Stap uit de slachtofferrol. 3 handige tips om je doel te bereiken. | LSOB
Stap uit de slachtofferrol: Problemen die niet bestaan

Stap uit de slachtofferrol: Problemen die niet bestaan

Ken jij Murphy’s Law (de wet van Murphy)? Anything that can go wrong, will go wrong. Net wanneer je een belangrijk gesprek hebt is je fiets gestolen en jouw OV-chipkaart kwijt, je staat altijd in de rij voor de kassa die het langst duurt en net wanneer je er tiptop uitziet voor een avondje uit begint het te regenen. ‘Waarom overkomt mij dit nou?’ is de vraag die je jezelf stelt. Stap uit de slachtofferrol en doe er wat aan!

Acceptatie versus verzet 

Wanneer je geconfronteerd wordt met een gebeurtenis die jou een vervelend gevoel geeft kan jij jezelf altijd de volgende vraag stellen:
‘Kan ik op dit moment de situatie oplossen of verbeteren?’

Zo nee, wat heeft piekeren, je erover opwinden of rot voelen dan voor invloed behalve dat het je negatieve energie kost?
Zo ja, wat zijn dan actiegericht de stappen die jij kan nemen om de situatie te verbeteren? En waar wacht je op om deze daadwerkelijk te zetten?

Je kan namelijk niet altijd de omstandigheden beïnvloeden waar je mee te maken krijgt maar je hebt áltijd de keuze hoe je vervolgens met deze omstandigheden omgaat en welke houding je daarbij aanneemt. Stap uit de slachtofferrol en zie het verschil dat ontstaat.

vrouw verdriet

Acceptatie versus actie

De vraag is alleen of je ook daadwerkelijk de situatie wil veranderen met jouw input. Kan je de situatie wel veranderen, maar wil je dit zelf niet of lukt dit niet, dan ligt het probleem dus niet aan de situatie zelf. Wederom iets wat je óf kan accepteren en het geen zin heeft over het ‘probleem’ te klagen, of iets wat om een andere houding vraagt zodat je het probleem kan oplossen. Al dan niet met hulp.

Voorbeeld: op de een of andere manier lukt het je niet om je aan jouw training- of voedingsplan te houden. Vraag jezelf eerlijk af, hoe komt dit, en wat kan je hier aan doen?

Misschien verwacht je wel een specifiek resultaat, maar ben je niet bereid daadwerkelijk de benodigde acties te ondernemen om jouw gewenste resultaat te bereiken. Dan kan je lang wachten, toch? Je zal óf jouw aanpak moeten veranderen, of accepteren dat het voor jou op dit moment niet haalbaar is.

Stap uit de slachtofferrol in drie stappen:

1. Vraag jezelf eerlijk af of jij de situatie kan veranderen en wil veranderen
2. Focus je op acceptatie of op actie, maar niet op verzet
3. Vraag wanneer je er niet zelf uitkomt om hulp, dat is immers ook een vorm van actie of acceptatie

Uiteindelijk ben jij verantwoordelijk voor de houding die jij aanneemt naar aanleiding van bepaalde situaties. Accepteer datgeen wat je niet kan veranderen, verander datgeen wat jij kan en wil veranderen, en accepteer datgeen wat je wel kan maar niet wil veranderen.

Natuurlijk is het makkelijk gezegd dan gedaan. Maar soms is het heel makkelijk om iets heel ingewikkeld te maken, terwijl de basis eigenlijk super simpel is. Durf eerlijk naar je eigen houding te kijken wanneer je de volgende keer geconfronteerd wordt met een lastige situatie.

Problemen bestaan niet. Tenzij je daar graag een probleem van wil maken.

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Phoenix WebsitePhoenix Website