Leven als een perfectionist: Hoe kun je hier het beste mee omgaan | LSOB
Leven als een perfectionist: Hoe ga je om met negatieve energie?

Leven als een perfectionist: Hoe ga je om met negatieve energie?

In een artikel las ik eens dat “perfectionisme” één van de meest gegeven antwoorden is door sollicitanten op de vraag wat hun mindere eigenschappen zijn. En als ik heel eerlijk ben heb ik het in het verleden zelf ook wel eens genoemd als antwoord op deze vraag tijdens een sollicitatiegesprek. Leven als een perfectionist heeft soms zijn nadelen.

Perfectionisme wordt tenslotte vaak als iets negatiefs bestempeld, maar het is ook weer niet dusdanig problematisch dat je er op afgerekend zal worden gedurende een sollicitatieprocedure. Totdat je hoort dat het dus schijnbaar één van de meest standaard antwoorden is en dus een antwoord waar je absoluut geen punten mee scoort, maar dat terzijde.

Leven als een perfectionist: Nooit goed genoeg

“Niets is perfect”, wordt er wel eens gezegd en de perfectionist weet dit als geen ander. Ik dus ook. Voor mij is nooit iets goed genoeg. Als ik geen deadline moet halen, dan kan ik ellenlang met iets aan de gang blijven, hopend dat er een moment komt dat ik tevreden ben met het resultaat, maar eigenlijk gebeurt dit nooit. Of, als ik al ergens tevreden mee ben en het afsluit dan kan dit een dag later al weer helemaal anders zijn en merk ik toch weer dingen op die beter kunnen.

Deadlines zal ik echter nooit missen ondanks mijn perfectionisme. Wel is het zo dat op het moment dat ik iets afsluit en instuur, bijvoorbeeld voor werk of studie, ik er niet meer naar kijk. Dit om te voorkomen dat ik alsnog dingen opmerk en hier vervolgens een naar gevoel over heb, want ik kan er dan niets meer aan veranderen.

wekker kopje

Lastig, maar niet negatief

Echter, maakt dit alles dat perfectionisme iets negatiefs is? In mijn opinie niet. Natuurlijk, het is voor de perfectionist lastig om dingen los te laten. Tegelijkertijd betekent het ook dat de perfectionist altijd naar een zo hoog mogelijke kwaliteit zal streven. Ik zal nooit zomaar iets insturen naar een docent of afleveren bij een werkgever zonder het te checken. Niet dat het dan uiteindelijk perfect is, want dat is zelden iets, maar wel zo goed mogelijk.

Eerlijk gezegd heb ik ook nooit echt mensen begrepen die dit niet doen. Je wilt tenslotte toch dat wat een werkgever of docent van je ziet? Vooral gedurende mijn studie verbaasde ik mij er regelmatig over hoe sommige medestudenten deadlines lieten lopen. Of dat ze werk inleverden zonder te checken op fouten in spelling of grammatica. Is het niet veel fijner om altijd het beste van jezelf te laten zien?

Streven naar het best mogelijke resultaat

Natuurlijk, perfectionisme heeft zijn nadelen, want het is mentaal gezien vast een stuk fijner om dingen los te kunnen laten. Ik zou het zelf tegenwoordig niet meer als een negatieve eigenschap bestempelen. Perfectionisme is streven naar het leveren van kwaliteit in je werk, je studie en je leven. Niets gebeurt zonder er goed over na te denken en wanneer je het werk aan anderen voorlegt.

Als perfectionist zijnde is het moeilijk dingen los te laten, zelfs met het schrijven van een blogpost als deze. Ook dit stuk tekst zal wat mij betreft nooit helemaal goed genoeg zijn en dat is jammer. Want het is vast erg fijn om volledig content te zijn met het werk dat je levert.

Toch weet ik tegenwoordig ook dat mijn perfectionisme niet zo negatief is als het soms voelt. Ik ben niet snel tevreden en streef naar het beste resultaat. En als dat zo is, dan is dat voor mij tegenwoordig voldoende.

Liefs,

Alette

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Phoenix WebsitePhoenix Website