Slachtofferrol doorbreken: drie tips om zelfmedelijden te vermijden | LSOB
De slachtofferrol doorbreken met drie trips

De slachtofferrol doorbreken met drie trips

Ken jij Murphy’s Law? Of gewoon lekker in het Nederlands: de wet van Murphy? Deze wet zegt letterlijk “Anything that can go wrong, will go wrong”,  alles wat fout kan gaan, zal fout gaan. Net wanneer je een belangrijke afspraak hebt is je fiets gestolen, ben je jouw OV-chipkaart nátuurlijk kwijt en sta je precies in de langste rij voor een old skool kaartje. Terwijl je op je trein staat te wachten begint het ook nog eens pijpenstelen te regen, zonder afdakje. Je zelfmedelijden is op dit moment hoog, want je bent laat, nat en koud en je kunt er hélemaal niets aan doen. Behalve die slachtofferrol doorbreken misschien 😉

Acceptatie vs. Verzet 

Die situatie van hierboven is natuurlijk super kut. Maar wanneer jij jezelf in zo’n soortgelijke situatie bevindt kun je jezelf altijd de volgende vraag stellen: “Kan ik op dit moment de situatie oplossen of verbeteren?”

Nee? Wat heeft piekeren, je erover opwinden of jezelf verliezen in zelfmedelijden dan voor invloed? Het geeft je hoogstwaarschijnlijk alleen maar negatieve energie.

Ja? Dan lijkt het me vrij logisch om er snel iets aan de situatie te veranderen 😉 Wat zijn de stappen die jij nu kunt nemen om de situatie te verbeteren? En waarom heb je dit nog niet gedaan?

Je kunt niet altijd alle omstandigheden beïnvloeden, maar je hebt wél altijd de keuze hoe je vervolgens met deze omstandigheden omgaat en welke houding jij aanneemt. Kwijn je weg in zelfmedelijden? Of raap je jezelf op om om die slachtofferrol te doorbreken?

slachtofferrol doorbrekenAcceptatie vs. Actie

Maar de echte vraag is: wil je de situatie ook daadwerkelijk écht veranderen?

Is de situatie zodanig dat jij hem zelf kunt veranderen, maar wil je dit niet? Of lukt dit je niet? Dan ligt het probleem dus niet aan de situatie zelf.

Je kunt proberen te blijven klagen en verdrinken in zelfmedelijden in de hoop dat het probleem dan vanzelf weg gaat. Of je raapt jezelf bij elkaar en zoekt naar een andere oplossing. Al dan niet met hulp. Het slachtofferrol doorbreken hoef je echt niet alleen te doen en je hoeft je hier ook zeker niet voor te schamen. Want iedereen heeft zichzelf wel eens in eenzelfde situatie bevonden.

Ik hou van voorbeelden dus ik gooi er weer eentje in. Voorbeeld: Op de een of andere manier lukt het je niet om je aan je gemaakte werkplanning te houden. Je stagneert en de gewenste resultaten binnen je onderneming of je leven blijven uit. Denk jij dat met lang genoeg wachten het probleem zich vanzelf oplost? En er plotseling een wonder gebeurt waardoor jij tóch je doelen haalt?

Zou leuk zijn, maar zo werkt het vaak niet. Je zal namelijk of je aanpak moeten veranderen, of moeten accepteren dat dit voor jou op dit moment niet haalbaar is. Beide opties betekent dat jij jouw slachtofferrol moet doorbreken, de excuusjes die je blijft maken tellen niet meer.

Je slachtofferrol doorbreken in drie stappen

Het doorbreken van jouw slachtofferrol gaat veel stemmetjes in je hoofd oproepen. Je bent immers met je eigen hoofd in gevecht. Je brein geeft je toestemming om weg te kwijnen in zelfmedelijden. En jij moet daar tegen in gaan.

  1. Bekijk de situatie eens kritisch: kun en wil jij hier iets aan veranderen?
  2. Focus je op acceptatie óf op actie, maar niet op verzet
  3. Vraag om hulp (ja, ook dit is acceptatie of een vorm van actie ;))

Aan het einde van de dag ben jij zelf verantwoordelijk voor de houding die jij aanneemt in een situatie. Accepteer de dingen die je niet kunt veranderen. Sommige dingen liggen simpelweg niet in onze power om te kunnen veranderen. De regen kunnen we bijvoorbeeld niet laten stoppen. Wél kun je er voor kiezen om een schuilplaats te zoeken. Of om oké te zijn met nat worden, omdat je bij thuiskomst toch gelijk droge kleren kunt aantrekken.

Natuurlijk het doorbreken van een slachtofferrol makkelijker gezegd dan gedaan. Het is ontzettend makkelijk om te vallen in een stukje zelfmedelijden wanneer iets tegenzit. En wij mensen hebben er ook een handje van om makkelijke dingen juist super ingewikkeld te maken. Durf daarom eerlijk naar jouw eigen houding te kijken wanneer je de volgende keer in een lastige situatie zit.

Problemen bestaan namelijk niet. Tenzij je daar graag een probleem van wilt maken 😉 (diep hé?)

Over de schrijver
John is de drijvende kracht achter de schermen van Lifestyle of Business. Je kunt hem zien als een gedetailleerde, leergierige en slimme ondernemer die strategisch en doelgericht, maar ook luchtig te werk gaat. Hij werkt vooral met ondernemers die meer ‘in het bedrijf’ willen werken dan ‘aan’. Vakmannen of -vrouwen die willen groeien. John legt moeilijke dingen uit op een makkelijke manier. Hij denkt mee met jouw online marketing en helpt bij het zetten van de nodige stappen in het ondernemerschap. Meekijken en de juiste statistieke bijhouden.
Reactie plaatsen

Phoenix WebsitePhoenix Website