Page content

Hoe word je goed vindbaar in Google?

Hoe word je goed vindbaar in Google?

Het is natuurlijk ontzettend fijn als, na al het harde werken, jouw website hoog te vinden is in Google of Bing. Helaas is er veel concurrentie en kan het soms behoorlijk complex aanvoelen. Wij helpen je graag een handje door middel van een paar basic tips en trucs zodat ook jij hier mee aan de slag kan. Hoe word je goed vindbaar in google?

Bepaal een zoekwoord

Het vindbaar worden in een zoekmachine is een continu proces. Je zult constant moeten optimaliseren. Op welke zoekwoorden zou jij gevonden willen worden?

Het is verleidelijk om in kleine termen te denken zoals bijvoorbeeld ‘online vindbaarheid’ (shorttail zoekwoorden). Maar jouw potentiële klanten zullen veel eerder ‘hoe word ik goed vindbaar in Google?’ intypen (longtail zoekwoorden). Maak daarom een lijstje met korte en lange zoektermen die nauw aansluiten bij jouw dienst of product.

Vind je dit lastig? Probeer dan eens aan de ideale klant te vragen wat zij in zouden typen. Of raadpleeg verschillende hulpprogramma’s zoals Keyword Planner. Wanneer je lijstje compleet is moet je gaan bepalen welk zoekwoord jij aan welke pagina gaat koppelen. Het is niet verstandig om een hetzelfde zoekwoord op alle pagina’s naar voren te laten komen, omdat je dan letterlijk met jezelf concurreert.

Probeer tevens het zoekwoord altijd zo ver mogelijk in het begin van je artikel te benoemen. Hoe eerder het woord voorkomt hoe krachtiger het voor een zoekmachine zal zijn.

Content is koning

Om je gekozen zoekwoord zo optimaal mogelijk in te zetten is het handig om met een zoekwoorden plug-in te werken. Zo helpt de plug-in Yoast je bijvoorbeeld door middel van een stoplicht. Hierin kun je zien of jouw meta beschrijving wel juist is ingevuld en of je niet per ongeluk al meerdere keren het zoekwoord hebt gebruikt.

Maar zelfs met deze handige tools blijft content nog steeds koning. Het is daarom belangrijk om frequent waardevolle content te plaatsen. Dit kan in de vorm van video’s, teksten, pdf-pagina’s of afbeeldingen. Upload altijd alleen maar uniek materiaal. Het kopiëren van teksten wordt door Google hard afgestraft waardoor je vindbaarheid flink slechter wordt.

Maak je teksten leesbaar

Dit geldt ook wanneer je teksten niet leesbaar zijn.  Probeer daarom altijd te werken met tussenkoppen, paragrafen en afbeeldingen. Het is een fabel dat je per se aan een bepaald aantal woorden moet voldoen. Je kunt beter iets kort en krachtigs schrijven dan iets helemaal uitmelken of volstoppen met onzin. Geloof het of niet: Google heeft dit door. Maak je content krachtig en extreem waardevol. Op deze manier trek je vanzelf de juiste mensen aan.

Een concrete checklist voor goed vindbare artikelen: Hoe word je goed vindbaar in google?

1: Zorg voor een goede titel (H1) die mensen trekt (wat goed werkt is bijv ‘X tips om’ ‘voorbeeld’ ‘3 manieren om’ of een long tail zoekwoord zoals je klanten hun vraag in zouden typen in google.

2: verwerk het belangrijkste keyword in de eerste alinea, bij voorkeur vooraan en enkele keren in de eerste delen van de tekst. Druk het keyword vooraan de zin dik.

3: Zorg voor logische zinnen en let op grammatica. Hoe beter leesbaar een tekst, hoe langer lezers op je pagina blijven en hoe hoger je daarmee voor Google scoort.

4: Maak pakkende tussenkopjes (kop 2) zodat mensen die scannen de strekking al zien. Zeker als je werkt met ‘5 tips’ oid. Laat het eruit springen. Verwerk het keyword – waar gepast – in de tussenkopjes

5: Gebruik 1 categorie per artikel, niet meer. Als een artikel onder meerdere categorieën valt geeft google sneller ‘minpunten’.

6: Maak een titel die aansluit bij de longtail zoekwoorden die mensen kunnen intypen in google.

7: Maak de artikel titel en SEO titel en eventueel social media titels apart van elkaar zodat ze optimaal zijn per functie.

8: Voeg een goede meta beschrijving toe per artikel. Vermeld hierin ook weer je zoekwoord.

9: Gebruik afbeeldingen die aansluiten bij de titel en geef de foto’s goede bestandnamen (niet IMG_234 maar ‘fietspomp’ – zodat je zoekwoord ‘fietspomp’ ook via de afbeelding gevonden wordt).

10: Maak de title tag en alt tag passend bij het betreffende onderwerp

11: Pas outbound links toe waar passend (links naar andere websites).

12: Maak interne links aan (link in je artikelen naar andere artikelen op je eigen website).

 

Dit is nog maar een klein deel van SEO optimalisatie maar pas zeker ook deze kleinere zaken allemaal toe. Bij elkaar gaan ze groot verschil maken voor je vindbaarheid.

  Comment Section

  0 reacties op “Hoe word je goed vindbaar in Google?

  Plaats een reactie


  *


  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Phoenix WebsitePhoenix Website