Vijf tips om jouw voeding te optimaliseren zonder calorieën te tellen
Vijf tips om jouw voeding te optimaliseren zonder calorieën te tellen
9 juli 2016 

Vijf tips om jouw voeding te optimaliseren zonder calorieën te tellen

Calorieën, dat zijn toch beestjes die ’s nachts in je kledingkast kruipen en je favoriete kledingstuk een maatje kleiner maken? Voeding kun je associëren met gezellige sociale gelegenheden en genieten van lekker eten. Maar ook met ‘gezonde’ en ‘ongezonde’ producten, met mislukte afvalpogingen, restricties of eetbuien.

Voeding is een onderwerp waar jij misschien een haat-liefde verhouding mee hebt, en dat is zonde. Als er namelijk één manier is om je fysiek sterk en krachtig voelen zodat je andere kick-ass doelen kunt behalen is het wel door jouw voedingspatroon te optimaliseren.
Goed nieuws, je voeding optimaliseren hoeft helemaal niet moeilijk, vervelend of gebaseerd op calorieën tellen te zijn. Met deze vijf simpele tips neem jij vandaag al een voorsprong op jezelf en jouw gezondheid!

Vijf tips om jouw voeding te optimaliseren:

1. Laat jouw definitie van ‘goed’ en ‘slecht’ was losser

Hoewel voeding die rijk is aan nuttige voedingsstoffen absoluut essentieel is, denkt je lichaam niet in ‘goed’ of ‘slecht’ wanneer het aankomt op een los product. Je lichaam registreert en verwerkt simpelweg hoeveel calorieën, macronutriënten (koolhydraten, eiwitten en vetten) vezels, mineralen, vitaminen en sporenelementen jij binnenkrijgt.

Je kan nooit een los product als ‘gezond’ of ‘ongezond’ labelen zonder jouw totale voedingspatroon onder de loep te nemen. 250 calorieën uit een candybar maakt je niet dikker dan 250 calorieën uit appels, deze bevatten alleen een andere verhouding macronutriënten en andere aanvullende nutriënten.

2. Je hoeft niet volgens het ‘alles of niets’ principe te denken

En dat brengt me meteen bij punt 2: je hoeft daardoor niet ‘zwart wit’  te denken wanneer het op voeding aankomt. Waarom? Omdat het volgende scenario jou misschien bekend voorkomt: doordeweeks ben je super strikt met voeding en wanneer het weekend arriveert vind je ‘dat je wel wat lekkers hebt verdiend’ en gaan alle remmen los. Wanneer je toch zwicht voor chocola houd je het niet bij een paar blokjes, maar eet je meteen de hele reep op ‘omdat je het nu toch al hebt verpest’.

Je hoeft niet tussen twee uitersten te switchen wanneer het aankomt op voedingskeuzes: het 80/20 principe kan hier uitkomst bij bieden. Zorg dat het grootste deel van jouw eetpatroon bestaat uit nutriëntrijke voedingsmiddelen. Wat overblijft kan worden aangevuld met producten naar keuze, ook als deze minder nutriëntrijk zijn. Dit zou bijvoorbeeld kunnen betekenen dat je op dagelijkse basis een paar stukjes chocola eet zonder dit verder als ‘verpesten’  te labelen of meteen de hele reep op te eten. Jouw lichaam denkt immers ook niet zo zwart wit.

3. Geen restricties, maar portiecontrole
Een handige manier om het 80/20 principe toe te passen is door te zorgen dat je, zoals de naam al zegt, jouw porties onder controle houdt. Je kan ervoor kopen om niet die familiezak M&M’s in huis te halen, maar een los zakje te kopen bij de toonbank van de supermarkt. Of een kleiner formaat pizza te bestellen, in plaats van een fles wijn het bij 1 of 2 drankjes laten.

Het vergt wellicht wat oefening, maar bedenk je ook dat het voor de smaak niet uitmaakt hoeveel jij eet, terwijl het voor jouw resultaat wel degelijk uitmaakt. Op deze manier hoef jij jezelf niet jouw favoriete producten te ontzeggen, terwijl de keuzes die je maakt wel beter kunnen aansluiten bij jouw doelen om fitter te worden en/of af te vallen.

4. Geen restricties, maar op toevoegingen
Wat je niet ‘mag’ is datgene waar je juist aan denkt. Denk maar aan het voorbeeld van een roze olifant: als jij tegen jezelf zegt dat je absoluut NIET aan een roze olifant mag denken, waar denk je dan aan? Juist. En hoe vaak denk je normaal gesproken aan een roze olifant? ;)

In plaats van te focussen op wat je van jezelf niet ‘mag’ (zoals de zak chips in 1x leegeten), focus je op het toevoegen van producten die jou helpen een kick-ass lichaam en kick-ass gezondheid te creëren.

Voeg bijvoorbeeld meer verse groentes en fruit toe aan jouw voedingspatroon, neem als je tv zit te kijken snack groentes zoals cherrytomaatjes en komkommer, eet eens wat vaker vette vis. Zodra je keuzes begint te maken die een toevoeging zijn op jouw voedingspatroon zul je zien dat deze een ‘mindere’ gewoonte kunnen vervangen (zoals de zak chips voor de buis leegeten) zonder dat je de hele tijd gefocust bent op wat ‘niet mag’.

5. Denk niet alleen in getallen, maar in voedingsstoffen
Deze tip is voor iedere dame (en heer) die een fervent calorie teller is: hoewel calorieën tellen een manier kan zijn om duidelijk bij te houden hoeveel je binnenkrijgt zeggen calorieën niets over de voedingsstoffen.

Focus je liever op een voedingspatroon met voldoende eiwitten uit hoogwaardige bronnen (zoals bijvoorbeeld kip of plantaardige vervanging), voldoende groentes en fruit, essentiële vetten (zoals in zalm en avocado) en graanproducten. Hoewel de energiebalans leidend is (voordat je ongelimiteerd avocado’s en cashewnoten gaat snacken) heeft fit en gezond zijn niet alleen te maken met een (negatieve) calorie inname aanhouden.

 

Conclusie

Besef dat jij jezelf niet alles hoeft te ontzeggen (of van het ene extreme naar het andere extreme hoeft te switchen) om toch resultaat te behalen voor een kick-ass lijf. Hanteer portiecontrole waar nodig en focus je vooral op het toevoegen van nutriëntrijke producten in plaats van het opleggen van restricties.

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Phoenix WebsitePhoenix Website