Joosje: Van eetstoornis, dwang en depressie naar energie en groei
Joosje: Van eetstoornis, dwang en depressie naar energie en groei
10 augustus 2017 

Joosje: Van eetstoornis, dwang en depressie naar energie en groei

In deze laatste blog vertelt Joosje hoe haar jaar van hard werken haar hele leven veranderde.

2017 brak aan. Een nieuw jaar. En hoewel het ook echt zo voelde was dit weer geen magisch moment. Er was weer geen knop, geen sleutel en geen grote ommekeer. Het gebeurde allemaal geleidelijk.

Zoals mijn lichaam was gegroeid, was ik als persoon gegroeid. Groter en sterker. Langzaam aan begon het fundament waar ik zo hard voor had gewerkt steviger te worden. In mijn dagelijks leven begon ik dit ook merken. De dagen waren niet meer of heel goed of heel slecht, maar gelijkmatiger. Een basisgevoel van veiligheid en vertrouwen had ik en bleef ik houden, ook als dingen moeilijker waren of minder goed liepen.

Van eetstoornis schakelen naar veel eten

Mijn gewicht en vetpercentage bleven langzaam maar zeker stijgen. In februari had ik een punt bereikt dat ik niet meer zoveel moest blijven eten. Ik kreeg een andere eetlijst van Jeanet. Dit was echt even schakelen.

Niet alleen was ik gewend geraakt aan de grotere hoeveelheden voeding, ik was er ook van overtuigd geraakt dat ik niet meer zonder dit eten kon. Dit bleek natuurlijk slechts weer een overtuiging.

Na een paar lastige weken was mijn lichaam weer gewend aan deze stap terug in calorieën en begon ik met steeds beter te voelen zonder die enorme hoeveelheden voeding. Energieker en minder sloom.

Ook begon te luisteren naar mijn lichaam. Waar voelde ik me nu goed bij? Ik merkte dat mijn lijf het veel minder goed op koolhydraten deed, dan op (veel) eiwitten en vetten. Dus begon ik de koolhydraten waar ik een minder goed gevoel van kreeg te vervangen door andere koolhydraten die wel voor me werkten of de koolhydraten weg te laten. Zo kreeg ik een energiedip en opgeblazen gevoel van brood, aardappelen, rijst en pasta. Ik ging rijstewafels eten, of zelf pannenkoekjes met groente bakken, linzen in plaats van aardappels en veel groente en fruit. Zo ontwikkelde ik langzaam een eetpatroon waar ik me goed bij voelde en wat ik nog steeds heb.

Mijn lijf laten matchen met mijn eindbazen innerlijk

Op gewicht zijn betekende ook optimaal spiermassa te kunnen gaan opbouwen. De krachttrainingen konden toenemen, zowel in zwaarte als in frequentie. Eindelijk kon ik beginnen met het shapen van mijn lijf en dit voelde zo goed. Toen het voorjaar kwam ben ik weer gaan fietsen op mijn racefiets en verdeelde mijn week qua sport in de helft kracht en de helft fietsen. Toch bleef de krachttraining mijn voorkeur houden.

Na een paar maanden ben ik overgestapt van 3 keer naar 4 keer in de week krachttraining en al snel werd dit 5 keer in de week. Pas geleden heb ik besloten om het fietsen helemaal los te laten en 6 keer per week te gaan trainen. De resultaten van krachttraining vind ik geweldig. Zowel lichamelijk als geestelijk voel ik me er supersterk en krachtig bij.

Geen dwang, eetstoornis en depressie maar energie en plezier

Ook wilde ik mijn dagelijks leven anders gaan indelen. Doordat de eetstoornis, dwang en depressie grotendeels naar de achtergrond waren verdwenen had ik tijd en energie over. Ik wilde meer gaan werken, meer inkomsten creëren en hiermee dingen doen die ik nu waardevol vond. Op vakantie gaan. Leuke dingen doen met mijn man en kinderen. Mooie spullen kopen voor mezelf, mijn gezin en ons huis. Toen bleek dat ik op mijn huidige werk niet meer uren kon gaan werken heb ik er werkzaamheden naast gezocht en gevonden waardoor ik het bovenstaande in de praktijk kon gaan brengen.

En zo blijven dingen stromen, zich ontwikkelen. Kansen doen zich voor, maar ook zijn er van tijd tot tijd tegenslagen. Maar ik merkte dat mijn fundament bleef staan. En door te focussen op mogelijkheden, op wat wel kan, op wat ik al had bereikt en hier intens dankbaar voor te zijn, kon ik alle tegenslagen aan. En ik bleef groeien, zowel lichamelijk als geestelijk.

Een waardevolle strijd

Joosje A is er niet meer. Ik heb echt afscheid van haar genomen. Ik kan oprecht zeggen dat ik een totaal ander persoon ben dan een jaar geleden. Het was een strijd, maar het was alles waard.

Dit is mijn laatste blog. Maar voor mij niet het einde! Ik ben ervan overtuigd dat je jezelf altijd kunt blijven ontwikkelen. Daar waar jij voor kiest. Jij beslist namelijk. Echt!

Liefs Joosje

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Phoenix WebsitePhoenix Website