Zonder integriteit je doelen behalen? Onmogelijk! | LSOB
Je doelen behalen: Ben jij integer naar jezelf?

Je doelen behalen: Ben jij integer naar jezelf?

Integriteit houdt in dat je doet wat je zegt. Dat klinkt super simpel, maar dat is iets waar vrij veel mensen tegen aan lijken te lopen. Zéker als het gaat om afspraken met zichzelf. Wanneer je integer bent en doet wat je zegt dat je gaat doen, betekent dat je een 100% commitment hebt op datgene wat je zegt. Er is gewoon geen enkele reden om af te wijken van datgene wat je zegt.

Het is niet zo simpel als absoluut je woord nakomen. Integer zijn houdt in dat jij jouw woord eer aan doet.

Overmacht situaties

Stel; je bent op vakantie en je spreekt af met iemand en dat is om 11 uur. 11 uur stipt ben jij er, want dat is integriteit. Stel nou je hebt daar die afspraak om 11 uur en je wilt daarheen, valt, breekt je enkel, moet naar het ziekenhuis en kan de afspraak niet nakomen. Op zo’n moment is er een omstandigheid tussen gekomen waar je absoluut niks aan kunt doen. Dat is een reden om een afspraak niet na te komen. Dit heeft niet zo zeer te maken met niet integer zijn maar puur met de omstandigheden.

Maar stel jij hebt een commitment hebt om ergens 11 uur te zijn. Dat betekent dat jij om kwart over 10 thuis weg moet. Als je zeker wilt zijn dat het verkeer niet tegen zit kun je beter om 10 uur weg gaan. Je gaat uiteindelijk pas kwart voor 11 weg van huis. Dan weet je al dat je te laat komt op die afspraak en in zo’n geval ben je niet integer met wat je zegt.

Dan doe je niet wat je zegt terwijl je wel de mogelijkheid hebt om te doen wat je zou moeten doen. Wanneer jij integer bent met je eigen doelen, doe je wat je gezegd hebt dat je gaat doen.

Onze integriteit naar onze commitments

Zo hebben wij nu bijvoorbeeld als doelen dat we een bepaal aantal podcast gaan opnemen, bepaald aantal video’s op te nemen, bepaald aantal e-books te maken. Dat hebben wij op vaste data neergezet, dat betekent dat wij keihard moeten werken- echt héél hard moeten werken. We hebben voorlopig geen tijd om te lanterfanten. We hebben gewoon simpelweg niet de ruimte om even ‘yolo’ door de dag te gaan. Dan kunnen wij namelijk onze commitments niet nakomen en wij dus niet integer zijn met wat we zeggen.

Integer zijn naar jezelf

Ga eens heel goed bij jezelf na, als jij bepaalde doelen stelt of jij ook werkelijk integer bent met die doelen. Doe jij echt wat je moet doen? Of hou jij je commitments niet aan en ben je daardoor niet integer met wat je zegt.

Juist naar jezelf toe is integer zijn zo ontzettend belangrijk. Als jij niet de afspraken met jezelf na komt en niet integer bent met je woord, ga jij never nooit je doel bereiken.
Als jij je afspraak om iedere woensdagavond rust te nemen niet nakomt, als jij dan iedere keer denkt ‘nou ja, ik werk toch nog even 3 uur door, want dat lijkt me beter’, dan kom jij je woord niet na.

Wees integer aan je doelen

Integer zijn naar anderen

Stel dat jij afspreekt met je familie dat je iedere zaterdag van 2 tot 5  met zijn allen naar de kinderboerderij gaat. Op zo’n zaterdag zeg je ‘lieverd, het komt niet uit er is werk tussen gekomen dus nee, ik ga niet mee’. Integer zijn zorgt ervoor dat jij de band met anderen goed houdt. Het zorgt er ook voor dat jij je rust goed houdt en je doelen kunt waarmaken.

Dus iedere keer als jij een afspraak maakt met jezelf en een commitment hebt op een bepaald doel, zorg er dan voor dat je doet wat je zegt dat je gaat doen. Laat niks in de weg staan!

De moeilijkheid van integer blijven

Af en toe kan dat best heel lastig zijn. Vanochtend merkte ik het zelf ook: mijn commitment is dat ik ’s ochtends vroeg uit bed ga, om half 6 op dit moment. Dat doe ik gewoon, geen discussie over mogelijk, half 6 ga ik uit bed. Gisteravond lag ik pas laat in bed waardoor ik maar 6 uur slaap gehad heb afgelopen nacht. Ik weet dat ik minstens 8 uur nodig heb om echt uitgerust te zijn.

Vanochtend om 7 minuten voor half 6 werd ik wakker, keek ik op de wekker en dacht ik echt ‘ah. KAK!’. Dat was het enige wat ik dacht, ik had echt géén zin om uit bed te gaan. Maar direct schiet er door mijn hoofd ‘nee, je hebt een doel, een commitment, je bent integer, je doet wat je zegt dat je gaat doen, dus je gaat uit bed!’. En dat deed ik.

Hoe blijf je nou ECHT integer?

Dat is het enige wat nodig is, integriteit houdt simpelweg in dat je doet wat je zegt. Daar blijft het bij. Ongeacht of je moe bent, of je geen zin hebt, of het lastig is om het toch waar te maken. Mocht je nou een keer echt iets niet na kunnen komen, als je een afspraak echt niet na kunt komen zorg dan dat je vooraf je shit al opruimt.

Bijvoorbeeld als je op zaterdag de afspraak hebt met bepaalde mensen dat je dan een document af hebt, en je weet maandag al dat het niet gaat lukken. Bel ze dan op maandag op, zeg welke dingen je wel af hebt en welke dingen je nog niet af hebt. Vertel waar je niet aan toe komt en vertel vast van te voren dat jij je afspraak niet gaat nakomen. Door dat te doen, kunnen mensen op jou blijven bouwen.

Kom twee keer een afspraak niet na, zonder er wat van te zeggen van te voren en mensen weten dat ze niet meer op je kunnen bouwen. Dat is wat je absoluut wilt voorkomen. Zéker als het gaat om jezelf. Want zodra jíj niet meer op jezelf kunt bouwen, gaat het heel lastig worden om hele grote doelen te bereiken.

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Phoenix WebsitePhoenix Website