Social media: het leven door een roze bril is niet altijd mooier | LSOB
Het perfecte leven op social media: niets is wat het lijkt

Het perfecte leven op social media: niets is wat het lijkt

Je kent het wel, die foto’s van ‘het perfecte lichaam’ die voorbij komen op jouw social media tijdlijn. Je vergelijkt constant jezelf met het leven van een influencer, en zonder het ‘fit girl’ motto ben je opeens niet meer hip. De social media kanalen zorgen ervoor dat wij met een roze bril naar het leven van andere kijken. Maar is dit nu eigenlijk wel terecht?

Het meisje met het perfecte leven

Recent verscheen er een documentaire over social media en de vele invloeden die deze kanalen hebben op de mens. Het verhaal ging hoofdzakelijk over social media versus het echte leven. Komen de online profielen nu echt overeen met hoe hij of zij in werkelijkheid is? Ik deed mijn roze bril af en kwam tot de conclusie dat mensen zich heel anders voor doen dan dat ze echt zijn.

Zo was er een meisje van 18 jaar, en zij deed het ontzettend goed op Facebook. Door de vele likes en volgers ontstond bekendheid. Op haar platform kwam ze krachtig en zelfverzekerd over. Totdat ze werd geïnterviewd over haar succes. Tijdens het interview kon het meisje niet lost gerukt komen van haar telefoon. Niet een heel leuk interview op die manier.

Offline Paniek

Er ontstond zelfs paniek wanneer ze even niet op haar telefoon kon kijken. Want ze moest immers haar Facebook status goed in de gaten houden! Haar vorm van communicatie was vrij apart. Wanneer ze haar telefoon veilig in haar hand had, kon er gepraat worden. Hierbij zag je wel overduidelijk dat ze met haar hoofd totaal ergens anders was. Maar zonder telefoon was er geen beginnen aan.

De verslaggever besloot na een geringe tijd het hef in eigen hand te nemen en pakte de telefoon af. Hij wilde immers een conversatie waarbij de focus zou liggen op de gestelde vragen en niet op de telefoon. De aap kwam uit de mouw: het meisje was niet instaat gesprekken te voeren met andere mensen.

Het krachtige en zelfverzekerde Facebook Meisje, was in het echte leven niet zo krachtig en zelfverzekerd. Sterker nog: ze was angstig, nerveus en verlegen. Ze hield van de bekendheid die ze kreeg op haar social media kanalen en kon er niet meer zonder. Maar dit ging wel ten koste van haar offline kwaliteiten.

social media van LSOB

Zorg voor een eigen ik op social media

Het moet zo ontzettend vermoeiend zijn om je op social media constant anders voor te doen dan hoe je in werkelijkheid bent. Wanneer je jezelf een bepaald imago hebt aangemeten is het moeilijk om hiervan los te komen. Maar probeer toch deze roze bril eens af te zetten. Het is namelijk ontzettend belangrijk om te genieten van het dagelijks leven en de offline acties die je onderneemt.

Wanneer jij jezelf neerzet als dé fitchick die iedere dag in de sportschool staat, zes smoothies drinkt en altijd rond loopt met een lach op het gezicht terwijl je in werkelijkheid nooit sport en altijd chocolade eet, creëer je een fout imago. Mocht dan één van je trouwe volgers je tegen komen in de McDonalds terwijl je aan het genieten bent van je Big Mac kun je zeker verbazing verwachten. Naast de desillusie creëer je ook nog eens een ontzettende druk voor jezelf. En waarom?

Dit is iets wat mij steeds vaker verbaast. Ik vind het leuk om met mensen in contact te komen, zeker personen die krachtig en zelfverzekerd overkomen. Maar wanneer ik ze dan éindelijk in het echt spreek, zijn het vaak de personen die niet zo goed weten hoe ze met problemen om moeten gaan. Ze zijn dus totaal anders dan dat ze aan de buitenwereld laten zien.

Gecreëerd imago vs. wie je echt bent

Het offline versus online imago is een veelbesproken onderwerp. Maar hoe tackel je dit nu op de juiste manier? Begin eens bij het begin! Probeer voor jezelf, en alleen voor jezelf, een beeld te creëeren dat klopt met wie je bent. Want als jij altijd een masker voorhoudt op social media zal je ooit een keer door de mand vallen. Ja, mensen zullen echt een keer ontdekken dat je niet zo bent zoals je doet overkomen. Gebeurd dit niet, is de kans groot dat je alsnog door de mand valt doordat je het schijn leven niet vol kan blijven houden. Het zal je ongelukkig maken omdat het totaal niet in lijn ligt met wie jij bent.

Jezelf durven zijn, zelfs al levert dat wat minder volgers op op social media, is de allerbeste keus die je kunt maken. Stop met het onderhouden van een gecreëerd imago dat je achteraf niet gelukkig maakt. Leef het leven zoals jij het voor ogen hebt en probeer te zijn wie je echt bent. Uiteindelijk gebeurt er écht geen ramp als jij maar 200 volgers op Instagram hebt. Je kan zelfs een ontzettend gaaf leven hebben zonder Facebook account!

Het leven draait dus niet alleen om social media. In dit geval is ‘het meisje met het perfecte leven’  uit de documentaire een goed voorbeeld. Haar online bekendheid was gebaseerd op een leugen, maar ze raakte verslaafd aan het gevoel van ‘bekendheid’. In werkelijkheid was ze ongelukkig en kon ze het dagelijks leven niet meer bijhouden.

Social Media LSOB

Voorkom een dubbele persoonlijkheid

Ontdek gaande weg wie jij bent en waar je voorstaat. En heel belangrijk: voorkom ten alle tijden dat je iemand moet spelen! Doe alleen dingen waar jij gelukkig van wordt en bepaal je eigen richting. Uiteindelijk zul je merken dat juist doordat jij jezelf bent, mensen je volgen of leuk vinden om je echte persoonlijkheid.

Gooi het masker weg en wees jezelf! Dit is een stuk makkelijker en langer vol te houden, én het geeft veel rust!

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Phoenix WebsitePhoenix Website