Motivatie vinden: haal vandaag nog het beste uit jezelf | LSOB
Hoe vind je motivatie? Motivatie terugvinden en jezelf stimuleren

Hoe vind je motivatie? Motivatie terugvinden en jezelf stimuleren

Hoe blijf je gemotiveerd en hoe zorg je ervoor dat je kunt blijven doorzetten, zonder af te zwakken? Waar haal je die motivatie vandaan op momenten dat je het niet meer ziet zitten? Wij helpen je bij het terugvinden van intrinsieke motivatie. Alles om het beste uit jezelf te halen.

Motivatie om doelen te behalen

Zelfdiscipline en jezelf kunnen motiveren is de enige manier om je doelen te gaan bereiken. De keuze om te werken aan je (dag)doelen, zelfs al heb je geen zin of voel je geen motivatie, is de basis van persoonlijke stimulatie. Denk aan wat je zou kunnen bereiken als je jezelf in de flow brengt en er alles aan doet om je volgende stap richting je doel te werken, no matter what.

Wat motiveert je? Waarom ben je begonnen met het werken aan je doel? Wat was de reden dat je besloot dit pad te bewandelen? Waarom let je op je voeding en zeg je nee tegen snacks? Waarom ga je toch sporten ook al heb je geen zin? Waarschijnlijk omdat je een doel voor ogen hebt. De reden dat je begonnen bent, is dat je beter wilt worden, sterker of juist gezonder.

motivatie is doorzetten

Hoe vind je motivatie op moeilijke momenten?

Motivatie kan soms moeilijk te vinden zijn, maar het is nooit echt weg. Je hebt immers je doel nog. Alleen heb je soms andere dingen die ineens leuker lijken. En op zulke momenten is de kans groot dat je ziet wat je nog niet bereikt hebt, in plaats van zien wat je al wél bereik hebt. Het enige dat je hoeft te doen is onthouden waarom je hieraan begonnen bent.

Onthouden wat je doel is, hoe je je dan voelt, hoe je er dan uit zult zien. Doorzetten en volhouden. Ook als de motivatie soms even afwezig is. Want voor je het weet, is de motivatie weer terug. Soms moet je dingen doen omdat je weet dat je ze wilt, zonder dat je op dat moment voelt dat je ze wilt. Herinner jezelf waarom je begonnen bent en waarom je dit gaat afmaken. Constant weer.

De misvatting van motivatie

Als jij serieus bent met resultaat creëren, is het behalen van doelen geen hogere wiskunde. Doelen als afvallen, een bepaald sportdoel behalen, een bepaald bedrijfsdoel behalen, een aantal blogpost schrijven, zijn nooit onmogelijk. Wat je belangrijke doel ook is, je hebt geen motivatie en inspiratie nodig om op te komen dagen. Al heb je totaal geen zin, dat maakt niet uit. Motivatie is namelijk niet iets waar je op moet wachten, maar dat er altijd is. Je moet alleen weten hoe je het kunt inzetten.

Harder werken misvatting

Doe wat je moet doen, zelfs zonder motivatie

Je kunt nog zoveel motivational music nummers luisteren of speeches volgen, maar als jij geen actie onderneemt zal die motivatie niks doen voor jou. Motivatie is oppervlakkig. Het enige wat motivatie muziek doet, is het aanwakkeren van energie. Energie, die jij moet omzetten in actie. Onderstaand zijn twee handige tips om op elk moment deze energie aan te wakkeren. Dit is de eerste stap, daarna is het aan jou om er iets mee te doen.

Twee manieren om een motivatieboost te krijgen

Motivatie vinden om te sporten en liften

Motivatieboost 1: The 5 minute take off

Tal Ben Shahar geeft als tip om de 5-minute-take off in te zetten als het je aan motivatie ontbreekt. Door 5 minuten aan de slag te gaan – zelfs al heb je écht geen zin of motivatie – kun je je motivatie opwekken. Je zult merken dat je het grootste deel van de tijd ongemerkt langer doorgaat en soms zelfs in een geweldige flow terecht komt.

Motivatieboost 2: Actief zitten of actief zijn

Een andere manier om meer motivatie te krijgen, is actief gaan zitten of actief te zijn. Door je houding actief te maken zul je meer activiteit gaan voelen en kun je je motivatie opwekken.

Motivatie terugvinden om jezelf te stimuleren

Uiteindelijk komt het erop neer dat jij leert dat je moet handelen op de momenten dat jij geen zin of motivatie hebt. Motivatie-video’s kunnen je een boost geven, maar wat gebeurt er met jou als je de motivatie van buitenaf weg laat vallen? Blijf je dan ook doorzetten? Of merk je dat als een einddoel of einddatum bereikt is, je al snel weer vervalt in je standaard patroon. Motivatie terugvinden begint bij het omzetten van energie op een manier die werkt voor jou.

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Phoenix WebsitePhoenix Website