Reptielenbrein

Het reptielenbrein. Wellicht heb je er al eens eerder van gehoord. Het wordt ook wel de ‘monkey mind’ of de stem in je hoofd genoemd.

Het reptielenbrein begrijpen en herkennen is de absolute basis. Niet alleen voor jou als ondernemer op zakelijk vlak, maar zeker ook in je privé leven. Wanneer je deze stem in je hoofd de baas kunt zijn, ben je in staat om totaal nieuwe resultaten te behalen.

Wat is het reptielenbrein?

Het reptielenbrein is een onderdeel van onze hersenen. Dit deel van ons hersenen heeft meerdere functies.

Allereerst wil het reptielenbrein jou beschermen voor gevaar. Absoluut handig en nodig wanneer je bijvoorbeeld in de auto rijdt en je in een split second moet remmen voor een fietser. Of wanneer je wilt oversteken en je een scooter over het hoofd hebt gezien.

Jouw reptielenbrein zorgt er dus voor dat je in leven blijft. Wat jouw reptielen brein ook wil is dat jij blijft wie je bent. Dat is waar het hier om draait. Je reptielenbrein houdt niet van verandering. En precies hier wil je alert op zijn.

Voorbeeld van het reptielenbrein

Je draait als ondernemer een gemiddelde maandomzet van €4.000,-. Je hebt besloten dat je wilt doorgroeien naar €10.000,- omzet per maand. Dit betekent dat je meer sales moet gaan doen. Het is maandag en vol goede moed pak je de telefoon om potentieel klanten op te bellen. Echter, nadat je 3 keer achter elkaar een ‘nee’ te horen hebt gekregen, komt die stem in je hoofd opzetten:

‘Stop er maar mee, morgen weer een dag’.

‘Je hebt je best gedaan, misschien is dit niet het juiste moment’.

‘Mensen zullen vast geen tijd hebben om met mij te bellen, laat ik maar wat anders gaan doen’.

Nog een voorbeeld

Je hebt besloten dat je 10 kilo wilt afvallen. Gedurende 2 dagen heb je je prima aan je eetschema gehouden. De derde dag kom je vermoeid thuis na een lange dag werken. Je hebt honger, maar er ligt geen eten klaar in de koelkast.

De stem in je hoofd komt weer opzetten:

‘Eet die koek maar op, je hebt dat wel verdient na zo’n lange dag werken’.

‘Je hebt al een paar dagen gezond gegeten, die ene koek mag je echt wel eten’.

Hoe kun je jouw reptielenbrein de baas zijn?

Nu je weet van het bestaan van je reptielen brein, merk je ook wanneer deze stem komt opzetten. Wees je bewust dat, wanneer je groeistappen wilt zetten binnen je bedrijf, jouw reptielenbrein niet wil dat je verandert. Het blijft liever dezelfde patronen aanhouden. Vasthouden aan wie je denkt te zijn.

Een eerste stap is het opmerken dat het gebeurt. Zodat je deze stem aan de kant kunt zetten. Om vervolgens toch de actiestappen uit te voeren die nodig zijn om wel verandering teweeg te brengen. Om wel je doelen te behalen. Dat betekent dat je wel de telefoon pakt om die geplande sales calls te gaan uitvoeren.

Of dat je wel een gezonde maaltijd gaat maken i.p.v. koek eten.

Het begrijpen, opmerken en aan de kant kunnen zetten van ‘die stem in je hoofd’ gaat al het verschil maken voor je onderneming.

Reactie plaatsen