Hoe vergelijken je zelfbeeld aantast
Hoe vergelijken je zelfbeeld aantast
15 augustus 2016 

Hoe vergelijken je zelfbeeld aantast

Ik vraag het mezelf regelmatig af: waarom zijn we toch altijd zoveel bezig met elkaar? Denk er maar eens over na: je zit op een terrasje naar mensen te kijken en zegt tegen je vriend of vriendin: ‘Kijk haar eens, wat is zij dik!’ Of ‘jeetje kijk die gast daar!’

Hoe komt dat toch? Waarom vinden wij het zó interessant mensen te beoordelen en veroordelen? Alleen maar gebaseerd op uiterlijk. Hey, ik zeg maar, misschien is hij of zij wel onwijs lief en de beste vriend die je ooit zal hebben.

Waarom ik dat zeg? Heel eerlijk: je weet niets over die persoon en ziet alleen maar het uiterlijk. En neem eens een kijkje naar je huidige vrienden. Zijn die allemaal zogenaamd perfect? Compleet afgetraind? Of de ideale schoonzoon of –dochter?

Hoe vergelijken je zelfbeeld aantast

Hetgeen wat hier hand in hand in gaat, is dat wij, en dan vooral vrouwen, onszelf heel erg (onbewust) vergelijken met anderen. Het vergelijken van jezelf met iemand die een stuk zwaarder is geeft je gegarandeerd een goed gevoel, maar andersom is juist zo funest voor je happiness.

Hoe vaak denken we zelf wel niet: ‘wat heeft zij toch een mooi lijntje’ of ‘wat ziet zij er mooi uit in een bikini, dat wil ik ook! Kom ik aan met m’n vetrolletjes..’ En als iemand tegen jou zegt dat je er mooi uitziet en dat ze ook wel zo’n figuur wil hebben, kun je misschien alleen maar denken: Wie, ik? Zo mooi en dun zie ik er niet uit hoor! Wat je hier eigenlijk mee doet, is het onderuit halen van jezelf en je eigen zelfvertrouwen en eigenwaarde.

Waarom denken wij vrouwen toch vaak zo negatief over onszelf? Is het het modebeeld, de slanke vrouwen op de cover van bladen, de fitgirls op social media? Is het competitiveness, het ‘uit concurreren’ van andere vrouwen, altijd de beste willen zijn? Het proberen beter te voelen over jezelf? Alles maar bigger better faster stronger? Het streven naar perfectie?

Leg de focus op jezelf

Naar mijn mening is het een combinatie van alles hierboven. Maar wanneer wordt het eens tijd niet naar anderen te kijken, en je juist te focussen op je eigen zelfvertrouwen en geluk? Wanneer wordt het tijd om naar anderen te kijken met de mening: ‘dat lijkt me een leuk persoon’ in plaats van te beoordelen en vergelijken op uiterlijk? En wanneer wordt het tijd om anderen én jezelf eens niet zo onderuit te halen?

Die tijd is nu, meer dan ooit! Steeds meer meiden duiken in de fitgirls-trend, om te werken aan een ‘sterkere ik.’ Hartstikke goed natuurlijk, maar er kleven veel negatieve aspecten aan. Het alsmaar vergelijken met fitgirls, het beter willen doen dan de rest, ook populair willen worden op social media, obsessief bezig zijn met eten, en ga zo maar verder.

Niet voor niets bestaat er nu zelfs een eetstoornis orthorexia. Een dagje niet sporten wordt gezien als funest, en een hapje eten dat niet clean is, is als de dood. Laat staan uit eten gaan en niet in de hand hebben wat je eet.

We zijn allemaal uniek

Wil je werken aan bijvoorbeeld een slankere ik? Go for it! Maar wil je dat niet? Hey, ook prima! Zolang je maar van jezelf houdt, het doet voor jezelf, en jezelf niet vergelijkt met een ander en dus niet je eigen zelfvertrouwen en eigenwaarde naar beneden haalt. Dus ook niet die van een ander. We zijn allemaal mensen, we zijn allemaal uniek en we zijn allemaal mooi!

Support elkaar, hou van elkaar, waardeer elkaar en versterk elkaar. En geloof mij: er valt een last van je schouder.

Liefs, Kim

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Phoenix WebsitePhoenix Website