De drempel over. Hoe doe je dit zo efficiënt mogelijk? | LSOB
De drempel over: Waarom je gewoon moet doen
14 februari 2017 

De drempel over: Waarom je gewoon moet doen

Binnen drie maanden haalden mijn vriend en ik samen ons rijbewijs. In het begin reed ik nog wel eens, maar de koppelingen van andere auto’s jagen mij angst aan. De drempel om een auto in te stappen werd steeds hoger, totdat ik helemaal niet meer durfde. “Je moet het gewoon weer eens doen, het is helemaal niet eng”, zeiden mensen om mijn heen met goede bedoelingen. Werkt dit advies bij jou? Waarschijnlijk niet. Lees in deze blog waarom dit advies niet werkt én hoe jij jezelf de drempel over kunt helpen.

Extra druk door het ‘moeten’

Het woordje ‘moeten’ impliceert een bepaalde druk. Druk om iets te moeten doen waar jij het niet per se eens hoeft te zijn. Het is daarom niet gek dat we vaak weerstand voelen, zodra iemand zegt dat je iets moet doen. Bovendien hechten we veel waarde aan vrijheid en willen we niet graag dat anderen bepalen wat we doen. Denk bijvoorbeeld aan ‘je moet je huiswerk maken’.

In dit geval komt alle druk die je ervaart vanuit jezelf. Je raakt dan ook gefrustreerd of boos op jezelf, wanneer iets niet lukt. In jouw ogen faal je. Wanneer iemand het woordje ‘moeten’ tegen jou zegt, komt er nog een extra schepje druk bovenop je eigen druk. Daarnaast komt daar nog dat gevoel van weerstand bij. Resultaat? Een nog hogere drempel.

Uiteraard is het helemaal niet de bedoeling van een ander om jou nog meer druk op te leggen. We gebruiken het woordje ‘moeten’ te pas en te onpas. In dit geval wil men proberen je een zetje over de drempel te geven. Het is bemoedigend bedoeld, maar werkt helaas averechts.

Het vernederende effect van ‘gewoon’ 

Iets ‘gewoons’ is niet bijzonder. Het is niet spannend en het is niet eng. In dit geval gaat het echter niet om iets ‘gewoons’. In ieder geval niet voor jou! Neem het autorijden als voorbeeld. Voor velen is dit een dagelijks terugkerende activiteit waarbij ze niet eens meer hoeven na te denken. Voor mij daarentegen is het een hele onderneming. In mijn hoofd doemen allerlei scenario’s op en mijn lichaam begint te zweten bij de gedachte alleen al. Niet heel gewoon dus.

Wat gewoon is verschilt per persoon. Door het woordje ‘gewoon’ te gebruiken wil men jou geruststellen. Ze willen je overtuigen van het feit dat het niet eng of moeilijk is en daarmee je zorgen wegnemen. Het effect is echter wederom averechts. Je voelt je zwak, omdat jij niet kan wat velen anderen wel ‘gewoon’ doen. Je voelt je misschien ook wel voor schut gezet of je gaat denken dat de ander je een aansteller vind.

stopbord drempel

Help jezelf de drempel over

Hoe kom je dan wel de drempel over? Of wat kun je dan wel zeggen tegen iemand die ergens moeite mee heeft? Hier een aantal tips:

Tips voor het verlagen van de drempel:

  1. Wees open en eerlijk en probeer duidelijk te maken hoe vervelend je het vindt dat je iets niet voor elkaar krijgt. Probeer ook aan te geven waar jij behoefte aan hebt, zodat je omgeving je beter kan helpen.
  2. Neem de tijd voor een goede voorbereiding. Een goede voorbereiding zorgt voor meer zelfvertrouwen en dat zelfvertrouwen heb je nodig bij de stap over de drempel.
  3. Houd het klein. Indien mogelijk kun je jouw uitdaging opknippen in stapjes. Hoe kleiner de uitdaging, hoe lager de drempel. In mijn geval: starten met kleine stukjes rijden op een bekende route.

Tips voor anderen:

  1. Geef alleen praktische tips waar iemand misschien écht wat aan heeft. Aanmoedigingen of andere goed bedoelde opmerkingen doen vaak meer kwaad dan goed.
  2. Laat het initiatief bij de persoon zelf liggen. Hij of zij geeft zelf wel aan of er behoefte is om er over te praten. Omgekeerd dan een ander zich opgejaagd gaan voelen.
  3. Wees ontspannen omtrent het onderwerp. Wanneer jij ontspannen bent, zal een ander ook meer ontspannen zijn. Ontspanning impliceert vertrouwen. En vertrouwen is precies waar de ander behoefte aan heeft.

Hoe ga jij de drempel over? En hoe heb jij die stap durven nemen?

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Phoenix WebsitePhoenix Website