Drie mediteer tips: Want mediteren kun je leren! | LSOB
Mediteren kan je leren in drie tips
13 december 2016 

Mediteren kan je leren in drie tips

[Door: Alette]

“If it weren’t for my mind, my meditation would be excellent.” – Pema Chödron

1…2…3…

Ik moet niet vergeten eieren te kopen.

4…5…6…

Had ik het fornuis uitgezet?

7…8…9…

Wat zal ik morgen aantrekken naar die afspraak?

Mediteren. Het schijnt zo goed voor je te zijn. Maar hoe simpel het ook klinkt, het is een vaardigheid die absoluut wat oefening vergt om onder de knie te krijgen. Het is ook echt iets waar je de tijd voor vrij moet maken.

In deze drukke, hedendaagse maatschappij die vol is van prikkels, is dit bepaald niet makkelijk voor velen onder ons. In een artikel over een coach op het gebied van mediteren las ik eens dat als iemand zegt geen tijd voor mediteren te hebben, deze persoon eigenlijk nog meer tijd ervoor vrij zou moeten maken. Je hebt het dan des te meer nodig.

Mediteren? Niets voor mij

Maar hoe mooi het idee van mediteren ook is, hoe kan je nou echt al je gedachten uitzetten? Dat is toch niet te doen. Althans, zo voelt het voor mij. Afgelopen zomer werd mij door iemand aangeraden om er ook mee te beginnen. Ik was mijn scriptie aan het schrijven en ging flink gestrest door het leven, dus mediteren zou voor mij zeer geschikt zijn. Ik kon echter geen seconde mijn gedachten uitzetten en als snel liet ik het hele idee maar weer varen. Het was wellicht gewoon niets voor mij.

Mediteren = headspace

Toch bleef ik maar lezen over hoe goed mediteren voor je is en uiteindelijk stuitte ik op een interview met iemand die last had gehad van een burn-out. Deze persoon was ook begonnen met mediteren, maar dan met de hulp van een app: Headspace. Ik besloot hierop wederom maar weer eens een poging te wagen, maar dan met dit programma als hulpmiddel.

Dit ging meteen al een stuk beter. Je wordt gedurende tien minuten door het meditatieproces heengeleid, waarbij ruimte voor je gedachtes wordt gelaten. Wanneer de dagelijkse beslommeringen naar voren komen, herinnert de stem je eraan om je aandacht terug te wenden tot het mediteren. Je wordt bewust gemaakt van wat je voelt, hoort en denkt en hierin vind je een gevoel van rust waarbij je even helemaal tot jezelf komt.

Een moment van rust

Het gaat er bij mediteren dus ook eigenlijk helemaal niet om dat je al je gedachten helemaal uit zet. Wat ik inmiddels wel begrepen heb van mensen die graag mediteren, is dat dit eigenlijk helemaal niet te doen is zonder denken. Het gaat erom dat je even een moment van rust neemt. Jezelf de ruimte biedt om even te ontspannen, je gedachten op een rij te zetten en dichter bij jezelf te komen. Het is puur een moment van rust en ontspanning om de druk die we dagelijks voelen en de prikkels waar we constant mee geconfronteerd worden even los te laten. Je laadt jezelf weer op om vervolgens weer beter met alles om te kunnen gaan. Dat is mediteren en hierdoor inderdaad iets wat ik iedereen van harte aanraad om mee te beginnen.

Liefs,

Alette

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Phoenix WebsitePhoenix Website