Positief denken. 3 tips voor de doemdenkers onder ons. | LSOB
arrow_drop_up arrow_drop_down
10 september 2016 

Positief denken: 3 tips voor doemdenkers

Dat positief denken je helpt meer geluk te creëren in het leven zal je vast niet verbazen. Door positief in het leven te staan open je letterlijk jouw ogen voor mooie, waardevolle gebeurtenissen en ben je beter in staat te genieten van de stappen die je zet. Met een positieve instelling zie je tegenslagen niet als iets slechts, maar als essentiële leermomenten.

1. Negatief denken lijkt makkelijker

Het is makkelijker om een ‘worst-case’ scenario in te beelden, dan te visualiseren wat voor mooie, waardevolle of bijzondere gebeurtenissen jij nog gaat meemaken. Door jezelf voor te bereiden op het ergste scenario denk je dat jij jezelf voor teleurstellingen behoedt. Wat als jouw ‘worst-case’ scenario’s nooit uitkomen en je ondertussen niet kan genieten van jouw huidige proces?

In het laatste jaar van mijn studie was ik continu bezorgd dat ik geen baan zou kunnen vinden na het afstuderen. Op dat moment had ik een horeca baantje en wou ik graag een baan vinden waar ik echt plezier uit haalde. Door een toeval van omstandigheden vond ik voordat mijn scriptie was afgerond nog een baan. Had ik dat het jaar ervoor geweten, dan had dat me een hoop slapeloze nachten (en onnodig gepieker) bespaard.

2. Worst-case scenario’s zijn altijd op te lossen

En stel dat je te maken krijgt met een tegenvaller, kan je niet dan op het moment zelf altijd nog anticiperen op de situatie of er zelfs een leermoment uit halen? Tenslotte bestaat voor niemand het leven alleen maar uit successen of meevallers. Je kan dat oneerlijk vinden, of de verantwoording bij jouw omstandigheden leggen of je kan het zien als tool om jouw doorzettingsvermogen, daadkracht en creativiteit te testen en er sterker uit te komen.

Toen mijn jaarcontract destijds niet verlengt werd sloeg in eerste instantie ook de paniek toe. Help! Hoe ga ik nu aan voldoende geld komen? Ik droomde namelijk al langere tijd van reizen, plaatsonafhankelijk werken en mijn eigen visie uitwerken. En dat is zonder een vast dienstverband een stuk makkelijker te realiseren. Sterker nog, het zorgde ervoor dat ik besloot aan de slag te gaan als ZZP-er, iets wat ik anders wellicht niet (of minder snel) gedaan zou hebben.

3. Zonder de downs zouden er geen ups zijn

Je kan simpelweg niet verwachten dat ieder jaar loopt zoals je wilt. Uiteindelijk zijn er altijd tegenslagen.  Hierdoor kun je de mooie momenten die nog gaan komen meer waarderen.

Zie het maar als een Yin Yang symbool: beide zijn nodig om een evenwichtig te bewaren, je hebt beide nodig om te functioneren. In iedere tegenvaller zit een kans, en ieder geluksmoment verkrijgt zijn waarde door de obstakels die je overwonnen hebt. Ups en downs zijn wat dat betreft niet tegenovergesteld aan elkaar, maar complementair.

 

Over de schrijver
John is mede-eigenaar, Coach en Manager binnen Lifestyle of Business. Je kunt hem zien als een gedetailleerde, leergierige en slimme ondernemer die strategisch en doelgericht, maar ook luchtig te werk gaat. Zowel in het team als in coaching sessies. Omdat hij 100% aanwezig is in gesprekken, zegt wat gezegd moet worden en dat combineert met een praktische insteek is er altijd resultaat. Zowel met team leden als met coach klanten.
Reactie plaatsen

Phoenix WebsitePhoenix Website