Normaal bestaat niet! Het is toch saai, als iedereen hetzelfde is? | LSOB
Normaal? Dat bestaat niet!

Normaal? Dat bestaat niet!

De uitspraak: ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’ is er eentje die we allemaal ongetwijfeld vaak genoeg gehoord hebben. Maar bij mij persoonlijk roept deze uitspraak nogal al wat vragen op, want wat is normaal? Wie bepaalt wat normaal is? Wat is de norm waaraan we moeten voldoen om “normaal” te zijn?

Wat normaal voor één iemand is, kan juist verre daarvan zijn voor de ander. Betekent dit dan dat één van deze twee personen niet volgens de norm leeft? Of doen ze dit wellicht allebei niet en bepaalt een derde persoon wat wel of niet normaal is? En zo kan ik nog wel even door gaan…

“Normaal” vereisen is egoïstisch

Wat ik met bovenstaande vragen eigenlijk vooral wil benadrukken is dat een eenduidige definitie van “normaal” niet bestaat. Er is niet één norm vastgesteld door een hogere macht die bepaalt wat wel en niet als normaal dient te worden beschouwd. Natuurlijk heeft iedereen zo zijn eigen gedachtes over wat normaal is en wat niet, maar dit is vooral persoonlijk en heeft eigenlijk zelden betrekking op een grote groep.

Het zou namelijk zeer egocentrisch zijn van onszelf om te denken dat wat wij als normaal beschouwen, hetzelfde zou moeten zijn voor iedereen. Niemand is hetzelfde. Niemand leeft hetzelfde. We worden allemaal grootgebracht met andere gewoontes, normen en waarden en ervaringen. Al deze zaken vormen ons en bepalen wat we als we of niet normaal beschouwen. Maar het betekent niet automatisch dat onze persoonlijke invulling van de term hetzelfde is als die van iemand anders.

geloof in jezelf

Voldoe aan je eigen norm

Als in de toekomst iemand dus tegen je zegt dat je normaal moet doen, vraag dan vooral wat diegene hiermee bedoelt, want normaal is een subjectief begrip. Maar eigenlijk wil ik er nog meer voor pleiten om vooral te doen wat binnen je eigen invulling van “normaal” valt. Want dit is hetgeen wat ervoor zorgt dat je bent wie je bent.

Sta open voor de manier waarop anderen invulling geven aan hun eigen “normaal zijn” en leer hiervan, maar hou vooral ook vast aan die van jezelf. Laat iedereen zijn eigen norm bepalen, want we zijn allemaal anders en dit is juist wat het leven interessant maakt. Want zou het niet enorm saai zijn als “normaal” voor iedereen hetzelfde was?

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Phoenix WebsitePhoenix Website