Niet goed genoeg zijn als professional: Blijf in jezelf geloven | LSOB
Niet goed genoeg zijn als professional. De kunst van persoonlijke kracht!

Niet goed genoeg zijn als professional. De kunst van persoonlijke kracht!

Er kunnen momenten zijn waarop je merkt dat je het gevoel krijgt niet goed genoeg als professional te zijn. Niet goed in wat je doet of zegt en anderen lijken het beter te doen dan jij. Niet goed genoeg zijn lijkt vaak het antwoord op de vraag waarom dingen niet willen lukken. Maar juist door deze gedachte kom je niet waar je zijn wilt!

[De video-versie vind je hieronder of lees natuurlijk het artikel als dat je voorkeur heeft]

Niet goed genoeg zijn is een fabel

In zo’n situatie kijk je ook alleen maar naar de dingen die inderdaad niet lukken. Je geeft jezelf de schuld van al je mislukkingen wat leidt naar nog meer mislukkingen. Er zal al een flinke dosis negativiteit in je naar boven komen en alles wat fout kan gaan gaat ook daadwerkelijk fout. Op zulke momenten kan het heel pittig zijn om te kijken naar wat wél lukt.

Kijken naar de dingen die mislukken is erg makkelijk als je in een negatieve spiraal zit. Eigenlijk is het onzin dat je het gevoel hebt dat je nooit gaat slagen. Maar door je omgeving en overtuiging kun je hier niet zomaar uitkomen. Probeer dus na te gaan wat voor jou een oplossing kan bieden.

Ga goed met je energie om

Als je lekker thuis zit en je er met niemand over kunt praten, wordt zo’n negatieve spiraal al snel aangewakkerd. Je blijft malen, jezelf ‘bewijzen’ dat je beter kunt stoppen met wat je doet. Hoe langer je in die negatieve gedachte patronen blijft, des te groter de negativiteit wordt.  Je haalt er van alles bij om te “bewijzen” naar jezelf toe dat je inderdaad niet goed genoeg bent. Het grote gevolg hiervan is dat je daalt in energie. Daalt in zelfvertrouwen. Daalt in werkelijke actie ondernemen. En daardoor uiteindelijk je eigen negatieve gedachtes om zet in realiteit.

Het gevoel van niet slagen wordt alleen maar groter. Dit is het moment om jezelf bij elkaar te rapen en voldoende energie te verzamelen. Door goed je energie te gebruiken stel je jezelf in staat een nieuwe aanpak te creëren.

Ga goed met je energie om als professional

Kijk naar de positieve dingen

Het beste kun je je energie gebruiken om te kijken naar dingen die wel goed gaan. Wat lukt en waarin slaag je wel? Dit is de enige stap die je kunt zetten als je af wilt komen van het negatieve gevoel. Je bent meer waard dan je denkt.

Dus stap uit die negatieve flow en doorbreek de cirkel. Zet voor jezelf op een rij waar je wel en niet goed in bent en probeer te concluderen op welke punten je kunt verbeteren. Wat moet je doen om beter te worden en waar ben je al goed in? Misschien zit je al een jaar lang op het niveau waar je wilt zijn. Zien waar je goed in bent heeft niet zozeer te maken met positief denken. Je kunt op een objectieve manier kijken naar de feiten. Die feiten laten je zien waar je werkelijk staat, waar je kunt verbeteren én waarop je trots kunt zijn.

Neem de controle over je gedachtes

Neem weer de controle over het stuur. Hoe moeilijk het ook klinkt, het is echt mogelijk. Kijk eerst naar de feiten. Waar ben je aan begonnen en wat is je gelukt? En waardoor is dit een succes geworden?

Zorg ervoor dat je opbouwend kijkt wat je hebt volbracht. Medelijden met jezelf gaat je niet helpen om je beter te voelen en weer in de actie-modus te komen. Stap uit de cirkel van zelfmedelijden en kijk naar de feiten.

Je gevoel is niet altijd juist. Probeer je dus ook niet vast te houden aan hoe iets voelt. Wanneer je bijvoorbeeld moe bent, voelen dingen vaak vervelender aan. Op dat moment is het de kunst om door de moeheid heen te kijken en op een objectieve manier na te gaan wat voor situatie het is. Waarin ben je wél goed? Vier die dingen. Waarin ben je werkelijk nog niet goed genoeg? Want laten we realistisch blijven, je kúnt dingen hebben waar je nog niet competent (genoeg) in bent. Dat is niet erg. Maar medelijden hebben met jezelf gaat je skills niet vergroten. Dingen waar je simpelweg nog niet goed genoeg in bent, kun je alleen verbeteren door er doelgericht aan te gaan werken. Door te leren. Door te ontwikkelen. Vastbijten in de gedachte“ik ben niet goed genoeg” gaat je nooit helpen en zorgt alleen voor een vervelend gevoel. En dat helpt je uiteindelijk nergens bij.

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Phoenix WebsitePhoenix Website