Je angsten verslaan. Wees niet bang, maar doe er wat aan. | LSOB
Je angsten verslaan. Weglopen is geen optie

Je angsten verslaan. Weglopen is geen optie

Hoe meer tijd je besteed aan je angsten, hoe groter ze zullen worden. Hoe langer je iets dat je eng vindt, voor je uitschuift, hoe enger het wordt. Je angsten verslaan is dan ook een must in het leven. Honger je angst uit van zijn favoriete voeding: tijd.

Neem nou John als voorbeeld. John vond bellen voorheen eng. Als hij moest bellen, ging hij eerst nog eens een bakje koffie halen, opschrijven wat hij moest vragen, goed bedenken wat hij ging zeggen, nog eens een bakkie halen, plassen, en uiteindelijk was de ‘ik zie er een beetje tegenop’ omgeslagen in angst om te bellen. Telefoonangst is iets heel erg vervelends maar hoe minder tijd je de angst geeft om te groeien, hoe makkelijker het de volgende keer wordt om de telefoon direct te pakken.

Stap over de angst

Hoe vaker John besloot toch de telefoon op te pakken, hoe makkelijker het werd. En nu, na keer op keer de angst geen tijd te geven om te groeien, is de angst geheel weg en gaat hij geen enkel telefoontje meer uit de weg. Het beste om te doen wanneer je een spannende of enge taak voor je hebt, is diep adem halen en de taak aan te pakken. Dát is wat er bedoeld wordt met ‘angsten onder ogen komen’.

Ondanks dat je het eng vindt, draai jij je om, staar je de angst aan en dood je hem. Hoe vaker je wegloopt voor je angst, hoe sterker en groter hij wordt en hoe moeilijker het is om hem uit te schakelen. Angst laat je niet alleen zien wat je moet doen, maar ook wanneer je het moet doen. Je weet dat zodra jij angst voelt, dat het tijd is om datgene dat je die angst geeft, nu direct te doen.

tekening rotsen mannetje

Je angsten verslaan: Wees je angst de baas

Kom die angst nu onder ogen. Versla die angst nu direct. Hoe vaker je hem verlaat, hoe zwakker hij wordt en hoe sneller hij weg blijft. Er is simpelweg geen andere mogelijkheid dan actie ondernemen. Stop met altijd voorbereiden, uitstellen en weglopen. Spring erin, neem die stap, kom je angst onder ogen. Zie angst als een signaal dat je er klaar voor bent, dat het tijd is om de volgende stap nu te zetten. In plaats van angsten te vermijden en moeilijke momenten uit de weg te gaan, moet je leren er in te hangen, het onder ogen te komen.

Laat maar komen! Doe wat gedaan moet worden! Sommige keuzes kunnen levens veranderend zijn, maar alleen als jij actie onderneemt. Alleen door je angsten onder ogen te komen, kun jij je leven veranderen en je dromen en doelen bereiken.

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Phoenix WebsitePhoenix Website