Focus

Focus staat voor het scherp hebben van acties en resultaten, zónder je te laten afleiden door externe factoren. Focus hangt ook samen met productiviteit en komen vanuit een krachtige identiteit.

Wanneer je veel losse taken door elkaar aan het doen bent, dan ben je waarschijnlijk niet gefocust aan het werk. Een gebrek aan focus kan zorgen voor stress door een gebrek aan overzicht. Het reptielenbrein schiet door een gebrek aan overzicht of te veel prikkels in de fight-or-flight response, wat een opgejaagd gevoel geeft. Dat zorgt er vaak voor dat je onderaan de streep minder gedaan krijgt, doordat je continu aan het schakelen bent tussen verschillende taken of snel afgeleid bent.

Hoe creëer je focus? 

 • Stop met multitasken, start met tijdsblokken
 • Heb helder wat je commitments zijn op persoonlijk en zakelijk vlak
 • Ontdek waar je jezelf in de weg zit met een niet-werkbare identiteit (bijvoorbeeld: “ik ben nu eenmaal chaotisch”)
 • Neem een nieuwe, krachtige identiteit aan (“ik ben iemand die zich focust op 1 ding tegelijk”)
 • Wees integer en houd je aan de afspraken met jezelf
 • Houd je aandacht in het hier en nu

 • Je aandacht in het hier en nu houden

  Het kan heel verleidelijk zijn om tijdens het sporten na te denken over een mail die nog beantwoord moet worden, tijdens het beantwoorden van de mail na te denken over wat je straks gaat eten en tijdens het eten na te denken over het teamoverleg van morgen.

  Het gevolg: je bent nooit met je gedachten aanwezig in het “nu”, maar altijd bij gebeurtenissen die al zijn geweest of er nog aankomen in de toekomst. Hier bewust van worden en iedere keer dat je merkt dat je gedachten afdwalen je focussen op wat je “nu” doet is de meest krachtige tool die er is om af te rekenen met een opgejaagd gevoel.
Reactie plaatsen