Wat is dry needling en wanneer doe je dat?
Wat is dry needling en wanneer doe je dat?

Wat is dry needling en wanneer doe je dat?

27-07-2016
In dit artikel bespreken we het onderwerp dry needling.

Waarom dry needling werkt voor mij

Ik ben nu een maand of 3 bezig met dry needling en ik ga er zeker twee keer in de week heen, af en toe één keer. Dat doe ik vooral omdat ik heel veel last heb van mijn spieren, wat weer komt door mijn fibromyalgie. Ik heb in het verleden talloze dingen geprobeerd; heel veel soorten massages, heel veel dingen als yoga en oefeningen en weet ik het wat allemaal nog meer.

Toen kreeg ik de tip van iemand om eens dry needling te proberen. Daarbij kreeg ik ook de waarschuwing; het doet best wel pijn. Nou, ik dacht dat valt vast best wel mee, ik ga het gewoon proberen. Het is bij ons in de buurt dus ik ga er iedere week een paar keer heen.

Mijn eerste keer dry needling

De eerste keer dat ik erheen ging, had ik ten eerste geen idee wat ik kon verwachten en ten tweede zat ik zó ontzettend vast. Later besefte ik dat als je heel erg vast zit, dat het des te pijnlijker is als ze in je prikken. De eerste keer was echt drama! Het was echt verschrikkelijk. Ik heb nog niet vaak zo veel pijn ervaren.

Ze begonnen boven in bij mijn nek en schouderbladen. Ze doen altijd 1 kant tegelijk. Dat deed zo intens veel pijn, dat was echt een verschrikking. Ik wilde eerlijk gezegd ook niet weer terug er naar toe, maar we hadden al een afspraak ingepland. Maar ik merkte ook dat het op het moment zelf verschrikkelijk veel pijn deed, na de tijd houdt die pijn nog een half uur/uur aan. Dan heb je er ook nog echt last van, hoe meer last ik van de spieren heb hoe meer pijn het prikken doet en hoe langer de pijn aanhoudt. Meestal blijft de pijn sowieso niet langer dan een uur.

Daarna was de pijn gewoon weg! Dat was zó fijn, dat had ik echt nog nooit meegemaakt! Nog nooit dat als ik iets deed dat het eerst even wat erger werd maar daarna gewoon dagenlang weg was. Dus dat ben ik door blijven zetten. Maar ondanks dat het pijnlijk is, vooral in het begin, merk ik ook dat het tijdens het prikken steeds minder wordt.

Structurele verandering

Ik ben nu wel een maand of drie onderweg en ik ben er heel structureel heen gegaan. De eerste paar keren begonnen we met bovenaan prikken, daar zat het het meest vast bij me en daar had ik ook het vaakst last. Dat is ook de eerste plek waar het weer terugkomt als ik bijvoorbeeld wat slechter geslapen heb of in een ander bed heb geslapen.

Zoals vanochtend: ik ben nu net terug van dry needling, de afgelopen dagen had ik wat meer last tussen mijn schouderbladen. Maar waar het voorheen echt heel lang duurde voordat het over was, heel veel pijn deed als ik daar in geprikt werd, is het nu niet meer dan een oppervlakkige pijn. Daar merk ik ook aan dat het écht helpt. Het is niet tijdelijk, zoals bij masseren vaak, het helpt echt en de pijn blijft nagenoeg weg.

Waar ik eerst heel regelmatig een paar momenten per dag de pijn een cijfer 8 of 9 gaf, dat ik echt bijna niet kon bewegen zonder dat ik heel veel pijn had, heb ik nu soms dagen dat ik de pijn niet eens opmerk. Dat is zo ontzettend fijn om te merken. We zijn nu bezig met meer langs mijn ruggengraat en de onderkant van mijn rug. Ik denk dat ik echt nog wel een paar maanden bezig ben.

Maar het helpt structureel, het wordt steeds minder. Ik denk niet dat het ooit helemaal over gaat, in de zin van dat als ik klaar ben met prikken en ik heb geen last meer dat de pijn nooit meer terug komt. Maar het zit al wel veel minder diep.

Tips voor of tijdens dry needling

Dus mocht je last hebben van je spieren, zeker als je fybromyalgie hebt, is het echt de moeite waard om het te proberen.

Een paar tips:

  • Als je écht last hebt van een bepaalde plek, houd er dan rekening mee dat het dan pijn doet. Als in; echt pijn. Dan is het wellicht fijn dat je eerst een iets minder pijnlijke plek probeert. Zeker als je en niet zo’n hoge pijngrens hebt en als het je eerste keer is.
  • Bijt even door. Het is vooral een half uurtje echt vervelend. Soms lig ik daar ook met de gedachte ‘oh nee, ik hoop niet dat het pijn, laat het geen pijn doen’, maar dat werkt ook helemaal niet positief mee. Dat is niet echt een motiverende tekst in mijn hoofd. Als je even doorbijt ga je merken dat het waarschijnlijk ook heel veel verlichting geeft. Het doet mij echt ontzettend goed, ik heb veel meer bewegingsvrijheid en veel minder last.

Dus de tip van de dag vandaag; probeer dry needling als je last hebt van je spieren. Wie weet helpt het jou heel goed en word je soepeler, heb je minder pijn. Ik hoop dat het voor jou net zo goed werkt als voor mij. Ik blijf voorlopig zeker doorgaan, over een dag over 4 heb ik alweer de volgende afspraak staan..

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Phoenix WebsitePhoenix Website