Omgaan met een beperking: Niets is onmogelijk
Omgaan met een beperking: Niets is onmogelijk
23 oktober 2016 

Omgaan met een beperking: Niets is onmogelijk

Wat als je leeft met een (fysieke) beperking? Je hebt het idee hebt dat jij jouw dromen en doelen niet kan realiseren, want je bent tenslotte beperkt. Als eerste is het goed om het begrip “beperking” te definiëren. Een beperking begrenst jouw ruimte, het begrenst de mogelijkheden die je hebt. Ik bekeek een beperking altijd erg negatief, tot ik een film zag genaamd ‘Soul Surfer’. Hierdoor ben ik anders gaan kijken naar omgaan met een beperking.

Soul surfer

Deze film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Bethany Hamilton. Het gaat over een meisje waarvan het grootste deel van haar leven zich afspeelt in zee, en dan wel op de surfplank. Haar droom is om professioneel surfster te worden. Die droom lijkt voor haar in duigen te vallen wanneer ze met vrienden wat vrije tijd besteden in de zee en op de plank. Een haai bijt haar arm af; een arm waarmee ze stuurt, waarmee ze de golven in duikt en waarmee ze haar balans vindt op het water. Wonder boven wonder is ze haar drive niet kwijt om nog steeds haar droom te laten uitkomen. Ze krijgt nog een kunstarm aangeboden maar dat voldoet totaal niet aan haar verwachtingen. Zonder arm begint ze weer te trainen en het gaat niet altijd zoals ze hoopt, maar ze blijft wel knokken!

omgaan met een beperking

Leven met een beperking 

Gelukkig ben ik zelf niet beperkt, althans ik voel me niet beperkt. Ik kan dus ook niet oordelen over mensen die zich wel beperkt voelen of medisch gezien beperkt zijn. Het kan dus ook zo zijn dat deze blog bij sommige misschien een gevoelige snaar zal raken. Maar waarom? Wanneer jij een beperking niet in de weg laat staan van jouw dromen en nog steeds knokt voor de dingen die je wil doen, kan meer dan je denkt. Misschien was de weg naar jouw droom toe wat langer en uitdagender, maar als jij jouw droom hebt bereikt kun je uiteindelijk meer met minder.

Beperk je beperkingen

Wanneer je het hebt over mensen met een beperking die toch hun dromen najagen en doen waar ze goed in zijn, dan hebben je een heel mooi voorbeeld aan de paralympische atleten. Zij sporten, presteren en winnen. Hoewel bodybuilding misschien geen Olympische sport is bestaat daar ook een mooie rolstoel variant van. En zo zijn er nog heel veel sporten en hobby’s op te noemen waarbij je mogelijkheden kan zien in plaats van beperkingen

Zolang jij open-minded blijft, ben jij jouw enige beperking. Er is altijd wel een manier te vinden om jouw droom na te jagen. Je moet alleen wel de mogelijkheden blijven zien en daarvoor blijven vechten. Wat veel mensen, medisch beperkt of niet, vaak doen is het bekijken van alles wat juist niet kan, en met die mindset zal je nooit winnen.

Omgaan met beperkingen: Jij bepaalt

Open de deur naar jouw dromen en ga ervoor. De weg zal misschien lang en zwaar zijn, maar dat wil niet zeggen dat jij jouw droom niet kan laten uitkomen omdat een ander voor jou een grens heeft bepaald, of omdat je zelf denkt dat er een grens voor jou is. De enige echte beperking die er is, is de beperking die jij in gedachte voor jezelf opstelt hebt. – Maaike Jansens

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Phoenix WebsitePhoenix Website