Wees geen groepsdenker: hetzelfde zijn brengt je niet verder | LSOB
arrow_drop_up arrow_drop_down
21 december 2015 

Motivatie Maandag: Wees geen groepsdenker!

Het is vaak verleidelijk om mee te gaan met wat iemand anders zegt of denkt. Echter gaat dit je echt niet verder brengen. Sterker nog het zal je afremmen in al je plannen en dromen. Wees geen groepsdenker! Wij gaan je uitleggen waarom.

Groepdenken: wat is dat?

In het boek ‘The Element’ wordt een experiment beschreven waarin groepen van 10 mensen in een kamer samengebracht worden. 9 van de 10 mensen zijn onderdeel van het experiment. De tiende persoon is degene die getest wordt. Er wordt een vraag gesteld waarop het antwoord 100% logisch is en niet kan missen. Alle 9 mensen van de groep geven bewust het verkeerde antwoord. Wanneer de tiende persoon aan de beurt is geeft het grootste deel van de tiende personen hetzelfde antwoord als de andere negen. Zelfs al is dit duidelijk het verkeerde. Dit fenomeen wordt ‘groepsdenken‘ genoemd.

Het punt hiervan is: Het is heel erg moeilijk om datgene te doen waarvan je weet dat het juiste is als de rest het tegenovergestelde doet. Het is heel erg lastig om af te wijken van de rest. Het vergt moed om te kiezen voor datgene dat voor jou goed is en goed voelt, zelfs als iedereen om je heen dat niet zo voelt.

Wees geen groepsdenker

Dat ‘iedereen het doet’ of dat iets lijkt ‘te horen’ betekent niet persé dat datgene het juiste voor jou is. Het is makkelijker om te doen wat iedereen doet dan de opvallende te zijn. Het is fijner om niet af te wijken want als je doet wat iedereen doet zul je geen commentaar gaan krijgen, en dat voelt wel lekker comfortabel. Toch brengt comfortabel en ‘wat hoort’ je niet verder dan waar ‘de rest’ is. Als jij grotere plannen hebt voor jezelf, grotere doelen hebt die afwijken van de rest, durf dan af te wijken. Wees geen groepsdenker maar leer denken voor jezelf. Alleen jij kunt bedenken waar jij écht gelukkig van wordt en wat écht juist is voor jou. Ook als de rest een ander idee erover heeft.

It’s easy to stand with the crowd. It takes courage to stand alone.” Mahatma Gandhi

Over de schrijver
John is mede-eigenaar, Coach en Manager binnen Lifestyle of Business. Je kunt hem zien als een gedetailleerde, leergierige en slimme ondernemer die strategisch en doelgericht, maar ook luchtig te werk gaat. Zowel in het team als in coaching sessies. Omdat hij 100% aanwezig is in gesprekken, zegt wat gezegd moet worden en dat combineert met een praktische insteek is er altijd resultaat. Zowel met team leden als met coach klanten.
Reactie plaatsen

Phoenix WebsitePhoenix Website