Omgaan met negatieve reacties. Zo houd je je hoofd koel | LSOB
Omgaan met negatieve reacties. Zo houd je je hoofd koel
15 augustus 2016 

Omgaan met negatieve reacties. Zo houd je je hoofd koel

Ik woon in een klein dorpje, iedereen kent elkaar ongeveer. Ik heb awesome lieve vrienden en familie. Zij steunen mij eigenlijk wel met alles wat ik doe, maar deze keuze – als acrobaat optreden (red.) –  is toch wel een hele grote. Dan kun je verwachten dat mensen jouw keuze niet een goede vinden. Ze vinden het zonde, niet slim of onmogelijk. Maar omgaan met negatieve reacties kan erg lastig zijn.

Positief versus negatief

Ja, ik ben bang voor negatieve reacties, dat het uiteindelijk toch mislukt zodat zij kunnen zeggen: “Zie je wel?! Ik zei het toch! Nadat ik zag dat mijn eerste blog geplaatst was op internet, heb ik hem alleen gedeeld met mijn beste vrienden. Die vonden het awesome en vroegen waarom ik het niet deelde op Facebook zodat iedereen dit kon lezen. Ik zei dat ik bang was voor negatieve reacties van mensen, dat ze het onmogelijk vonden of een andere reden. “Maar dat boeit toch niet? Wij geloven in jou als jij ook in jezelf gelooft en anders kun je altijd nog bij de Albert Heijn achter de kassa”. Daar geef ik ze geen ongelijk in!

Ik train ook 2x per week in de school-sporthal naast mijn huis. Daar hang ik de doeken, hoepels en straps op en ga ik trainen als een beest. Toevallig was mijn meester van groep 8 er ook in de vakantie om even voor te bereiden. Hij zag mij trainen en hebben toen even gepraat. Ik vertelde dat ik gestopt was met mijn HBO-studie en dat ik nu artiest wilde worden. “Wauw! Doe waar je gelukkig van wordt! Life your dream, toch?” zei mijn meester.

Tot nu toe allemaal positieve reacties, die geven mij een happy-boost! Maar toch blijft het enorm spannend om deze blogs te delen. Ik doe liever een dubbele salto, dat is minder eng…

Bange vogel

Dat zwarte gat waar ik in heb gezeten heeft mij wel onzeker gemaakt. Vroeger was ik nooit een bange vogel, nu trek ik de mening van iemand anders soms ontzettend aan. Voor grote keuzes heb ik minder moeite, maar doe dit eerst graag in stilte. Wanneer het goed gaat en ik succes boek kan ik zonder twijfel zeggen wat mijn doel en droom is. Maar dan zien mensen alleen het succes gedeelte.

Atleten die aan de olympische spelen in Rio meedoen zijn ook bij de laagste trede gestart. Dat is helemaal niet erg, want uiteindelijk hebben ze keihard gewerkt om hun doel te bereiken. Dit geldt niet alleen bij sport, maar ook bij een carrière. Wanneer je van vakkenvuller naar manager gaat is ook hartstikke knap, en waarom zou je eigenlijk niet trots zijn op je baantje als vakkenvuller?

Ik weet niet of dit de goede vergelijking is maar wat ik wil zeggen is dat het niet uit maakt wie je bent en wat je doet. Je blijft awesome en er zullen altijd mensen zijn die commentaar geven. Het is makkelijker gezegd dan gedaan maar dat moet je aan de kant schuiven en de focus leggen op positieve aspecten.

Omgaan met negatieve reacties: kritiek

Femke van Femmevalerie.com geeft mij tips via haar site of ze beantwoordt mijn mail wat mij ongelofelijk veel helpt om niet weer terug te vallen in dat verdomde zwarte gat als het even tegen zit. Mijn vrienden en familie zijn zo lief die mij goed doen en zo zijn er nog meer kleine dingetjes die mij helpen om weer in mijzelf te geloven.

In iedere keuze die je maakt zullen er altijd mensen zijn die negatief reageren.

Vier tips om met negatieve reacties of kritiek om te gaan:

  1. Schenk niet teveel aandacht aan negativiteit en houd je doel voor ogen houden.
  2. Maak jouw doel visueel: zoek afbeeldingen op die bij jouw doel passen zodat je heel duidelijk voor ogen blijft houden waar jij naartoe wil.
  3. Ga muziek luisteren waar jij blij van wordt en energie van krijgt. Liedjes met een lekker deuntje geven mij altijd een “woehoe” gevoel.
  4. Of… Koop een konijn (of knuffel met een ander dier). Ik heb een paar dagen geleden een konijn gekocht! Dieren zijn prachtig en doen een mens goed. En heb jij ooit wel eens kritiek gehad van een viervoeter? ;)

Liefs,
Wietske

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Phoenix WebsitePhoenix Website