4 min. leestijd

Charlotte (HaRvest.be): van -45K naar +60K door andere keuzes te maken

Met haar bedrijf HaRvest helpt Charlotte andere ondernemers bij het creëren van een ideale werkplek. In deze case study lees je hoe Charlotte, vanuit een ‘uitzichtloze’ financiële positie, in een korte tijd HaRvest.be op de kaart heeft gezet. Mede door het coachtraject bij Lifestyle of Business.

  1. Financiële uitdagingen
  2. Oplossing voor het geldprobleem
  3. Opnieuw een basis bouwen
  4. De grote veranderingen
  5. Positieve resultaten

Financiële uitdagingen

In mei 2018 raakte ik in gesprek met John en Jeanet. Mijn grootste uitdaging was toen het financiële aspect in mijn bedrijf. Ik sloot boekjaar 2017 af met een verlies van ongeveer €45.000. Mijn grootste uitdaging op het moment dat wij voor het eerst spraken was dan ook de mindset die ik had en mijn financiële situatie. Ik zag het totaal niet meer zitten.

In mijn hoofd was ik eigenlijk al failliet en ik moest stoppen van mijzelf. Ik dacht niet dat het nog goed zou komen. Sales zat er niet in en mijn verkoopverhaal was niet consistent. De verkoop liet ik afhangen van goede hoop en afwachten. Ik ging niet productief aan de slag. Ik moest alles zelf gaan doen en vond dat heel moeilijk. Ik moest dat mentaal echt overwinnen.

Een einde maken aan het doemscenario

Eigenlijk zag ik maar één optie: stoppen met mijn bedrijf. Er waren heel veel doemscenario’s die ik had geschetst. Ik keek al naar banen in de horeca om daar in loondienst te gaan. Ik zag geen enkele manier om het aan te pakken.

Gelukkig dat ik toch de keus gemaakt om met jullie te gaan werken. Zodat er met een heel nuchtere en objectieve blik gekeken kon worden naar mij en mijn bedrijf. Ik ben heel praktisch gaan denken. ‘Oke, we hebben nu 45.000 euro in de min. Er is geen personeel meer, het bedrijf leunt op mij. Wat gaan we doen om dit om te draaien?’

De oplossing voor het geldprobleem

De oplossing kwam vanuit de stap waarin Jeanet me lostrok van alle emoties die ik had omtrent mijn financiële situatie. Ik moest anders leren kijken naar mijn bedrijf. Anders gaan denken. Andere keuzes gaan maken. Vanuit de objectieve kijk op de cijfers zijn we een strategie gaan maken. De eerste stappen lagen in het maken van een salesplan. Welke stappen ga ik zetten om prospect gesprekken in te plannen?

Losweken van emotie

Ik moest aan de slag met oncomfortabele stappen. Stappen die direct resultaat opleverden maar die ik makkelijk uitschoof. Ik leerde comfortabel zijn met de ongemakkelijkere keuzes. Die manier van denken en handelen maakte in het begin al een behoorlijk verschil.

Mijn vertrouwen groeide terug en kon ik verder doorgroeien. Vanuit daar kon ik heel snel groeien. Na 6 maanden samenwerken kon ik 2018 afsluiten met €60.000 winst. Dat was een heel grote ommezwaai waar ik vooral in terecht kwam door de juiste mindset en de best mogelijke strategie voor mijn bedrijf.

Opnieuw een basis bouwen

Toen het op financieel vlak beter ging, durfde ik de stappen te zetten om mensen in het team aan te nemen. Het wij-gevoel kwam weer terug. Ik durfde weer mensen in het team aan te nemen om het bedrijf niet volledig op mijn eigen schouders te laten rusten.

Sinds januari 2019 is mijn eerste vaste werknemer in dienst. Dat was voorheen een ver van mijn bed-show. Ook ben ik meer gaan outsourcen naar andere trainers, externe freelancers. Ik heb nu zo veel meer vrijheid! Het bedrijf leunt nu niet meer volledig op mij, mijn financiële positie laat dit toe en mijn manier van denken en handelen als leider groeit naar het niveau dat nodig is.

De grote veranderingen

De grootste verandering in mijzelf is mijn manier van denken, mijn mindset. Maar ook het leiden van een vrij leven. Vrijheid om me te richten op sales en de groei van mijn bedrijf. Maar ook vrijheid om meer tijd met mijn gezin door te brengen. Ik voel veel meer innerlijke rust. Veel meer vertrouwen dat het goed komt.  De juiste stappen zetten. Veel sneller beslissingen neem. Als iets niet goed gaat onderneem ik direct actie. Samenwerkingen met mensen in mijn bedrijf stuur ik veel sneller bij. Ik hak knopen door, ben doelgericht en zit mezelf niet meer in de weg.

Ook ben ik in mijn bedrijf veel consequenter geworden op salesvlak. Waar ik voorheen soms wekenlang niets aan sales deed, geen proactieve calls deed, gaat er nu geen week voorbij zonder proactieve calls. Zowel sales als het team (opnieuw) opbouwen, beide vanuit een goede strategie, maken het verschil in de bedrijfsgroei.

Positieve resultaten

Halverwege 2018 werd de conclusie getrokken dat het boekjaar ervoor eindigde met -€45.000 euro, geen mensen meer in mijn team, een grote druk en de wil om overal mee te stoppen. Eind 2018; na 6 maanden samenwerken met LSOB, eindigde met €60.000 euro pure winst, een nieuw goed samenwerkend team, vrijheid, rust en ontspanning, veel meer tijd voor mijn gezin en de innerlijke rust dat alles werkt. Ook op mijn rekeningen staat er nu structureel ruim voldoende geld, werk ik met profit first en heb ik de strategie om constant verder te groeien. Financieel is er eindelijk rust. En zo ook op alle andere vlakken.

Een hele ommezwaai. Ik ben super tevreden dat ik jullie op het juiste moment tegenkwam en dat er zo veel veranderd is. Ik weet niet hoe het anders gelopen was. Jullie hebben gezorgd dat er een heel grote ommezwaai in mijn manier van denken en handelen. En daarmee in het resultaat op ieder vlak van mijn leven.

—————————————

Wil jij net als Charlotte ook meer vrijheid, rust, ontspanning en structureel ruim voldoende geld op je rekening?

Kies dan hier het programma/ traject dat bij jou past en kom in gesprek met een van de LSOB coaches.

Over de schrijver
John is mede-eigenaar en Hoofd Coach binnen Lifestyle of Business. Zeg je John dat zeg je RelaxedVlammen :), een van de 4 LSOB-tegenstrijdigheden. Je kunt hem zien als een gedetailleerde, leergierige en enthousiast persoon die strategisch en doelgericht, maar ook luchtig te werk gaat. Zowel in het team als in coaching sessies. Omdat hij 100% aanwezig is in gesprekken, zegt wat gezegd moet worden en dat combineert met een praktische insteek is er altijd resultaat. Zowel met team leden als met coach klanten.
Reactie plaatsen

⚠️ Relaxed Vlammen op Slippers voor € 1,- ⚠️

We hebben tijdelijk ons online programma 'Relaxed Vlammen op Slippers' verlaagd in prijs. Voor het symbolische bedrag van € 1 volg je deze korte online training die je helpt relaxter door je dagen te gaan, terwijl je business blijft groeien!Relaxed Vlammen op Slippers mock up | John Slabbekoorn