Gelukkig zijn: positive psychology en een makkelijke rekensom | LSOB
Gelukkig zijn: een simpele rekensom!

Gelukkig zijn: een simpele rekensom!

Gelukkig zijn is en blijft de belangrijkste levensbasis. Rond de 20ste eeuw werd er op iedere 100 artikelen over negatieve psychologische aspecten (zoals depressie, schizofrenie, etc) 1 artikel gepubliceerd over de positieve aspecten. Ook werd er uitgezocht hoe je iemand van -10 naar -5 naar 0 kon krijgen door middel van therapie en begeleiding. Doordat dit al een vaak onderzocht item was ontbrak de kennis hoe je nu juist iemand van 0 naar +5 of zelfs +10 kon krijgen.

Positive Psychologie

In 2000 hebben Martin Seligman en Mihaly Csikszentmihalyi (zeg: ‘Tjieksentmihally’) een nieuwe stroming opgericht. Namelijk die van de positieve psychologie. Deze Positieve Psychologie stond voor het wetenschappelijk onderbouwen en onderzoeken hoe we met meer geluk, tevredenheid en betekenis kunnen leven.

Om kennis te verzamelen begonnen ze heel Old School. Zo tackelde ze alle klassieke wijsheden van de Bijbel tot The Bhagavad Gita. Op deze manier kwamen ze er achter dat dezelfde ideeën keer op keer herhaald worden.

Er ontstond hierdoor een term ‘Live with Virtue‘. Er is in het Nederlands geen mooi en alles omvattende vertaling voor het woord virtue dus ik leg het kort uit. In principe houdt het in dat je leeft naar jouw deugden: jouw innerlijke drijfveren, eigenschappen en krachten.

gelukkig zijn: positieve psychologie

Gelukkig zijn: de ultieme rekensom

De onderzoekers ontdekten uiteindelijk zes core-deugden: wijsheid, moed, liefde, gerechtigheid,  matigheid en spiritualiteit. Het is wetenschappelijk onderbouwt dat wanneer je jouw deugden in actie brengt, je met meer geluk en betekenis leeft.

De rekensom is eigenlijk heel eenvoudig: Gelukkig zijn = Deugden in Actie.

Gebruik daarom jouw krachten vaak en veel. Zorg ervoor dat je dingen doet om tot dienst te zijn voor iets dat groter is dan jij. Uiteindelijk zul je in overvloed van geluk kunnen leven.

Wat zijn jouw core virtues die je vanaf nu kunt gaan leven? Hoe ga jij van 0 of +5 naar +10?

———————————————————————————————————

 

 

Over de schrijver
John is de drijvende kracht achter de schermen van Lifestyle of Business. Je kunt hem zien als een gedetailleerde, leergierige en slimme ondernemer die strategisch en doelgericht, maar ook luchtig te werk gaat. Hij werkt vooral met ondernemers die meer ‘in het bedrijf’ willen werken dan ‘aan’. Vakmannen of -vrouwen die willen groeien. John legt moeilijke dingen uit op een makkelijke manier. Hij denkt mee met jouw online marketing en helpt bij het zetten van de nodige stappen in het ondernemerschap. Meekijken en de juiste statistieke bijhouden.
Reactie plaatsen

Phoenix WebsitePhoenix Website