Emigreren naar het buitenland? Hier zijn enkele tips | LSOB
Praktische tips voor emigreren naar het buitenland
20 februari 2019 

Praktische tips voor emigreren naar het buitenland

Hé, je bent er weer! Leuk. In de vorige drie posts vertelde ik je waarom ik besloot te emigreren naar Sint Maarten. Naast mezelf overtuigen, waren er ook genoeg praktische zaken die geregeld moesten worden. Ik heb ervaren hoe lastig het is om alles zelf uit te zoeken. Ga jij ook emigreren? Dan maak ik het je makkelijk. Ik heb namelijk een aantal praktische tips op een rijtje gezet waar je aan moet denken bij het emigreren naar het buitenland. Scheelt stress. En nu heb je geen reden meer om je emigratieplannen tijdelijk te parkeren!

1. Dealen met de gemeente

“Mevrouw, het spijt me. Als ik u nu uitschrijf, dan bent u vanaf vandaag niet meer in Amsterdam woonachtig.” Met grote ogen staarde ik de gemeenteambtenaar aan en direct sloeg de paniek toe. ‘Rustig blijven Maaik’, sprak ik mezelf toe, ‘zij kan ook niets aan die regels veranderen’. Ik hoor je nu denken: waar gaat dit over? Goed, terug naar het begin.

Benodigde documenten om te emigreren

Op het moment dat je besluit om te emigreren naar het buitenland, is het allereerst raadzaam om na te gaan welke regels er gelden. Bij een ambassade, het internet, je toekomstige buitenlandse werkgever uit te zoeken welke regels er in het desbetreffende land gelden en welke zaken je vooraf vanuit Nederland moet regelen. De eerste vraag die je jezelf moet stellen is: moet ik een visum aanvragen en zo ja, welke documenten zijn hiervoor nodig?

In mijn geval was dit redelijk eenvoudig. St. Maarten behoort tot het Koninkrijk der Nederlanden. Dit betekent dat ik met mijn Nederlandse nationaliteit van rechtswege zou worden toegelaten, maar hiertoe diende ik wel een aantal documenten te overleggen die ik vooraf in Nederland moest aanvragen.

Het ging daarbij om de volgende documenten:

  • Verklaring Omtrent het Gedrag. In de volksmond ook wel verklaring goed gedrag genoemd. Deze verklaring is veelal nodig om een visum te kunnen aanvragen. Maar buitenlandse werkgevers stellen het vaak ook op prijs dat je niet eerder bent veroordeeld;
  • Geboorteakte;
  • Bewijs van uitschrijving;
  • Uittreksel uit de Burgerlijke Stand.

Maak een afspraak bij de gemeente

Het is raadzaam om een afspraak bij de gemeente te maken om de laatste drie zaken te regelen. Dat scheelt vaak enorm veel wachttijd. Die tijd kun je dan weer mooi besteden aan… het wegen van je koffers bijvoorbeeld! Check meteen ook even hoe lang je paspoort en rijbewijs nog geldig zijn. Zo hebben sommige landen als eis dat jouw paspoort nog zes maanden geldig moet zijn bij binnenkomst of bij het vertrek.

Als je net je koffers hebt ingepakt en op het punt staat om morgen te vertrekken en al deze zaken niet hebt geregeld: geen paniek! De meeste zaken kan je online, via de gemeente, dan wel via een familielid (en een schriftelijke machtiging) regelen. Dit duurt alleen wel veel langer, dus regel vooral zoveel mogelijk vanuit Nederland.

emigreren naar het buitenland

2. Opzeggen van verplichtingen

Naast het regelen van bovenstaande documenten, is het ook van belang om na te gaan welke abonnementen, verzekeringen en andere verplichtingen je voor vertrek moet opzeggen voor een langdurig verblijf in het buitenland. Zet voor jezelf op een rijtje welke abonnementen en verzekeringen je hebt afgesloten: ik heb bijvoorbeeld mijn bankafschriften erbij gepakt en gekeken naar de maandelijkse incasso’s. De zaken die mij te binnen schieten, zijn:

  • Zorgverzekering. Dit kan pas nadat je van de gemeente een bewijs van uitschrijving hebt ontvangen en kan veelal per e-mailbericht;
  • Huur;
  • Inboedel-, WA-, autoverzekering;
  • Kabel-, internet-, telefoonabonnement;
  • Reisverzekeringen. Lijkt een beetje tegenstrijdig. Je vertrekt immers voor een landurig verblijf naar het buitenland. Maar vaak verliezen deze verzekeringen hun geldigheid zodra je niet meer in Nederland woonachtig bent. Het is verstandig dat na te gaan en eventueel voor de reis naar je nieuwe thuisland een aparte verzekering af te sluiten.

Verstandig is tijdig bij de verschillende bedrijven te informeren hoe je een en ander kan opzeggen en of daar een opzegtermijn aan is verbonden. Want stiekem hebben ze allemaal andere termijnen.

3. Overige

Voor het emigreren naar het buitenland had ik het geluk dat mijn vriend al in St. Maarten woonde en dat een huis al geregeld was. Mocht jij dat geluk nou niet hebben, kijk dan vooraf op internet vast naar huizen of ga een week op vakantie naar je nieuwe thuisland om op onderzoek uit te gaan.

Naast het bovenstaande is het verstandig bij bepaalde instanties je adreswijziging door te geven. Ik heb er bijvoorbeeld voor gekozen om mijn Nederlandse bankrekening te behouden. Het adres van mijn ouders heb ik aan de bank als Nederlands postadres opgegeven. De gemeente registreert bij het uitschrijven ook een (post)adres. Lange leve de automatisering, want dit adres wordt aan verschillende instanties, zoals de Belastingdienst, automatisch doorgegeven.

Daarnaast is het verstandig om een uitdraai van je medisch dossier bij de huisarts op te vragen. Ga ook na op internet of via de huisarts of bepaalde vaccinaties vereist zijn. Ook raad ik je aan om te informeren naar je pensioen: wordt een en ander bevroren, kan het worden overgezet?

emigreren naar het buitenland: sint maarten

Het uitschrijven

Terug naar het begin. Indien je gaat emigreren naar het buitenland, dien je je bij de gemeente uit te schrijven. Hiervan ontvang je een bewijs. Toen ik, een week voor vertrek, enthousiast, maar tegelijkertijd een tikkeltje emotioneel, aan de balie stond om mij uit te schrijven, bleek dat ik mij alleen direct kon uitschrijven. Het probleem is alleen dat op het moment van uitschrijving, je officieel niet meer in Nederland woonachtig bent. En daarmee vervalt je recht op een zorgverzekering. Dat betekende dat ik een week zonder zorgverzekering door Nederland zou rondlopen en dat als er iets zou gebeuren…

De gemeenteambtenaar keek mij vragend aan. “Uhmm, nou goed, ok, dan kom ik later wel terug, denk ik. Fijne dag” en met een hangend hoofdje droop ik af. Een week later, de dag voor vertrek, stond ik weer aan dezelfde balie, wederom om mij uit te schrijven.

En dat is gelukt hoor. Daarna heb ik de hele dag geduimd dat ik niet ineens ziek zou worden, maar goed een beetje risico in het leven hoort erbij he! Overigens geldt in St. Maarten dat je werkgever je zorgverzekering betaalt, zodat ik mij daar bij aankomst in ieder geval niet druk over hoefde te maken.

Emigreren naar het buitenland

Ga jij binnenkort emigreren naar het buitenland? Laat je dan vooral niet tegenhouden door de hoeveelheid dingen die je moet regelen. Ja, je zult soms door de bomen het bos niet meer zien. Maar uiteindelijk is dit het dubbel en dwars waard. Geef niet zomaar op. Mijn laatste tip: ondanks dat er wellicht veel op je af lijkt te komen, geniet! Je maakt een stap die lang niet iedereen durft (of wil) maken. Dat is pas dapper!

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Phoenix WebsitePhoenix Website