Voedings-valkuilen op de weg richting je doelen
Voedings-valkuilen op de weg richting je doelen
5 juni 2015 

Voedings-valkuilen op de weg richting je doelen

Je bent goed aan de slag gegaan en bent super gemotiveerd. Toch liggen er altijd valkuilen op de loer. Valkuilen waar je je maar beter bewust van kunt zijn, voordat je er in valt!

Wees realistisch

Een eerste plan is over het algemeen altijd gebaseerd op algemene berekeningen. Tijdens het maken van de berekeningen lijkt het op de een of andere manier altijd erg spannend en stoer om de berekeningen zó strikt te maken dat het eetschema dat daaruit ontstaat niet onder doet voor dat van een topsporter. Sterker nog, dat van een topsporter lijkt een eitje in vergelijking met jou zware regiem.

Je hebt berekend dat als je nu super streng bent, dat je over 3 weken je droomlichaam hebt. Dus even 3 weken doorzetten en dan heb je voor ever en altijd dat gedroomde lichaam en ben je het meest populaire mens uit heel het dorp. Maar al na 4 dagen blijkt dat dit strikte eten en trainen zwaar is, niet past binnen je sociale leven, te obsessief is of iets is waar je doodongelukkig van wordt, nu al – moet je nagaan hoe je je voelt als je dit 3 weken vol moet houden. En daarnaast wil je bij nader inzien ook helemaal niet populair zijn.

Met al deze ellende in het vooruitzicht ligt opgeven op de loer, staan eetbuien in aanvalspositie en lijkt ieder verboden* plakje brood op een onweerstaanbare warme chocolade brownie met gesmolten stukjes chocola en een bolletje vanille ijs. Wanneer je te streng bent voor jezelf en er geen mogelijkheid is om een kleine misstap te maken, heb je een goede manier gevonden om nooit resultaat te gaan boeken.

Je kunt nu 2 dingen doen:
1) Doorgaan met dit bizarre patroon en hopen dat je ooit een magisch middel vindt waarmee je een dusdanige discipline krijgt dat je nooit meer van je macro’s afwijkt, je voor altijd ‘nee’ kunt zeggen op hapjes/etentjes/warme brownies met gesmolten stukjes chocolade en een bolletje ijs / andere verleidingen en je perfect aan je trainingen kunt houden zonder er ooit eentje te missen.
2) Accepteren dat je af en toe een misstap zult maken en dat je niet ‘perfect’ bent, en genoegen nemen met een iets minder absurd regiem zodat je langzaam (maar zeker!) bij je doel gaat komen. Terwijl je van jezelf blijft houden. En van het leven. En waarbij de mensen om je heen je ook nog kunnen uitstaan. Als je kiest voor 2) lees dan zeker verder en ontwikkel het plan van aanpak waarmee je wel kunt slagen.

Voorkom deze valkuilen

Valkuil 1: Je hebt drie ordners vol ‘verboden voeding-lijsten’
Omdat je lichaam geen simpele rekensom is die je direct begrijpt na één berekening en omdat onze emoties onze progressie soms verdomd erg in de weg kunnen staan, raad ik je van harte aan om jezelf een beetje lucht te geven. Ja, je zult je best moeten doen en aanpassingen moeten maken wil je je lichaam veranderen. Maar schrik jezelf niet af door 6 voedingsmiddelen op je ‘Toegestaan’ lijstje te hebben staan en 1239876 voedingsmiddelen op je ‘verboden’ lijstje. Want quess what er gaat gebeuren: Je eet een keer ‘per ongeluk’ van je verboden lijstje, je voelt je schuldig, je besluit dat *alles nu helemaal verpest is* en gooit de handdoek in de ring. Juist wanneer je dingen niet mag hebben, wil je ze heel graag. Naast dat je op deze manier je wilskracht aan het misbruiken bent, is het ook geheel onnodig om ‘verboden’ voeding te hebben want er is niets ‘verboden’. Er is geen enkel voedingsmiddel waar je dik van wordt, of dun. Je wordt dik als je teveel eet, zelfs als je ‘clean’ eet maar een calorie-overschot creëert zul je vetter worden.

Door soepel te zijn en je ‘zonden’ in je eetschema te zetten, zul je ontdekken dat het veel makkelijker is om je doel te gaan behalen. Door bijvoorbeeld nutella in je eetschema mee te nemen kun je iedere dag nutella eten op een manier dat het binnen je macronutriënten past. Daardoor is de kans een heel stuk kleiner dat je tijdens een eetbui (wat altijd heel vervelend klinkt, maar geloof me je bent absoluut niet de enige die ze heeft) een hele pot nutella leeg eet + koekjes + chocola + alle dingen die je vergeten bent tijdens dit vreetmoment, omdat het ‘nu toch niks meer uitmaakte’.

Zorg dat je een eetpatroon samenstelt waar je gelukkig van wordt, dat niet voelt als een martelgang en dat aansluit bij je benodigde macronutriënten. En dan kun je zelfs met nutella een strak lichaam krijgen.

Valkuil 2: Je maakt je druk om bijzaken
Je hebt je macro’s berekend, een eetschema is af en je bent klaar voor de start. Je wilt iedere 2 uur iets eten ‘om je metabolisme op te stoken’ en je voelt je spieren afbreken als je langer dan 2 uur niets eet. Je neemt je bakjes eten overal mee heen, eet op de meest onhandige momenten en zorgt voor ongepaste situaties, maar toch ga je door. Je wilt goede resultaten dus dan moet het zo, toch? Fout. Je hoeft niet iedere 2-3 uur te eten. Je hoeft ook niet te ontbijten als je dat niet wilt. Je kunt gerust al je koolhydraten na 8 uur in de avond eten en je wordt niet dik van bepaalde voedingsmiddelen. Dit zijn allemaal bijzaken die er niet toe doen. Wanneer je wilt afvallen of spiermassa wilt kweken, draait het erom dat je een energietekort of energieoverschot creëert. En of jij al je calorieën nu over 3, 6 of 18 maaltijden wilt verdelen dat moet je zelf weten. Zo lang jij je aan de benodigde macro’s houdt, doen de bijzaken zoals maaltijd-timing er niet toe. Zoek naar een manier van eten en trainen die past binnen je leven en waar jij je goed bij voelt, dat is namelijk de manier voor succes op de lange termijn.

Valkuil 3: Je staart je blind op die berekeningen
Een berekening is anders dan het echte werk. De berekeningen die je maakt zijn een richtlijn en die moet je gaandeweg bijschaven. Wanneer je merkt dat je geen vet verliest ondanks dat je je goed aan me macro’s houdt, kan het zijn dat je lichaam minder nodig heeft. Als je niet afvalt eet je teveel dus als je wilt afvallen moet je wat veranderen aan je voeding. Ook al geeft een berekening een bepaalde uitkomst, neem dat enkel als startpunt en ontdek stap voor stap wat bij jou voor de gewenste resultaten zorgt.

Valkuil 4: Je hebt een ‘smokkeldag’ van 3 dagtotalen bij elkaar
Smokkeldagen/cheatmeals/hoe je het noemen wilt, klinken leuk maar kunnen je progressie flink in de weg staan. Wanneer je een smokkelmaaltijd hebt van 2500 calorieën (boven op je gewone voeding) dan eet je gemiddeld gezien dus dagelijks bijna 360 kcal extra (2500:7). Het klinkt zo onschuldig om tijdens één eetmoment ‘de teugels te laten vieren’, maar als je de teugels helemaal over het hoofd van je paard heen gooit raak je de controle volledig kwijt. Je hebt geen idee hoeveel je exact gegeten hebt tijdens je smokkelmaaltijd, het enige dat je weet is dat je vies vol zit en het komende uur even niks hoeft te eten. Een andere conclusie die je trekt is dat het tellen van calorieën ‘niet werkt’ omdat je je altijd strikt aan je macro’s houdt, naast je smokkelmaaltijd dan, en toch niet afvalt.
Houd jezelf niet voor de gek.
Zelfs maaltijden met de fancy titel ‘cheatmeal’ kunnen je progressie flink tegenhouden. Een eetbui van 2500 calorieën, 1x per week boven op je totaal calorieën, zou dat meehelpen bij het afvallen? Nee he? Een eetbui cheatmeal van 2500 calorieën, 1x per week boven op je totaal calorieën, zou dat meehelpen bij het afvallen? … Precies.

Een cheatmeal kan maar houd het beschaafd. En waarschijnlijk is de behoefte aan ‘cheaten’ niet eens aanwezig, omdat je iedere dag je lievelingseten kunt eten: Zo lang het maar binnen je macro’s past.

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Phoenix WebsitePhoenix Website