De weegschaal: Eén stap verwijderd van een pesthumeur
De weegschaal: Eén stap verwijderd van een pesthumeur
27 november 2015 

De weegschaal: Eén stap verwijderd van een pesthumeur

Je rijdt in de auto op weg naar de kennis van de buurvrouw van je achterneef omdat je tante vindt dat jullie echt eens moeten kennismaken. Onderweg kijk je op de benzinemeter en constateer je dat je nog een kwart tank benzine hebt. Veel minder dan je dacht, valt dat even tegen…
Wat doe je in dit geval?
Word je kwaad op de benzinemeter?
Word je boos op je auto omdat hij zoveel verbruikt?
Of kan het je nu echt niks meer schelen en ga je lekker extra ver rijden zodat je stil komt te staan, nu maakt het toch al niet meer uit.
Of ga je vanaf nu extra weinig rijden zodat je benzineverbruik mindert?

Waarschijnlijk doe je niks van dat alles. Waarschijnlijk zit je in de auto, kijk je op de benzinemeter, constateer je dat je bijna moet tanken en gaat met je gedachten weer terug naar al die fantastische dingen die je vandaag gaat doen en de mooie rit die je al afgelegd hebt.
En dat is niet meer dan logisch want de meter liet je een feit zien en daar speel je op in, zonder je hele dag te laten verpesten door het feit dat je net wat minder benzine had dan je dacht.

De weegschaal zegt niet hoe verdomd goed je er uit ziet

Stel nou je staat op, loopt half slapend naar de badkamer, gaat op de weegschaal staan en ziet dat je een kilo zwaarder bent dan gister. Net als dat je benzinemeter aangaf hoeveel benzine je nog had. Je bent een kilo zwaarder dan gister maar je hebt je goed aan je voeding gehouden, je hebt lekker gesport, je vind jezelf er eigenlijk verdomd goed uitzien in de spiegel, maar tóch laat de weegschaal je zien dat je een kilo zwaarder bent. En je wordt boos. En onzeker. Je haat je lichaam ineens terwijl je jezelf een halve minuut geleden nog het toonbeeld van sexieness vond. Je constateerde het feit en vervolgens hang je er allemaal gevoelens aan, gevoelens die je dag verpesten en je doelen doen vervagen.
Waarom vind je je gewicht zo belangrijk? Waarom laat je je humeur afhangen van die cijfertjes? Wat haal jij voor informatie uit het getal dat op de weegschaal staat? Waarom laat je je eetpatroon van je gewicht afgangen?

Weet je wat het getal op de weegschaal je vertelt? Je gewicht. Niet meer en niet minder dan dat.

De weegschaal geeft je gewicht aan. Wie weet hoeveel jij weegt? Alleen jij. Wie maakt het uit hoeveel je weegt? Echt helemaal niemand. Wat is je doel? Vetverlies waarschijnlijk. Stel nou dat je wel vet verliest, je eet tenslotte in een calorie-tekort, maar je gewicht blijft schommelen, betekent dat dan dat je iets fout doet? Nee. Het betekent dat je een lichaam hebt dat inspeelt op wat het nodig heeft. De ene dag houdt het vocht vast omdat je meer zout gegeten hebt, de andere dag plas je veel dus weeg je minder, de dag erna word je ongesteld en houd je ineens anderhalve kilo vocht vast. Ben je daardoor vetter? Nee. Je bent zwaarder, dat wel, maar je bent niet vetter. Als je een liter water op drinkt ben je ook zwaarder, maar niet ineens vetter.
Het gaat je om vetverlies, niet om gewichtsverlies. Het gaat je erom hoe je er uit ziet, niet hoeveel je weegt. Het gaat je er om dat je kleding lekker zit en je je trots voelt over je lichaam. Je gewicht maakt geen barst uit.
Je bent de hele week goed bezig, je bent trots, tevreden, doet het helemaal volgens plan, alles gaat goed. Je weegt na een week en de weegschaal geeft nog hetzelfde getal als de week ervoor aan. En BAM ineens ben je onzeker, negatief en zie je overal de minpunten zitten. Het was allemaal goed totdat die stomme weegschaal je humeur verpeste.
Kom op! Wie doet er hier nu moeilijk om niks?!

Je maakt je druk om iets waar niemand aan denkt!

Andere mensen zien hoe je eruit ziet. Jij ziet hoe je eruit ziet. Niemand weet hoeveel je weegt en het doet er niets toe. Het gaat om je lichaamsvorm. Of je nou 80 kilo weegt met je droomlichaam of 60 kilo weegt bij datzelfde droomlichaam, dat maakt helemaal niks uit. Het gaat niet om een getal. Jij bent geen getal, je bent een dame die er waanzinnig goed uitziet en die een doel voor ogen heeft waar ze keihard aan werkt. Wees trots op je harde werk! Wees trots op al je goede punten! Wees trots op alles wat je al bereikt hebt! En laat de weegschaal voor wat het is: Een getal. Een veranderlijk, wisselend en altijd onzekermakend getal.

Stel je hebt 2 kilo vet verloren maar hebt ook 2 kilo spiermassa gewonnen. Hartstikke goed! Maar, shit! De weegschaal zegt dat er niks is veranderd… Je weegt hetzelfde. Je bent dus slecht bezig. Of niet?
Geeft de weegschaal aan hoeveel je gesport hebt? Hoe goed je je aan je macro’s gehouden hebt? Hoe goed je eruit ziet? Hoe lekker je nieuwe broek ineens  zit? Hoe strak je armen aan het worden zijn? Hoe stralend je er uit ziet? Hoe je taille smaller is en je heupen kleiner zijn? Nee he?
Je weegschaal zegt dat er niks veranderd is, terwijl jij aan alle kanten laat zien hoeveel je bereikt hebt en wat je al voor elkaar gekregen hebt!
Alles wat je bereikt hebt is meetbaar. Je kleding die beter past, de centimeters die eraf zijn, je conditie die verbeterd is, je kracht die is toegenomen. Maar toch doen al deze feiten er ineens niet meer toe als dat ene nietszeggende feitje op de weegschaal iets anders zegt dan je hoopte. En dat is hij helemaal niet waard. Jij bent namelijk veel meer waard dan 1 zielig getalletje.

De volgende keer…

Dus voordat je de volgende keer weer kwaad bent en een eetbui creëert omdat de weegschaal niet zei wat je verwacht had, sta dan stil bij alle andere feiten die aangeven dat je op exact de goede weg zit. Let op je lichaam, zie je vooruitgang en blijf zo lekker doorgaan.
Je doel is toch om er beter uit te zien? Je doel is toch om je gezonder en fitter te voelen? Om beter in je kleding te passen?
Al die dingen zijn te zien aan de buitenkant, alle stappen die je zet zijn zichtbaar. En het enige waar jij om geeft is het getal dat niemand ooit komt te zien en waar niemand iets om geeft.
Stop met het verspillen van je energie aan je weegschaal en steek je energie in alle dingen die je wel gaan helpen met het behalen van je doel, want echt, dat maakt dit hele proces een stuk aangenamer.

Over de schrijver

Door

Daniëlle

op 20 May 2014

Heel goed artikel! Zoals je het beschrijft gaat het echt in de werkelijkheid... bij mij in ieder geval.

Door

jeanetwolf

op 20 May 2014

Dank je Daniëlle. En het is helaas inderdaad iets dat heel veel vrouwen ervaren. Tijd om daar wat aan te veranderen want we zijn heel wat meer dan een nummertje ;)

Door

Barbara

op 17 November 2014

Dankjewel voor het schrijven van dit artikel Ik heb het uitgeprint en op mijn moodboard gehangen. Zelf ben ik sinds een tijdje bezig met krachttraining en mijn lichaam slankt zichtbaar af alleen de weegschaal is de grote boosdoener. Ik ga nu op zoek naar andere meetmethodes en gooi hem de deur uit.

Door

jeanetwolf

op 17 November 2014

Wauw wat een super goed besluit Barbara!! Heel veel succes met je doelen!

Reactie plaatsen

Phoenix WebsitePhoenix Website