Wil je meer bereiken? Doe dan minder | Mindset Mastery #32
Wil je meer bereiken? Doe dan minder | Mindset Mastery #32
1 februari 2016 

Wil je meer bereiken? Doe dan minder | Mindset Mastery #32

Door minder dingen te willen doen ben je in staat meer te bereiken.

Als je aanwezig wilt zijn bij alle familie-dagen, verjaardagen, feestjes, op social media alles als eerste wilt zien en lezen, dan ben je altijd druk bezig. En is de kans groot dat je nooit werkelijk rust hebt.

Door te besluiten minder te doen, besluit je om meer te kunnen bereiken.
Je tijd is beperkt en je kunt het maar één keer besteden. Het is daarom aan jou om te bepalen met wie je wel en niet om wilt gaan, welke dingen je wel en niet gaat deelnemen en waaraan jij je tijd wel en niet besteedt.

Focus op het proces, niet op het product

Door keuzes te maken, kies je voor de dingen die echt belangrijk voor je zijn. Natuurlijk betekent dat niet dat je vanaf dan altijd met gemak doet wat je moet doen. Als je merkt dat je bepaalde taken ontwijkt omdat je ze vervelend vindt om te doen, leer je dan te focussen op het proces en niet op het product.

Proces betekent de flow van je tijd en de acties en gewoontes die je in die tijd uitvoert. Zoals bijvoorbeeld ‘ik ga 20 minuten werken aan mijn boek’. Product is een uitkomst, zoals bijvoorbeeld focussen op het gehele boek dat je af wilt hebben. Wanneer je je enkel focust op product kun je ervaren dat je uit blijft stellen of júist graag naar alle verjaardagen en feesten wilt gaan, omdat dat de makkelijkere weg is. Juist door je te focussen op het proces, je gewoontes en je acties, kun je ook lastige taken aangenamer maken en opdelen in hapbare stukjes zodat je voorkomt dat je gaat uitstellen of ontwijken en je zeker weet dat jij je tijd goed besteedt.

Minder doen Meer bereiken

Door minder taken op je te nemen, minder aanwezig te willen zijn op alle plekken en minder te doen, houd je meer tijd over om te werken aan de projecten die belangrijk zijn om jouw doel te behalen. Door je vervolgens te richten op het proces en je niet vast te bijten in een product voorkom je dat je blijft uitstellen en ontwijken en kun je ontzettend grote doelen waarmaken.

Leer “Nee” zeggen

Wanneer je je doelen wilt waarmaken is het noodzaak om ‘nee’ te zeggen tegen alle zaken die jou niet helpen richting je doel. Door ‘nee’ te zeggen tijden dingen die jou afleiden, randzaken af te kappen en minder te doen betekent dat je kiest om bepaalde dingen niet te doen. En daarmee kies je tevens om andere dingen wel te doen.

Maak keuzes. Als jij je hoogste potentie wilt bereiken moet je andere opties afkappen.
Steek je tijd en energie in de zaken die jouw richting je droom leven leiden. Steek je tijd en energie in de mensen waar je echt graag bij wilt zijn.

Je bent niet verplicht om door iedereen aardig gevonden te worden, je hoeft niet 30 vrienden te hebben. Je hoeft niet alles bij iedereen goed te doen of naar de zin te maken. Jij bent één persoon en je kunt maar op één plek tegelijk zijn.

Bepaal welke plekken jij wel wilt zijn en welke plekken je niet wilt zijn. Uiteindelijk ben jij de baas over je tijd en je leven.

Als jij weet dat er meer is, dat jij meer uit jezelf kunt halen, kijk dan eens kritisch naar alle zaken waar jij je tijd in steekt. En bepaal of er dingen zijn waar jij ‘nee’ tegen kunt gaan zeggen. Zodat jij ‘ja’ kunt gaan zeggen tegen je dromen en doelen en er kunt zijn voor de mensen en dingen die er voor jou écht toe doen.

Jouw beste dag ooit

Hoe ziet jouw beste dag ooit eruit? Hoe zou de beste versie van jezelf zich gedragen? Zou die versie constant op Facebook rondscrollen? Zegt die versie met grote tegenzin ‘ja’ tegen zaken omdat diegene zich verplicht voelt datgene te doen? Zou die versie er echt om geven dat die ene persoon hem wel of niet mag? Gaat die versie iedereen pleasen en ervoor kiezen zichzelf volledig onzichtbaar te maken en alle mooie dromen en doelen te verplaatsen naar ‘later’?

Welke dingen doe je nu, die je niet wilt doen of moet doen?
Welke dingen doe jij waarmee je diep in je hart echt mee wilt stoppen en waarvan je weet dat dit de beste keus is?
Waar wacht je nog op?

Bepaal voor jezelf welke dingen jij ‘nee’ tegen gaat zeggen. Zodat jij vaker ‘ja’ kunt gaan zeggen tegen de dingen die in lijn liggen met jouw doelen en dromen.

Download hier worksheet 32_Minder doen = Meer bereiken

Minder doen is meer bereiken

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Phoenix WebsitePhoenix Website