Eetbuien: Een praktische oplossing voor als het misgaat.
Eetbuien: Een praktische oplossing voor als het misgaat.
13 oktober 2014 

Eetbuien: Een praktische oplossing voor als het misgaat.

Cheatdagen, eetbuien, jezelf kapot vreten, er zijn verschillende momenten waarop je niet helemaal perfect bezig bent voor je doelen. Je weet heus wel dat je niet moet toegeven aan eetbuien, maar wat kun je nou eigenlijk doen in gevallen dat het wél gebeurde? Hoe beperk je de schade?

Vandaag deel ik een email conversatie tussen een cliënte en mij, want zij heeft, net als ik en velen met ons, soms moeilijke momenten. Gelukkig blijken we allemaal gewoon mens te zijn.


“Voorheen had ik „cheat” dagen. […]  Als ik dan trek had in iets wat niet binnen de macro’s paste dan kon ik denken van; Over een paar dagen mag het! Dan kon ik het naast me neerleggen en kon in de verleiding weerstaan.
Nu weet ik ook dat als iets in mijn macro’s past het gewoon mag, en voor het meeste kan je wel de macro’s passend maken. Maar niet voor alles. Ik heb de zeer slechte gewoonte dat als ik dan bv pepernoten wil, geen voldoening heb aan een handje, maar er pas echt van kan genieten als ik bedenk dat ik de hele zak nog kan leeg vreten als ik dat zou willen. […] Vaak is het dus alles of niets. Want tja, die 10 pepernoten zijn niet genoeg om een voldaan gevoel van te krijgen. Misschien heb jij tips hiervoor?

En als het drama dan toch gebeurd,  is het dan het beste om de rest van de dag of de volgende dag te compenseren met je macro’s? Of denken shithappends en verder gaan?”

De strenge coach in mij had nu kunnen zeggen:
“Verman je en zeur niet zo. Je hebt een doel. Je hebt een droom. Je wilt iets bereiken en daar heb je discipline en doorzettingsvermogen voor nodig. Dus gewoon niet aan toegeven.”

De nog altijd even strenge maar tevens hele praktische coach in mij zei echter dit:
“Wat je in geval van ‘nood’ kunt doen is het volgende:
Stel de zak bevat 250 gram dan is dat – uitgaande van jumbo kruidnoten want die stonden bovenaan in myfitnesspal – :
195 gram kh
28 gram vet
13 gram eiwit
1084 kcal.

Dat op 1 dag eten zorgt voor een groot overschot, met name in de kh. Je kunt dan doen dat je de pepernoten verdeelt over de komende 4 dagen. Je hebt ze dus in 1x opgegeten, maar de komende 4 dagen compenseer je.
Deel alles door 4 en dan heb je:
49 gram kh
7 gram v
3 gram E
per dag, 4 dagen lang.

Stel je eet ze zondag, die dag reken je bovengenoemde macro’s en vul je de rest van de macro’s aan met goede voeding zodat je in totaal op je macro’s uitkomt. Maandag, dinsdag, woensdag reken je ook de pepernoot-macro’s mee en vul je aan tot de macro’s die je moet hebben die dag. Op die manier heb je ze geheel mee gerekend hebt in je macros en is het gecompenseerd. Het nadeel is dat je de overige dagen dus minder kunt eten omdat je de pepernoten mee moet rekenen zonder ze werkelijk te eten. […] compenseer niet te streng want je wilt wel voldoende eiwitten per dag binnen krijgen, verdeel het liever over bijvoorbeeld 6 dagen dan over 2.

Nu is dit heel theoretisch en zal het voor je lichaam iets anders en minder plastisch werken, maar mocht het echt mis gaan of je het echt een keer willen, dan is dit een oplossing. Het is minder optimaal, maar het is beter dan op een keer helemaal los gaan en voor het gemak de pepernoten ‘vergeten’ mee te rekenen. Het vergeten en gewoon weer verder gaan is de gemakkelijke weg en ook het meest aantrekkelijk, maar die zorgt er ook voor dat je op een gegeven moment denkt ‘shit ik val niks af maar houd me echt exact aan m’n macro’s’ terwijl je in werkelijkheid misschien wel 8000 calorieën extra hebt gegeten over enkele minder sterke momenten verpspreid ;).”

De reactie:
“Ik was al bang dat je met een hele uitleg zou komen dat je je er tegen moet verzetten, je niet laten beheersen door je psyche, dat het allemaal een gewoonte is en dat je die kan afleren, dat je sterk moet zijn, dat je doel behalen afzien is, je niet moet laten overheersen door je innerlijke koekiemonster, blabla bla. Maar um, hier heb ik veel meer aan! Thanks!”


Wanneer slim zijn beter werkt
Natuurlijk moet je je er tegen verzetten en niet constant toegeven aan trek of honger. Want hoe je het ook went of keert, je hebt een doel, dat doel vergt inzet en soms is het vervelend. Je kunt niet alles hebben. Maar toch is een praktische tip soms net even wenselijker dan een opmerking als ‘gewoon niet aan toegeven’. Hoewel dat sowieso de beste keus is, is dat niet altijd datgene dat werkt of waar je iets mee kunt en voor die momenten is een praktische oplossing wat je nodig hebt.

Een heel bekend spreekwoord welke speciaal bedacht lijkt te zijn voor minder sterke momenten zoals tijdens een eetbui is niet voor niks:
“Wie niet sterk is, moet slim zijn.”

;)

Over de schrijver

Door

Hannelore

op 13 October 2014

Pfff, alsof ik niet even met de neus op de feiten word gedrukt. Ik herken mijzelf hier zo in... Ik 'gun' mijzelf ook in het weekeind dat ene extra, net even iets meer dan mijn onderhoud eten ipv eronder. Wat ik wel vaak merk is dat ik achteraf altijd met een opgeblazen gevoel zit en ik denk; "had ik het nu maar niet gedaan? Ik voed mijn lichaam toch niet? Het is enkel gewoon snaaien en lekkers eten..." En elke keer neem ik mij dat weer voor en elk weekeind gaat het weer mis... En dan komt bij mij ook af en toe die gedachte "ik val maar niet af... en ik eet al 'zo weinig' (zit op 1700 en mijn onderhoud zou 2250 moeten zijn). Kan het soms ook liggen aan de omstandigheden waarin je (naast je sport) in zit/ verkeerd? Dat je 'zwakker' bent? Ik zit dit nu te schrijven met een opgezette buik, een broek die strakker zit, met een een unhappy mindset en een schuldgevoel. Ik denk maar "ik pak de draad maar weer op...", maar gelukkiger? Nee, niet echt... Was het lekker? Ja, dat wel, maar dat gevoel duurt veel korter dan de "nasleep"...

Door

jeanetwolf

op 15 October 2014

Aan het eind van de dag of als je heel moe bent is je discipline vaak een stuk minder. Dus dat kan zeker invloed hebben op hoe je omgaat met moeilijke momenten. Ook kan het te maken hebben met simpelweg te weinig discipline in het algemeen. Wat hard klinkt maar wel een reden kan zijn. Als je heel snel geneigd bent alles goed te praten dan is het veel eenvoudiger om voor jezelf toe te geven aan een eetbui. In zulke gevallen moet er echt gewerkt worden aan gedragsveranderingen en mindset.

Door

Hannelore

op 17 October 2014

Thanks voor je antwoord en eigenlijk wist ik het wel. Denk dat het een combinatie is van beide, dus laat ik beginnen met mijn gedragsverandering...

Door

Tamara

op 20 October 2014

:D Lees het nu pas :D Ben nog steeds blij met je antwoord, en ook fijn om te weten dat ik niet de enige ben!

Reactie plaatsen

Phoenix WebsitePhoenix Website