Het opbouwen of uitbouwen van een team
21 november 2021 
5 min. leestijd

Het opbouwen of uitbouwen van een team

In dit artikel gaan we de diepte in met het werken met een team, met het oog om meer misbaar te worden in je bedrijf. Dit is waardevol voor je op het moment dat je in de beginfase zit van een team opbouwen maar ook op het moment dat je al een team hebt.

Kijk en/of luister je liever dan dat je dit artikel leest? We hebben over dit onderwerp een podcast gemaakt hieronder kun je de video hiervan bekijken of de audio beluisteren.


Wanneer begin je met het opbouwen van een team?

Je hebt al een team vanaf het moment dat je 1 persoon in dienst hebt of wanneer een zzp’er voor je werkt. Waar je op wilt letten op het moment dat je een team gaat opbouwen is dat je weet wat je wilt wat voor effect je team moet hebben op je bedrijf.

Vakman
Op het moment dat je vooral je vakmanschap wilt blijven uitvoeren en dat je daar graag meer tijd voor wilt overhouden dan heb je een team nodig dat jou ondersteunt en bepaalde taken uit handen neemt. Denk dan aan het uitbesteden van marketingactiviteiten, administratie of klantcontact.

Leider
Wanneer je juist graag misbaar wilt zijn in je bedrijf dan wil je de switch maken van vakman naar leider. Dan heb je een team nodig die het vakmanschap leert en dit voor je gaat uitvoeren. Heb je bijvoorbeeld een schildersbedrijf? Dan wil je graag schilders aannemen.

Afhankelijk van de grootte van je bedrijf heb je verschillende soort functies die nodig zijn binnen een team.


Lifestyle Business of Performance Business

Je hebt twee soorten businesses met teams, de lifestyle business en de performance business.

Een lifestyle business is tot en met 13 werknemers en een performance business is vanaf 13 werknemers.

"Personeel is gedoe"
Vaak wordt gezegd dat werknemers gedoe zijn, dat kan het geval zijn maar het gaat erom dat je als leider het in goede banen leidt, zodat het gedoe geen probleem hoeft te zijn.

Gedoe ontstaat vaak in teams die bestaan tussen de 13 en 30 mensen. Het team is dan net te groot om elkaar goed te kennen en net te klein om meerdere managers erop te zetten en subteams te maken.

Het is daarom belangrijk dat jij als leider van je bedrijf goed weet wat voor soort team je wilt opbouwen.

Wil je graag individuen meenemen in een bepaalde cultuur binnen je bedrijf zodat het een goed samenwerkende groep wordt of wil je meer op individuele manier samenwerken (met bijvoorbeeld zzp’ers)?

Daarnaast, wil je de manager zijn of de leider? Spreek je met alle mensen? Of spreek je alleen met de manager? Hoe zie jij het voor je en wat wil jij?

Begin echt met deze vragen en bepaal je strategie voor het opzetten van een team. Ga niet random mensen aannemen dan loop je het gevaar dat je mensen aanneemt die te weinig ervaring hebben of juist teveel waardoor ze veel te duur zijn voor het effect dat ze moeten creëren.

Start dus met: Wat moet er gedaan worden door je team en wat is hierin het meest belangrijk?

Het versterken van je team

Heb je een performance business? Kijk dan naar wat belangrijke optimalisaties zijn binnen je team om ervoor te zorgen dat elk individu zo goed mogelijk op zijn plek zit. Je wilt daarnaast ook iedereen meekrijgen in wat je wilt neerzetten met het bedrijf.

Zo voorkom je dat je teamleden te snel weer weg gaan
Een cliënt van ons heeft een software business en installeert software in zorginstellingen. Met deze cliënt hebben we bekeken wat er nodig is om meer teamgevoel te krijgen. We keken naar wat zou er gebeuren als er meer teamgevoel zou ontstaan maar ook wat gebeurt er als dit niet ontstaat?

Als er niet meer teamgevoel zou ontstaan dan zouden werknemers op het moment dat ze hun plafond hebben bereikt gaan kijken of ze ergens anders meer loon zouden kunnen krijgen en dan makkelijk ergens anders gaan werken. Mensen gaan dan letten op tijd en geld maar niet op het emotionele stuk.

Op het moment dat je meer teamgevoel gaat creëren en het ook terugbrengt naar persoonlijk niveau dan ontstaat er plezier en voldoening.

Je wilt dat ze voorbij gaan kijken naar het feitelijke werk en ze laten zien wat zij bereiken door hun eigen bijdrage. Bij het softwarebedrijf zorgen ze door middel van hun software ervoor dat zorgpersoneel meer tijd kunnen doorbrengen met hun patiënten doordat ze minder administratief werk hoeven te doen.

Wanneer je team dit helder heeft kunnen ze meer plezier krijgen en voldoening, dit komt doordat ze heel helder hebben wat voor effect ze kunnen veroorzaken met je bedrijf.

Zorg er dus voor dat je mensen niet alleen komen voor geld maar ook komen om bij te dragen aan het doel dat jij voor ogen hebt met je bedrijf. Houd je team betrokken.


Aan de slag?
Wil je aan de slag met het bouwen van een team en wil je daarin getraind worden? Bekijk dan eens MBA op slippers, daarin kijken we vanuit vier pijlers naar je bedrijf: strategie, geld, team en zichtbaarheid. Met als einddoel een 8,5 op ieder vlak.

We bespreken hierin hoe je een team goed aanstuurt, hoe je met ze communiceert en hoe je zelf goed leiderschap kunt nemen. Wil je liever in gesprek? Plan dan een gesprek via lsob.nl/gesprek

Over de schrijver
John is mede-eigenaar en Hoofd Coach binnen Lifestyle of Business. Zeg je John dat zeg je RelaxedVlammen :), een van de 4 LSOB-tegenstrijdigheden. Je kunt hem zien als een gedetailleerde, leergierige en enthousiast persoon die strategisch en doelgericht, maar ook luchtig te werk gaat. Zowel in het team als in coaching sessies. Omdat hij 100% aanwezig is in gesprekken, zegt wat gezegd moet worden en dat combineert met een praktische insteek is er altijd resultaat. Zowel met team leden als met coach klanten.
Reactie plaatsen