Fakers op internet en het 'perfecte' social media leven leiden. | LSOB
Fakers op internet en het 'perfecte' social media-leven

Fakers op internet en het 'perfecte' social media-leven

Je kent het wel, die foto’s van het ‘perfecte’ leven en de online identiteit waar menig mens jaloers op is. Jouw Instagram, Facebook of Twitter staat er vol mee. Je vergelijkt constant jezelf met het leven van een influencer op social media.  De social media kanalen zorgen ervoor dat wij met een roze bril naar het leven van andere kijken. Maar in deze digitale wereld is het verschil tussen echt en nep soms ver te zoeken. Hoe ontdek je de fakers op het internet die het ‘perfecte’ leven leiden op social media?

Social fakers: De onzekere mensen met een perfecte online identiteit

Recent verscheen er een documentaire over social media en de online identiteit van de mens. Het verhaal ging hoofdzakelijk over social media versus het echte leven. Komen de online profielen nu echt overeen, of zijn het vooral online fakers? Ik deed mijn roze bril af en kwam tot de conclusie dat mensen zich heel anders voor doen dan dat ze echt zijn. Het social media gebruik van tegenwoordig is beangstigend.

Zo was er een meisje van 18 jaar, en zij deed het ontzettend goed op Facebook. Door de vele likes en volgers ontstond bekendheid. Op haar platform kwam ze krachtig en zelfverzekerd over. Totdat ze werd geïnterviewd over haar succes. Tijdens het interview kon het meisje niet lost gerukt komen van haar telefoon. Niet een heel leuk interview op die manier. Maar ja, alles voor de online identiteit. Toch?

Offline Paniek: de invloed van social media

Er ontstond zelfs paniek wanneer ze even niet op haar telefoon kon kijken. Want ze moest immers haar Facebook status goed in de gaten houden! Haar vorm van communicatie was vrij apart. Wanneer ze haar telefoon veilig in haar hand had, kon er gepraat worden. Hierbij zag je wel overduidelijk dat ze met haar hoofd totaal ergens anders was. Maar zonder telefoon was er geen beginnen aan. De verslaggever besloot na een geringe tijd het hef in eigen hand te nemen en pakte de telefoon af. Hij wilde immers een conversatie waarbij de focus zou liggen op de gestelde vragen en niet op de telefoon. De aap kwam uit de mouw: het meisje was niet in staat gesprekken te voeren met andere mensen.

Het krachtige en zelfverzekerde Facebook Meisje, was in het echte leven niet zo krachtig en zelfverzekerd. Sterker nog: ze was angstig, nerveus en verlegen. Ze hield van de bekendheid die ze kreeg op haar social media kanalen en kon er niet meer zonder. Maar dit ging wel ten koste van haar offline kwaliteiten. Dit geeft goed weer wat de negatieve invloed is van de online samenleving waar we in leven.

Fakers op internet

Een eigen identiteit met social media gebruik

Het moet zo ontzettend vermoeiend zijn om je op social media constant anders voor te doen dan hoe je in werkelijkheid bent. Gedrag dat helemaal niet past bij jouw online identiteit. Wanneer je jezelf een bepaald imago hebt aangeleerd is het moeilijk om hiervan los te komen. Hierin speelt social media van grote invloed. Maar probeer toch deze roze bril eens af te zetten. Het is namelijk ontzettend belangrijk om te genieten van het dagelijks leven en de offline acties die je onderneemt. Even weg dan die toestellen.

Wanneer jij jezelf neerzet als dé fitchick die iedere dag in de sportschool staat, zes smoothies drinkt en altijd rond loopt met een lach op het gezicht terwijl je in werkelijkheid nooit sport en altijd chocolade eet, creëer je een fout imago. Mocht dan één van je trouwe volgers je tegen komen in de McDonalds terwijl je aan het genieten bent van je Big Mac kun je zeker verbazing verwachten. Naast de desillusie creëer je ook nog eens een ontzettende druk voor jezelf. En waarom? Dit is iets wat mij steeds vaker verbaast. Ik vind het leuk om met mensen in contact te komen, zeker personen die krachtig en zelfverzekerd overkomen. Maar wanneer ik ze dan éindelijk in het echt spreek, zijn het vaak de personen die niet zo goed weten hoe ze met problemen om moeten gaan. Ze zijn dus totaal anders dan dat ze aan de buitenwereld laten zien.

Fake online imago vs. jouw ware ik

Het offline versus online imago is een veelbesproken onderwerp. Maar hoe tackel je dit nu op de juiste manier? Begin eens bij het begin! Probeer voor jezelf, en alleen voor jezelf, een beeld te creëeren dat klopt met wie je bent. Laat je niet negatief beinvloeden door je (online) omgeving. Want als jij altijd een masker voorhoudt op social media zal je ooit een keer door de mand vallen. Ja, mensen zullen echt een keer ontdekken dat je niet zo bent zoals je doet overkomen. Gebeurd dit niet, is de kans groot dat je alsnog door de mand valt doordat je het schijn leven niet vol kan blijven houden. Het zal je ongelukkig maken omdat het totaal niet in lijn ligt met wie jij bent.

Jezelf durven zijn, zelfs al levert dat wat minder volgers op op social media, is de allerbeste keus die je kunt maken. Stop met het onderhouden van een gecreëerd imago dat je achteraf niet gelukkig maakt. Leef het leven zoals jij het voor ogen hebt en probeer te zijn wie je echt bent. Uiteindelijk gebeurt er écht geen ramp als jij maar 200 volgers op Instagram hebt. Je kan zelfs een ontzettend gaaf leven hebben zonder Facebook account! Het leven draait dus niet alleen om social media. In dit geval is ‘het meisje met het perfecte leven’  uit de documentaire een goed voorbeeld. Haar online bekendheid was gebaseerd op een leugen, maar ze raakte verslaafd aan het gevoel van ‘bekendheid’. In werkelijkheid was ze ongelukkig en kon ze het dagelijks leven niet meer bijhouden.

Voorkom dubbele persoonlijkheid door fakers op internet

Ontdek wie jij bent en waar je voor staat. En heel belangrijk: voorkom te allen tijde dat je iemand moet spelen! Wordt geen faker op het internet die zich negatief laat beïnvloeden door zijn of haar omgeving. Doe alleen dingen waar jij gelukkig van wordt en bepaal je eigen richting. Uiteindelijk zul je merken dat juist doordat jij jezelf bent, mensen je volgen of leuk vinden om je echte persoonlijkheid.

Gooi het masker weg en wees jezelf! Dit is een stuk makkelijker en langer vol te houden, én het geeft veel rust! Meer weten of een krachtige online positie? Lees dan even dit artikel.

Over de schrijver
John is de drijvende kracht achter de schermen van Lifestyle of Business. Je kunt hem zien als een gedetailleerde, leergierige en slimme ondernemer die strategisch en doelgericht, maar ook luchtig te werk gaat. Hij werkt vooral met ondernemers die meer ‘in het bedrijf’ willen werken dan ‘aan’. Vakmannen of -vrouwen die willen groeien. John legt moeilijke dingen uit op een makkelijke manier. Hij denkt mee met jouw online marketing en helpt bij het zetten van de nodige stappen in het ondernemerschap. Meekijken en de juiste statistieke bijhouden.
Reactie plaatsen

Phoenix WebsitePhoenix Website