Hoe kan ik het beste omgaan met tegenslag?
Omgaan met tegenslag is iets waar niet iedereen zo goed in is. Je doet drie stappen vooruit maar zet snel daarna er ook weer meerdere achteruit om vervolgens intens te balen en op te geven. Toch is omgaan met tegenslag een skill die je absoluut kunt leren. Sterker nog: wil je iets groots bereiken zul je dit moeten leren!
Feit: falen is iets dat we liever vermijden en soms met grote gevolgen. Sommige mensen zijn zo bang om te falen, dat ze nooit van start gaan. Dat is een hele grote prijs die je betaalt omdat je niet wilt falen. Door nooit achter je dromen aan te gaan, een bedrijf te starten, een nieuwe relatie aan te gaan, je boek te schrijven, je product te ontwikkelen, te werken aan je ideale lichaam, laat je heel veel lopen. En van de mensen die wél starten zijn er maar weinig die door gaan als ze een tegenslag hebben.
[kijk je liever de video-versie van dit artikel? scroll dan naar onder]
Leer omgaan met tegenslag en teleurstelling
Vele klanten stellen met regelmaat de vragen: “hoe kan ik het beste omgaan met teleurstellingen en tegenslagen of hoe voorkom ik dat mijn perfectionisme in de weg staat?” Het is schrikbarend om te horen dat de meeste mensen niet eens starten doordat ze bang zijn om teleurgesteld te worden of al teleurgesteld zijn in zichzelf.
Maar ook een te hoge lat kan voor teleurstelling zorgen. Dit zal dan ook voor vele mensen van buitenaf de reden zijn om jou te vertellen dat het handig is om de lat wat lager te leggen. Want je kunt dan immers ook minder snel falen in het behalen van je doel! Hoe goed bedoeld dit advies ook is: luister er liever niet naar. Door een te lage lat te creëren houd je jezelf namelijk klein. En het is juist zo belangrijk om te streven naar een hoog standaard, dit creëert namelijk uitdaging.
Dus…
1. Wees realistisch
Besef dat je een hoge standaard hebt en dat je in staat bent om bergen te verzetten. Maar wees ook realistisch dat niet altijd alles zonder slag of stoot gaat. Conclusie: je gaat hoe dan ook een keer op je bek. Teleurstelling is vaak onvermijdelijk.
Toch is teleurstelling niet altijd verkeerd. Het stelt je namelijk in staat om te leren omgaan met tegenslag en toch door te blijven gaan. Daarom gaat teleurstelling altijd gepaard met twee keuzes:
- Verlaag je lat: Zorg dat je jouw lat verlaagt en dat je oké bent met ‘doorsnee’ zijn. Uiteindelijk is dit de makkelijke uitweg, maar je zult nooit dichterbij je grote einddoel komen.
- Leer van de teleurstelling: Je kunt ook leren van je teleurstelling en het gebruiken als een wijze les. Je weet nu wat je absoluut niet moet doen en bouwt vanaf daar weer verder aan je doelen. Let op: er komen waarschijnlijk meerdere momenten dat iets niet lukt, geef niet na de eerste of tweede poging al op!
2. Blijf ontwikkelingen
Op het moment dat jij je realiseert dat er altijd moeilijke momenten of obstakels gaan komen, zul je in staat zijn jouw hoge lat te bereiken. Ook wij krijgen regelmatig de vraag “ben je niet teleurgesteld dat je eerder naar huis moest komen?” “Ben je niet teleurgesteld als een lancering mislukt of targets niet gehaald worden?” En heel eerlijk zijn wij nooit écht teleurgesteld. Natuurlijk hebben we ook weleens momenten dat we denken ‘nou, dat had wel anders gemogen’ en natuurlijk willen we dat altijd alles voor de volle 100% lukt. Maar dat is niet de realiteit. Bij niemand niet.
Maar zijn we dan teleurgesteld? Nee. Want we kijken stapsgewijs wat we moeten doen om alsnog bij die hoge lat te komen. We observeren en bekijken onze fouten om vervolgens een plan op te stellen om het de volgende keer anders te doen. Teleurstelling zorgt dus eigenlijk altijd voor ontwikkeling, zolang je daar maar voor open staat.
3. De 60 seconden regel
Lukt het toch even niet om de teleurstelling los te laten? Geef dan jezelf 60 seconden om boos of verdrietig te zijn. Je mag schreeuwen, krijsen, vloeken of huilen. Maar herpak jezelf na deze 60 seconden weer. Focus je op jouw lat en kijk wat je kunt leren van de tegenslag, maar stel nooit je lat bij! Je doet er beter aan om toe te geven dat iets tegen valt of iets je zeer teleurstelt dan bij de pakken neer te gaan zitten. Er zijn waarschijnlijk genoeg punten wél goed gegaan op weg naar je einddoel en wees daar dan ook trots op.
Op deze manier leren dealen met tegenslagen of teleurstellingen laat je realistisch in het proces staan. Je bent je bewust van je fouten, maar tevens ben je je ook bewust dat dit een wijs leermomentje wordt. In een tegenslag zit oneindig veel bruikbare informatie om uiteindelijk nog dichter bij je doel te komen. Dus blijf realistisch en blijf trouw aan jouw eigen lat. Dit maakt omgaan met tegenslag echt een stuk dragelijker!