Integriteit

Integriteit staat voor een belofte doen en je woord nakomen. Je zegt wat je gaat doen, en je doet het. Denk hierbij aan het maken van afspraken of deadlines met je team, partner of naar jezelf toe.

Drie vormen van integriteit

Wanneer je afspraken maakt kan je een belofte doen die in een van de drie categorieën valt:

Zwakke beloftes 

Zwakke beloftes zijn de beloftes die je maakt en vervolgens vergeet of uitstelt. Denk hierbij aan te laat komen op een afspraak, een deadline niet op tijd behalen of voornemen om slechts een keer per dag mail te checken maar alsnog de hele dag dit te checken.

Je doet een belofte en zwakt deze vervolgens af met je gedrag, wat vaak suboptimaal werkt qua productiviteit en communicatie met anderen en de resultaten die je behaalt.

Criminele beloftes 

Criminele beloftes zijn beloftes waarbij je van tevoren al weet dat je ze niet gaat nakomen. Je zegt bijvoorbeeld tegen de marketeer die je spreekt over het uitbesteden van de online marketing, dat je over het aanbod na gaat denken, maar komt hier nooit meer op terug omdat het al een “nee” was.

Doe geen beloften waarvan je weet dat je die toch niet gaat nakomen en wees eerlijk naar anderen en jezelf toe.

Krachtige beloftes

Krachtige beloftes zijn integer. Je doet je woord eer aan want bij jou geldt ‘afspraak is afspraak’. Zo zet je kracht achter je belofte, en stel je jezelf en anderen niet teleur.

Integer zijn en beloftes waarmaken

Kan je jouw woord een keer niet nakomen, dan los je dit van tevoren op door dit duidelijk te communiceren en vanuit een oplossingsgerichte houding te komen. Denk bijvoorbeeld aan vooraf communiceren aan een teamlid dat je de afgesproken deadline niet redt, een tegenvoorstel doen wanneer je dit wel klaar hebt en deze afspraak vervolgens nakomen.

Integer zijn is letterlijk een innerlijke houding (identiteit) van waaruit je handelt. Wanneer je verklaard dat je iemand bent die integer is, dan maak je geen zwakke of criminele beloften en doe je je woord eer aan.

Reactie plaatsen