Page content

SEO voor je website

SEO voor je website

SEO voor je website

Goed vindbaar zijn in Google is op dit moment een belangrijke marktdoelstelling van veel ondernemers. Vindbaar zijn kan door middel van advertenties, maar ook gratis optimalisatie is mogelijk. Search Engine Optimization of kortweg SEO kan je daar goed bij helpen. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw website hoog scoort in Google?

Allereerst is het belangrijk om de werking van een zoekmachine te snappen. Wanneer jij intypt ‘hoe gebruik ik seo?’ verschijnt er in de zoekmachine een lijst met websites die misschien wel aanbieden wat jij zoekt. Hoe relevanter de zoekmachine jouw website vindt, hoe beter je scoort in de resultaten. Let op: het gaat niet alleen om de hoogst mogelijke positie. Het gaat er ook om dat het zoekwoord waarop je hoog scoort, relevant is voor jouw bedrijf.

Het optimaliseren van je website en dus het juiste gebruik van SEO bestaat uit verschillende stappen. Wij bespreken de belangrijkste:

 

 1. Keyword analyse

Alles draait om de zoeker. Je potentiële klanten gebruiken massaal een zoekmachine om te zoeken naar specifieke informatie. Dus stel je voor dat jij een digitale nomade bent en je wilt een artikel schrijven met 10 tips over het leven van digitale nomaden. Wanneer je niet wilt optimaliseren zal je misschien snel kiezen voor een titel die leuk klinkt, maar eigenlijk niets vertelt over de inhoud van je tekst. Denk je wel aan het gebruik van SEO? Dan is het handig om verschillende zoekwoorden, gelinkt aan het onderwerp, te onderzoeken.

Je kunt via de Google zoekwoordenplanner zien hoeveel mensen zoeken op specifieke woorden of combinaties van woorden. Dit kan voor jouw artikel over digitale nomaden een goede indicatie geven over de gemiddelde zoekopdrachten en de concurrentie. Een andere optie is om gewoon woorden in te typen in Google die aansluiten bij jouw bedrijf. Want wanneer je helemaal naar beneden scrolt krijg je namelijk de gerelateerde zoekopdrachten die best voor ideeën kunnen zorgen. Zorg er in ieder geval voor dat de vraag van de klant en jouw oplossing goed bij elkaar aansluit zodat de zoekmachine het artikel kan indelen bij de juiste zoekresultaten.

 1. Website optimalisatie

De juiste zoekwoorden zorgen ervoor dat de content beter wordt gevonden. Nu is het tijd voor de technische kant. Het is namelijk ontzettend belangrijk om een website te hebben met een snelle laadtijd die mobielvriendelijk is. Ook spelen de URL’s een belangrijke rol. Dus zijn de URL’s van jouw website duidelijk leesbaar? Zorg er altijd voor dat er geen rare tekens in zitten. Een website zoals: ‘www.noemeenwebsite.nl/?pageid=4donafvFK&source’ zullen niet veel kliks krijgen. Het is namelijk totaal nietszeggend en het ziet er vrij shady uit.  Een goed voorbeeld van een juiste URL is https://lsob.nl/contact/

 

 1. Relevante Content

De beste manier om goed te scoren in Google is door het hebben van kwalitatief sterke content dat ook nog eens relevant is voor de klant. De zoekmachine kan alles wat geïndexeerd is lezen en daarop baseert de machine of het relevant is. Dus heel simpel: ga relevante content schrijven dat pas bij het probleem van de bezoeker. Focus de webpagina op de problemen en vooral op de oplossingen van jouw ideale klant. Maak het duidelijk door met gestructureerde teksten te werken en zorg altijd voor duidelijke titels en inleidingen. Probeer uniek te zijn en hou hierbij een zoekwoord of zin in gedachten. Maar probeer niet te overdrijven want Google bestraft namelijk het gebruik van te veel zoekwoorden af. Je kunt eventueel altijd later nog je teksten verder optimaliseren.

 

 1. Linkbuilding

Het laatste onderdeel is linkbuilding. Dit betekent hyperlinken naar je eigen of andere relevante pagina’s op het internet. Dit heeft een positief effect op de zoekresultaten, zeker wanneer iemand op zijn of haar website verwijst naar jou. Je kunt deze hyperlinks het beste zien als ‘aanbevelingen’. Krijg je veel aanbevelingen? Dan ben je volgens de zoekmachine relevant mits deze ook echt aansluiten bij jouw content. Probeer dus ook alleen maar te linken naar relevante websites, meer is niet altijd beter.

 

Een concrete checklist voor goed vindbare website:

1: Zorg voor een goede titel (H1) die mensen trekt (wat goed werkt is bijv ‘X tips om’ ‘voorbeeld’ ‘3 manieren om’ of een long tail zoekwoord zoals je klanten hun vraag in zouden typen in google.

2: verwerk het belangrijkste keyword in de eerste alinea, bij voorkeur vooraan en enkele keren in de eerste delen van de tekst. Druk het keyword vooraan de zin dik.

3: Zorg voor logische zinnen en let op grammatica. Hoe beter leesbaar een tekst, hoe langer lezers op je pagina blijven en hoe hoger je daarmee voor Google scoort.

4: Maak pakkende tussenkopjes (kop 2) zodat mensen die scannen de strekking al zien. Zeker als je werkt met ‘5 tips’ oid. Laat het eruit springen. Verwerk het keyword – waar gepast – in de tussenkopjes

5: Gebruik 1 categorie per artikel, niet meer. Als een artikel onder meerdere categorieën valt geeft google sneller ‘minpunten’.

6: Maak een titel die aansluit bij de longtail zoekwoorden die mensen kunnen intypen in google.

7: Maak de artikel titel en SEO titel en eventueel social media titels apart van elkaar zodat ze optimaal zijn per functie.

8: Voeg een goede meta beschrijving toe per artikel. Vermeld hierin ook weer je zoekwoord.

9: Gebruik afbeeldingen die aansluiten bij de titel en geef de foto’s goede bestandnamen (niet IMG_234 maar ‘fietspomp’ – zodat je zoekwoord ‘fietspomp’ ook via de afbeelding gevonden wordt).

10: Maak de title tag en alt tag passend bij het betreffende onderwerp

11: Pas outbound links toe waar passend (links naar andere websites).

12: Maak interne links aan (link in je artikelen naar andere artikelen op je eigen website).

 

Dit is nog maar een klein deel van SEO optimalisatie maar pas zeker ook deze kleinere zaken allemaal toe. Bij elkaar gaan ze groot verschil maken voor je vindbaarheid.

 

  Comment Section

  0 reacties op “SEO voor je website

  Plaats een reactie


  *


  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Phoenix WebsitePhoenix Website