Voorkom een najaarsdip, 8 tips
Voorkom een najaarsdip, 8 tips
9 oktober 2016 

Voorkom een najaarsdip, 8 tips

Het najaar is in aantocht: de chocolade pepernoten zijn sinds augustus al weer te koop, het weer wordt wisselvalliger en opstaan kost toch net iets meer moeite wanneer het nog donker is. Hoewel ik zelf deze blog vanuit Bali typ (en in die zin niet mag klagen) ben ik zelf altijd heel gevoelig geweest voor de omslag van de lente/zomer naar herfst/winter.

Daarom deel ik graag een aantal persoonlijke tips die mij als doorgewinterde winterdipper (is dat een legitiem woord?) goed het najaar door helpen.

Acht tips om een najaarsdip te voorkomen:

1 Licht is je best bud
In het najaar word je minder blootgesteld aan daglicht. Hierdoor stopt in de ochtend de productie van melatonine niet, waardoor je een aanhoudend moe gevoel kan houden. Zeker wanneer je in het donker naar werk of je studie vertrekt en laat thuis komt kan het zomaar eens zijn dat je weinig daglicht meepikt.

Probeer eens in de middagpauze een stukje te wandelen, of gebruik een wake-up light om op een zo natuurlijk mogelijke wijze te ontwaken.

2 Alleen niet het licht van jouw smartphone
Dit blauwe licht verstoord namelijk je biologische klok. Je kan beter een uur voordat je gaat slapen wat lezen óf gebruik een speciale app die het blauwe licht filtert, zoals Flexbright

3 Maak een heerlijke herfstwandeling door het bos en blijf actief
Wist je dat het bewezen is dat natuur een positieve uitwerking kan hebben op jouw gemoedstoestand? Maak een wandeling met jouw hond (of die van jouw buren wanneer je zelf geen viervoeter hebt) door het bos wanneer de bladeren beginnen te vallen en focus je echt op de omgeving en het moment zelf, in plaats van je druk te maken over deadlines of to-do-lists.

4 Breng structuur in je dagritme aan
Ik heb gemerkt wanneer ik geen vast dagritme hanteer ik de hele dag moe rondloop en (te) laat in slaap val. Ik zet al enkele maanden ook een wekker voor het tijdstip waarop ik wil slapen en de tijden waarop ik eet en train. Ik merk nu, in het buitenland, hoe gehecht ik ben aan deze vaste structuur en ik me zonder deze structuur wat verloren voel (zelfs in een omgeving met warm en goed weer).

Door wat kleine aanpassingen stem jij jouw bezigheden beter op jouw circadiaanse ritme af, wat ervoor kan zorgen dat jij beter functioneert. Wist je bijvoorbeeld dat de beste tijd om te trainen meestal tussen 14:30 en 20:30 uur is?

5 Mindmap je gedachten en schrijf piekermomenten van je af
Het isheel makkelijk om je druk te maken over kleine dingen en je te focussen op datgene wat niet loopt zoals je graag zou willen. Mindmappen kan een fijne tool zijn om orde aan te brengen in chaos in je hoofd. Merk je dat je moeite hebt met inslapen, leg dan een schriftje naast jouw bed wat jouw pieker schriftje is en schrijf alles wat jou bezighoudt van je af wanneer je in bed ligt.

6 Plan leuke activiteiten om naar uit te kijken

Hoewel het in de zomer makkelijker is om leuke activiteiten buitenshuis in te plannen zoals een terrasje, een bbq of een festival hoef jij je ook niet in het najaar te vervelen. Plan iedere week iets om naar uit te kijken, al is het maar iets kleins zoals naar die ene toffe film in de bios gaan, een etentje bij je favo hotspot, na een drukke werkdag in bad gaan of een dagje weg. Je kan het ook wat groter aanpakken en in de winterperiode een vakantie of een stedentripje (al dan niet naar een zonnige bestemming) plannen.

7 Focus je op nutriëntrijke voeding
Zorg ervoor dat je voldoende eiwitten, essentiële vetten, koolhydraten, vezels, vitamines, mineralen en spoorelementen binnen krijgt. Eet geregeld vette vis, veel groene groentes, genoeg vers fruit en besteed zorg aan jouw maaltijden en tussendoortjes. En vooruit, af en toe een handje pepernoten moet kunnen op zijn tijd. Tenzij je heel grote handen hebt dan.

8 Bedenk kleine projecten waar je voldoening uit haalt

Zoek iets waardoor je iedere ochtend zin hebt je bed uit te springen. En ja, dat kan best lastig zijn! Iedereen heeft tenslotte unieke capaciteiten, talenten en dromen. Misschien wil jij deze winter wel een nieuwe taal leren, of leren tangodansen. Of wellicht wil jij wel jouw huis opknappen, een blog beginnen of een nieuwe sport uitproberen. Kom eens uit jouw comfort zone, stel een concreet doel en daag jezelf uit!

Een kick-ass gezondheid en een kick-ass leven begint tenslotte bij jezelf, ongeacht het weer en het jaargetijde.

Een laatste tip:

Heb jij voor je gevoel niet zomaar een dipje maar neigt het meer tegen het depressieve aan? Blijf hier dan niet mee rond hobbelen in de hoop ‘dat het vanzelf wel overgaat’. Schroom niet om hulp in te schakelen van bijvoorbeeld de huisarts.

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Phoenix WebsitePhoenix Website