Kennis delen als ondernemer: geef niet te veel gratis weg! | LSOB
arrow_drop_up arrow_drop_down
6 december 2018 

Waarom veel gratis weggeven of gratis kennis delen niet werkt

Laat ik direct duidelijk zijn. Het gratis weggeven van wat dan ook om een vertrouwensband op te bouwen met potentiële klanten werkt heel goed. Als je nog niet gratis aan kennis delen doet raad ik je aan er zo snel mogelijk mee te beginnen. Wat bedoel ik dan met de titel van dit artikel?

Het veel gratis weggeven werkt niet voor de ontvanger. Hoe meer echt waardevolle kennis je deelt hoe meer de ontvanger jou als autoriteit gaat zien. Als iemand die echt verstand van zaken heeft. Tot zover gaat het dus goed. Dat is de positieve kracht van kennis delen. Maar hoe meer je geeft hoe harder de ontvanger ook het gevoel krijgt het zelf te kunnen. Ze denken jouw product of dienst niet nodig te hebben en zullen daarom niet bij je gaan kopen. In ieder geval nog niet direct.

Wij houden van kennis delen

Laat ik het duidelijker maken met een voorbeeld van onszelf: Ik ben me ervan bewust dat wij veel gratis weggeven. Wij doen aan kennis delen in onder andere gratis mails, de podcast shows, gratis e-boek, audio boek, 7 daagse dagtips, blog artikelen, video’s, webinars, masterclasses en een 7 daagse gratis trial van onze Uni.

Nu ik dit zo opschrijf zou ik haast zelf ook het gevoel krijgen dat ik geen product of dienst bij mezelf hoef af te nemen omdat het lijkt alsof we alles gratis delen 😉

Voor dit voorbeeld pak ik de Masterclasses eruit. De Gratis Online Masterclass hebben we in meerdere varianten gegeven met telkens twee voorwaarden vanuit onze kant:

  1. Het moet de belangrijkste elementen bevatten om succesvol te ondernemen vanuit een sterke basis
  2. We houden niets achter en gaan all-in tijdens de masterclass

Aan het eind van de Masterclass bieden we altijd de mogelijkheid om met een mooi voordeel in te stappen in onze Groei Mindset zodat ook direct alle (nieuwe) opgedane kennis toegepast kan worden. Toepassen is niet voor niets een van onze kernwaarden. Misschien denk je nu dat bijna iedereen die actief deelneemt aan de masterclass en tevreden is over de inhoud direct doorpakt.

gratis kennis delen via masterclass

Het nadeel van te veel gratis weggeven

Dit is alleen niet de realiteit. De feedback die wij vooral krijgen is dat het super waardevol is geweest. Dat we echte experts zijn. Dat we inspirerend zijn en de informatie goed overbrengen maar… Dat het zoveel gratis informatie is dat ze nu prima zelf aan de slag kunnen. Althans, dat denken ze en dat is zo jammer.

Want wij weten namelijk wat ze zelf (nog) niet weten. Of niet willen weten… “Kennis is pas macht wanneer het gaat over Toegepaste kennis”

En dat is precies waar het zo vaak fout gaat. Het verzamelen van de informatie is niet het probleem. Dat is namelijk een comfortabele actie. Heel makkelijk. Het toepassen van alle informatie is het hele probleem. Dan wordt het oncomfortabel. En kan het lijken dat je juist nog veel meer niet weet en daarom nog maar meer informatie moet verzamelen.

Als wij iets uitleggen dan lijkt het vaak heel simpel. Dat komt omdat wij de materie die we teachen beheersen. Als je er dan vervolgens zelf mee aan de slag gaat lijkt het ineens niet meer zo simpel.

Start vandaag nog met uitvoeren

Denk maar eens aan een willekeurige sport op het allerhoogste niveau. Op TV lijkt het misschien best wel simpel. Totdat je het zelf wilt proberen en erachter komt dat het zo simpel toch niet is. Zo is het eigenlijk ook met ondernemen. Het hoeft niet zo moeilijk te zijn. Het wordt vaak alleen onnodig moeilijk gemaakt door meer en meer informatie te blijven verzamelen.

Als je éen ding zou moeten onthouden van dit artikel dan is dat: Stop met meer en meer gratis informatie verzamelen. Start met uitvoeren en schaaf bij vanuit de beweging!

Zullen we samen aan de slag gaan?

Ben je tot hier gekomen met lezen en was er iets van herkenning? Dan wil je zeker even op onze programma pagina kijken en doorklikken naar de optie die jou gaat helpen om alle bergen informatie die je inmiddels hebt wel echt toe te passen. Samen van vakman naar leider.

Over de schrijver
John is mede-eigenaar, Coach en Manager binnen Lifestyle of Business. Je kunt hem zien als een gedetailleerde, leergierige en slimme ondernemer die strategisch en doelgericht, maar ook luchtig te werk gaat. Zowel in het team als in coaching sessies. Omdat hij 100% aanwezig is in gesprekken, zegt wat gezegd moet worden en dat combineert met een praktische insteek is er altijd resultaat. Zowel met team leden als met coach klanten.
Reactie plaatsen

Phoenix WebsitePhoenix Website