Drie tips van Maartje om weer te geloven in jezelf | LSOB
arrow_drop_up arrow_drop_down
27 maart 2019 

3 tips om weer te geloven in jezelf

Maartje: Mijn doelen en wensen zijn altijd erg duidelijk geweest. Ik kan voor mijzelf zo een lijstje maken met de dingen en wensen die ik wil behalen en doen. Voor veel mensen is dit al lastig: ze weten niet goed wat ze willen bereiken in hun leven en waar ze bereid zijn hard voor te werken. En áls ze het dan eindelijk op een rijtje hebben, komt de volgende probleemfactor in beeld. De mensen in hun omgeving. Wat moet je doen wanneer niemand in je gelooft?

Negatieve mensen in een negatieve omgeving

In mijn omgeving zijn behoorlijk wat mensen die, net als ik, een sterke, negatieve mening hebben. Ze schamen zich dan ook niet om die flink uit te spreken. Helaas botst deze mening vaak met wat ik denk en vind. Zo vind ik het bijvoorbeeld belangrijk om goed voor mijzelf te zorgen op het gebied van sport, voeding en mijn lichaam.

Ik vind het belangrijk dat ik mij comfortabel voel, en voor mij betekent dat dat ik een gezond lichaam heb. Niet volledig afgetraind, maar ook niet het tegenovergestelde. Ik track daarom mijn macro’s, sport vijf keer per week en prep mijn maaltijden. Voor mijn familie zijn dit allemaal extremen. Ik krijg dan ook vaak te horen dat ik te veel sport, ook af en toe eens moet ontspannen en vooral ook eens een extra koekje bij de koffie moet nemen.

Sluit je af voor negativiteit

Op dit moment kan ik mij afsluiten van deze opmerkingen. Ik weet waar ik voor werk en wat ik wil behalen. De mensen om mij heen hebben daar niet zo veel mee te maken. Tuurlijk vind ik het belangrijk dat ik een goede band heb met mijn familie, die ik ook zeker heb, maar hun meningen brengen mij niet meer uit balans.

Vroeger was dat zeker anders. Het deed me pijn om te horen dat zij mij niet steunen op een gebied wat voor mij veel betekent. Natuurlijk heb je het liefst dat iedereen je steunt en je helpt om jouw doelen te behalen. Echter is het zo dat in de meeste gevallen je vooral kritiek te horen zal krijgen. Mensen van buitenaf zullen namelijk niet zo snel jouw wensen begrijpen, omdat het jouw wensen zijn, en niet die van henzelf.

Om beter met dit soort situaties om te gaan, heb ik mijzelf drie dingen aangeleerd. Vandaag deel ik deze met jullie, om jullie ook een stapje vooruit te helpen!

Drie tips om in jezelf te geloven

I can't do it

1. Geloven in jezelf is doelen stellen

Wat voor mij heel erg heeft geholpen, is om goed voor jezelf duidelijk te hebben wáarom je iets graag wilt. Als je dit weet, kun je makkelijker op andere mensen reageren als zij vragen waarom je precies doet wat je doet. Door voor jezelf op een rijtje te hebben wat je redenen precies zijn, sta je niet met een mond vol tanden als je ‘wordt aangevallen’ met vragen en opmerkingen die alleen maar negatief zijn. Je kunt duidelijk maken wat jij er precies zo leuk aan vindt, en zo goed uitleggen wat voor jou de positieve punten zijn. Misschien overtuig je je omgeving wel en gaan ze meer interesse tonen!

2. Geloven in jezelf is emoties opschrijven

Nog een tip met schrijven, maar dan net wat anders. Als ik verdrietig ben, teleurgesteld, boos of welke emotie dan ook – dan schrijf ik alles op. Ik krijg mijn gevoelens en gedachten beter in beeld (net als bij tip 1) en zo kan ik alles makkelijker loslaten. Voor mij is het een killer als ik al mijn negatieve gevoelens opkrop. Op een gegeven moment ontplof ik en word ik boos op de verkeerde persoon. Door alles op te schrijven, kan ik de negativiteit van mij af laten glijden en vol met positiviteit doorknallen om mijn dromen te behalen.

3. Geloven in jezelf is nooit opgeven

Maar boven alles is het belangrijkste dat je niet opgeeft. Zoals ik al eerder heb gezegd, zijn het jouw doelen. Andere mensen kunnen hier best commentaar op hebben, maar dat betekent niet dat jij wat moet veranderen. Zij hebben er toch geen last van als jij traint om die marathon te lopen? Het stoort hen toch niet als jij een half uur extra per dag leert omdat je ontzettend graag wilt doorgroeien in je baan? Iedere dag een beetje extra tijd helpt jou om je doelen te behalen, en zal geen invloed hebben op jouw relatie met de buitenwereld. Er zitten namelijk meer uren in een dag, dan alleen dat uurtje waarin jij knalt om aan jezelf te werken.

Omgaan met negatieve mensen is niet onmogelijk

Vergeet niet dat er altijd negativiteit om je heen zal zijn. Het merendeel van de mensen is namelijk geneigd om alles sneller van de slechte kant te bekijken. Dat betekent niet dat jouw wensen onmogelijk zijn. Als je er zelf alles voor over hebt om te werken voor wat je wilt, dan is niets onmogelijk. Implementeer de bovenstaande tips en je zult gegarandeerd verandering merken.

Wat doe jij om je niks aan te trekken van negatieve mensen in je omgeving? 

 

Geschreven door: Maartje

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Phoenix WebsitePhoenix Website