Reizen en werken als succesvolle digitale nomade + tips | LSOB
arrow_drop_up arrow_drop_down
20 maart 2019 

Reizen en werken als succesvolle digitale nomade

Als digitale nomade leven en reizen met werken combineren. Dat wil toch iedereen? Genieten van complete vrijheid en een succesvol leven leiden. Maar hoe reis en werk je tegelijkertijd? Wat is ervoor nodig om jouw werkomgeving altijd en overal mee naartoe te nemen? In deze blog van Femke de Jong ontdek je wat jij nodig hebt om succesvol en probleemloos te kunnen werken en reizen.

Wat doet een digitale nomade? 

Misschien heb jij het begrip ‘Digitale Nomade’ al eens voorbij horen komen, bijvoorbeeld met de updates van John en Jeanet. Of misschien ook niet. Ik zal jou kort iets meer over dit begrip vertellen en mijn ervaring op weg naar een Digitale Nomade lifestyle. Een digitale nomade is een persoon die dankzij moderne technologieën locatie-onafhankelijk en online over de gehele wereld werkt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan SEO- of WordPress specialisten, bloggers of online ondernemers.

Mijn eerste ervaring met werken en reizen

Zelf had ik, tot pakweg een jaar geleden, nog nooit van dit begrip gehoord. Wel wist ik dat er een wereld voor me open ging toen ik destijds in Amsterdam werkte en de vrijheid kreeg om twee dagen vanuit huis te werken. Ik weet niet meer wanneer de eerste keer was dat ik besloot niet thuis te gaan zitten met mijn laptop maar in een koffietentje. Maar ik weet wel nog dat ik dacht, “Wauw. Wat werkt dit onwijs fijn, ik kan gewoon zelf kiezen waar ik ga zitten, zolang ik maar WiFi heb.”

Ik merkte dat deze verandering in werkomgeving ervoor zorgde dat ik ineens veel meer inspiratie kreeg,. En het feit dat ik alleen een tafeltje had waarbij ik niets met de andere personen om me heen te maken had voor enorme focus zorgde. Als ik acht uur werkte, werkte ik ook daadwerkelijk acht volledige uren zonder enige vorm van afleiding. En het gaf me een gevoel van vrijheid. Werd er in Coffee Company nummer 1 een kinderfuif gegeven? Prima, dan fietste ik snel door naar een andere locatie waar ik alle rust en ruimte had.

Wat als een kantoorbaan niet leidt tot succesvol leven?

De ontdekking van dit vrije leven zette me aan het denken. Want als je werk vanuit een Coffee Company in Amsterdam kan doen, dan kan je in feite vanuit ieder koffietentje (of locatie) over de wereld werken. Zolang je maar een laptop, internet en duidelijke afspraken met collega’s of opdrachtgevers hebt. Ik heb altijd al gedroomd van reizen en nooit begrepen waarom je iedere dag binnen dezelfde vier muren zou willen werken. Waarom je aangewezen bent op drie weken vakantie per jaar om Nederland te verlaten en andere culturen te ontdekken. Waarom je goedkeuring moet vragen om een paar uur eerder weg te mogen zodat je elders kan werken dan op kantoor.

locatie onafhankelijk als digitale nomade

Werk je niet optimaal in de winter? Ga op reis naar de zon!

Waarom je in de winter zou klagen over kou en slecht weer, terwijl het elders in de wereld zomer is? Waarom je zou kiezen voor een 9 tot 5 leven en weekenden het enige symbool van ‘vrijheid’ zijn, wanneer je werk hebt wat letterlijk locatie- en tijds-onafhankelijk is met de komst van het internet? Nu klinkt dit wellicht wat dramatisch, en natuurlijk zal niet iedereen dit zo ervaren (gelukkig maar). Maar dit is wel hoe ik het heb ervaren en wat me, eerlijk gezegd, doodongelukkig en somber maakte. Ik wil geen toestemming hoeven vragen voor vakantie, werkplek en de wijze waarop ik mijn leven inricht.

Niet omdat ik lui ben of lekker wil lanterfanten, in tegendeel. Ik merk juist dat ik er veel voldoening uit haal om ongekende grenzen van productiviteit op te zoeken (een e-book van 45 pagina’s maken in 12 uur? Of een webshop in een dag oprichten? Hell yeah!), mits ik zelf mijn (werk)omstandigheden kan bepalen. Denk je nu aan de hand van mijn verhaal, JA, ik ervaar dat ook zo. Dan wil ik jou graag een aantal tips geven. Tips die jouw reis- en werkleven gaan veranderen.

Zes tips om te starten met een leven als vrije digitale nomade:

1. Kantoorbaan of succesvol ondernemen?

Werk je op een kantoor? Overleg eens met jouw baas en collega’s of er de mogelijkheid is op een locatie naar keuze, zoals thuis of in een koffietentje te werken.

Al is het maar twee uur per week om mee te starten. Wanneer je aandraagt dat je daar productiever en volledig beschikbaar via e-mail/Skype of andere tools bent en geen fysieke afspraken hebt. Ddan is dat tenslotte ook ten gunste van jouw werkgever.

2. Digitaliseer zoveel mogelijk

Dankzij Cloud systemen zoals Google Drive heb je geen archief met dikke papierwerken meer nodig maar kan je alles online opslaan. Van werkbestanden tot facturen tot verslagen en meer. Zorg voor een gestructureerd systeem met mappen, duidelijke omschrijvingen en data. Zie het als een ‘online’ werkmap in plaats van een ringband map met verschillende tabbladen.

3. Minimaliseer jouw bezittingen en uitgaven

We’ denken vaak dat reizen een luxe is die weggelegd is voor personen met een immens inkomen die daar voor gespaard hebben. Terwijl het probleem vaak niet de inkomstenkant is. Als je écht wil kan je via websites als Couchsurfing, Workaway en ‘Trusted Housesitters’ een kosteloos verblijf regelen. Vliegtickets zijn met een beetje zoeken en de juiste timing ook niet onbetaalbaar. En in veel landen liggen de kosten voor levensonderhoud een stuk lager dan in Nederland.

De kunst is om te zorgen dat je zo min mogelijk onnodige uitgaven hebt, zoals dure kleding die je niet draagt en kosten voor abonnementen waar je geen gebruik van maakt. Maar ook geen onnodig hoge kosten voor levensbehoeften zoals een huur waar het grootste gedeelte van jouw inkomen naar toe gaat (op die manier blijf je tenslotte vastzitten in jouw huidige situatie).

Reizen en werken lsob

4. Begin in Nederland met oefenen

Wil je graag een Digitale Nomade worden en heb je daar de gelegenheid voor met jouw werk (of nog beter, ben jij een freelancer)? Begin dan eerst eens met ‘oefenen’ in Nederland: ga op verschillende werklocaties werken, kijk hoe dat bevalt en evalueer. Wat werkt goed voor jou, wat niet? Ben je productiever? Waar loop je tegenaan (zoals haperende WiFi verbindingen) en hoe kan je dit voorkomen (zoals een hotspot met jouw telefoon aanmaken)?

5. Laat je inspireren door de mogelijkheden

Kijk eens rond op websites als Nomadlist.com, word lid van een Facebook groep zoals ‘Digital Nomads around the World’ en laat je inspireren door het enorme scala aan mogelijkheden om te leven en werken: van Chiang Mai tot Ubud tot Miami tot Brussel tot Osaka en alles daar tussen in.

 

6. Wees bereid keihard te werken en zet door

De mogelijkheden zijn oneindig, maar je zal daar zelf hard voor moeten werken en je niet moeten laten ontmoedigen door personen die jouw ideeën maar doldwaas vinden. Er zullen ongetwijfeld personen op jou afkomen en jou proberen te overtuigen “dat er toch niets mis is met de zekerheid van een vaste kantoorbaan, op een vaste locatie?”. Er is inderdaad niets mis mee, zolang jij voldoening haalt uit die wijze van leven. Prima!

Maar als het je ongelukkig maakt en je alleen voor een loonstrookje iedere dag naar een kantoor gaat, terwijl je weg droomt van verre bestemmingen en het geld van jouw loonstrookje gebruikt om de veel te hoge vaste lasten te betalen. Besef je dan goed het verschil tussen “ach, er is niets mis met mijn leven” en “ik heb een leven volgens mijn eigen voorwaarden gecreëerd”.

Leef het reis- en werkleven van een digitale nomade

De enige echte zekerheid die wij allemaal hebben is dat het leven niet oneindig is. Niemand zal jouw droomleven op een presenteerblaadje aanreiken terwijl je in een hoekje zit te sippen. Het is jouw eigen verantwoordelijkheid het maximale uit jouw leven te halen. Wat heb je nu echt te verliezen? Hoeveel hobbels, twijfels en tegenslagen ik zal moeten overwinnen: ik wil de wereld als kantoor hebben en zal niet stoppen tot ik die droom omgezet heb naar realiteit. Daarom heb ik, na de nodige twijfels, vorige week definitief de knoop doorgehakt en een enkel ticket geboekt. Bali, here I come!

En, waar wacht jij nog op om een leven volgens je eigen voorwaarden te creëren?

Liefs
Femke

Over de schrijver
John is mede-eigenaar, Coach en Manager binnen Lifestyle of Business. Je kunt hem zien als een gedetailleerde, leergierige en slimme ondernemer die strategisch en doelgericht, maar ook luchtig te werk gaat. Zowel in het team als in coaching sessies. Omdat hij 100% aanwezig is in gesprekken, zegt wat gezegd moet worden en dat combineert met een praktische insteek is er altijd resultaat. Zowel met team leden als met coach klanten.
Reactie plaatsen

Phoenix WebsitePhoenix Website