Doorbreken van patronen en echt resultaat behalen als ondernemer
"Je moet gewoon doen wat nodig is."
Dit is een uitspraak die we de laatste jaren steeds vaker horen. Het probleem met deze uitspraak is dat de meeste mensen niet begrijpen wat je daadwerkelijk moet doen om het gewenste resultaat te behalen.
En eigenlijk is het heel simpel, want het doorbreken van patronen is hetgeen wat daarvoor nodig is. Echter is het in de praktijk niet zo eenvoudig, want dan zou letterlijk iedereen het resultaat behalen die ze voor ogen hebben. Het is een feit dat de meeste ondernemers niet die mooie resultaten behalen. Waarom niet? Omdat het doorbreken van niet werkende patronen het van je vraagt om op een diepere laag te kijken. En dat is voor de meeste mensen ontzettend confronterend en pijnlijk. In dit artikel doen we hier een uiteenzetting van, zodat de weg naar dat mooie resultaat wat je voor ogen hebt zichtbaar wordt.
Kijk en/of luister je liever dan dat je dit artikel leest? We hebben over dit onderwerp een podcast gemaakt hieronder kun je de video bekijken.
Praktijkvoorbeelden van niet werkende patronen
Ik (John) had in de tijd dat ik nog in loondienst werkte de overtuiging dat ik bel angst had. Ik dacht een hekel te hebben om gebeld te worden. Waarop Jeanet dan tegen mij zei: "John, het maakt allemaal niks uit, je moet gewoon doen wat nodig is."
Feitelijk is dat goed advies. Ik pakte dan mijn telefoon en wilde gaan bellen, maar dan deed ik het toch weer niet.
Als een huilende baby in een ijsbad
Een ander voorbeeld is dat ik in de vrieskist ging zitten met daarin ijskoud water. Want hey, dat is goed voor je... Toen ik voor het eerst in het bad ging zitten schold ik Jeanet 45 seconden lang uit. Ik deed wat nodig was door in de vriezer te stappen, maar vergat een fundamenteel ding waardoor ik in verzet ging.
Op het moment dat je in zo’n vrieskist stapt komt je verdedigingsmechanisme om de hoek kijken: vechten, vluchten of bevriezen. Die kou is volgens je reptielenbrein namelijk een directe aanval op je fysieke gezondheid. En ergens klopt dat natuurlijk, want als je te lang in die vrieskist zit dan vries je letterlijk dood. Dat is een meetbaar feit.
Mentaal, rationeel, kun jij jezelf op zo’n moment oppeppen door te denken: "Doe wat nodig is. Gewoon erin gaan zitten, niet zo zeiken, lekker doorbeuken. Huppakee, gewoon zitten en niet nadenken."
Wat er dan in je lichaam gebeurt is dat er een absolute, allesoverheersende drang ontstaat om uit die bak te stappen.
Als mensen bij ons komen en voor het allereerst in die kist gaan zitten zien we heel duidelijk wat er gebeurt. Ze stappen erin met het idee: "Dat ga ik doen, geen probleem." En na 20, 30, 40 seconden springen ze op, vluchten ze uit de bak, flikkeren de klep dicht en rennen naar de jacuzzi.
Dat is niet omdat die mensen niet na kunnen denken of omdat ze niet willen doen wat nodig is...
...dat is omdat ze terugvallen op de basis; het verdedigingsmechanisme wat eronder zit.
Het ontstaan van oude patronen
Gedurende je leven heb je allerlei patronen opgepikt. Allerlei dingen die je meemaakt, uitspraken die je, voornamelijk bij je ouders, hebt opgepikt en ervaringen die je hebt opgedaan.
Als jij je hele leven bijvoorbeeld hebt gehoord dat je iemand bent die niet afvalt omdat het in de familie zit... Dan heb je als kind de overtuiging ontwikkeld dat je iemand bent die niet kan afvallen, omdat je hele familie te dik is.
Als je dan 30 bent en je besluit dat je er iets aan wilt doen, dan ga je bijvoorbeeld op dieet en besluit je te sporten. Terwijl je dat aan het doen bent hoor je het stemmetje in je hoofd van je negenjarige zelf die zegt: "Ja, maar dit is niet iets voor mij, want ik ben iemand die wat forser is. Het zit in de familie. Ik kijk wel of het lukt, anders stop ik gewoon weer.”
Die zinnen denk je vaak niet bewust, maar het is wat onbewust speelt vanuit de patronen die je in je leven hebt opgedaan. En we worden als mensen nu eenmaal aangestuurd door ons onderbewuste en de patronen die daar verborgen liggen.
Als je die patronen niet kan afbreken is ‘gewoon doen wat nodig is’ zinloos.
Hoe doorbreek je patronen
Dit vlucht-, vecht- of bevries gedrag ligt onder alle patronen die we willen doorbreken. We hebben verschillende mechanismen draaien die ons helpen om niet te hoeven veranderen.
Als je gaat veranderen, is dat een aanval op wie jij, in de kern, denkt te zijn.
Bang voor afwijzing
In het geval van het voorbeeld van mijn bel-angst was de angst om afgewezen te worden groter dan 'doen wat nodig is'. Als ik potentiële klanten zou bellen dan is er uiteraard een kans dat ik afgewezen zou worden. Mijn brein wilde dat voorkomen.
Dat gaf m'n brein niet aan door te zeggen: "John, bel maar niet, want misschien word je afgewezen. Dat voelt zo kut, dat moet je niet willen." Nee, mijn brein kwam met excuses en zei: "Nu is niet het goede moment om te bellen. Het is al 16:00 geweest, laten we het morgen maar doen."
En we weten allemaal dat er morgen weer een andere goede reden is om het uit te stellen naar 'morgen'.
Waarom? Omdat het brein wil voorkomen dat het oude bekende patroon, waar het zo op kan vertrouwen, ingeruild wordt voor gedrag waarvan de uitkomst op voorhand niet te overzien is.
Waarom "gewoon doen wat nodig is" slecht advies is
Dit is exact waarom "gewoon doen wat nodig is" totaal kansloos is. Als je niet aan de slag gaat met wie jij in de kern bent en daadwerkelijk het doorbreken van patronen gaat inzetten, dan gaat het je nooit lukken om "gewoon te doen wat nodig is".
Voor ondernemers die ervoor kiezen om hulp in te schakelen om die onderliggende patronen, het zelf saboterende gedrag, te doorbreken gaat er een wereld open. In plaats van dat je iemand bent die maar probeert te doen wat nodig is, omdat je ergens hebt gehoord dat dit een heel goed idee is, word je iemand die doelgericht stappen zet in de juiste richting.
Professionele coaches, zoals wij, zien wat je zelf niet ziet. Ze helpen je vooral bij die shift in je identiteit. Je hebt er geen opleiding of skills voor nodig om te zeggen: "Je moet doen wat nodig is." Dat kan iedereen wel zeggen. Maar als het zo makkelijk zou zijn was iedereen rijk, fit en succesvol. Dan had iedereen een topleven en dat is vandaag de dag absoluut niet het geval.
Als er vlakken zijn in je leven waarop je vindt dat je moet doen wat nodig is, maar het lukt je niet, is dat niet erg. Maar merk het wel op, zodat je kunt kijken naar wat daar onder zit. Dat is waar het om gaat.
Word je bewust van je eigen (onbewuste) overtuigingen
Het is belangrijk om je bewust te worden van je onbewuste overtuigingen en patronen, zodat je ze kunt gaan ombuigen. Dat ombuigen dat begint met het lezen van artikelen hierover, zoals bijvoorbeeld dit artikel. Ben je iemand die liever luistert of kijkt, dan is onze podcast een goed startpunt. We praten in onze podcast vaak over het shiften van je identiteit en het doorbreken van patronen.
Maak het heel helder voor jezelf en schrijf je patronen op. Dat kunnen dingen zijn zoals: "Ik ben iemand die niet kan afvallen." Of als je in de ijsbak gaat zitten: "Als ik hierin blijf zitten, vries ik dood."
Rationeel denk je misschien: “Het slaat nergens op dat ik dat denk,” maar de realiteit is dat dat hetgeen is wat erin jou leeft. Dat is het verhaal dat bij jou op de achtergrond draait. Dit verhaal weerhoudt je ervan om te doen wat nodig is.
Op het moment dat jij dit in kaart brengt en je weer in zo’n fight, flight, freeze situatie terecht komt, ga je van onbewust naar een bewust niveau. Dan kun je werkelijk dingen anders doen door jezelf een aantal vragen te stellen:
- Welk nieuw verhaal gaat beter voor mij werken?
- Welke nieuwe constructie gaat mij helpen om dit wel vol te houden?
Zet de feiten op een rij
Het helpt bijvoorbeeld om de feiten te kennen. In het geval van het ijsbad weet je dat je binnen één minuut in twee graden niet doodvriest, je kunt het heus wel volhouden. Er zijn meerdere mensen die het voor elkaar krijgen, sommige mensen zwemmen zelfs in bevroren meren en kunnen dat een kwartier volhouden. Feitelijk gezien kan het dus.
Op het moment dat je dan in zo’n ijsbad stapt en je oude patroon naar boven komt kan je bewust kiezen om anders te handelen.
Forceer jezelf door een ander verhaal te vertellen. Dit is vaak al voldoende om te zorgen dat jij die oude patronen doorbreekt.
Van daaruit ga je ervaren dat (in het geval van het ijsbad) je vingers er nog aanzitten, je niet doodgevroren bent en dat het best lekker is als je weer uit het ijsbad komt.
Op deze manier bouw je vertrouwen op in het dingen anders doen. Dit is de manier waarop je nieuwe overtuigingen en patronen bij jezelf programmeert. Iedere dag houd je het vijf seconden langer vol. Dat geldt overigens niet alleen voor het ijsbad, maar ook met sporten, gezonder eten en andere zaken, zoals je uitgave patroon positief beïnvloeden.
Je gaat merken dat je langzaamaan afscheid neemt van het oude en het nieuwe steeds meer gaat omarmen. Een mooie bijkomstigheid is dat je resultaten ook steeds beter worden. Zowel zakelijk als privé.
Oude patronen doorbreken en iedere keer terugvallen
Alleen een strategie is niet genoeg voor het doorbreken van patronen. Je oude patronen en overtuigingen laten zich namelijk luid en duidelijk horen wanneer jij dingen anders gaat doen. De meeste cliënten waarmee wij werken hebben hardnekkige patronen die ze willen doorbreken om hun bedrijf naar het volgende niveau te tillen. Het is niet dat ze niet weten wat ze niet moeten doen, maar het zijn steeds weer dezelfde oude patronen die ze weerhouden om te doen wat nodig is.
Je kunt wel zien wat er mogelijk is, maar dat is niet genoeg om ook daadwerkelijk je gedrag te veranderen
Het doorbreken van patronen, vooral de hardnekkige patronen en overtuigingen, pak je aan met een goede professionele coach die je helpt het onbewuste bewust te maken en die je verantwoordelijk houdt.
Merk je dat je hiermee aan de slag wilt? Plan dan even een gesprek in via lsob.nl/gesprek
---
Het doorbreken van patronen met RelaxedVlammen op Slippers
Nog niet toe aan een gesprek maar wil je misschien wel aan de slag?
Check dan zeker onze ultieme instap training.