Omdat je met een chronische ziekte ook een kick-ass leven kan creëren
Omdat je met een chronische ziekte ook een kick-ass leven kan creëren
15 juli 2016 

Omdat je met een chronische ziekte ook een kick-ass leven kan creëren

Hoi!

Ik ben Charlotte, 32 jaar, sportief typje (nee geen fitgirl, net als dat ik eerder geen gabber was, maar wél van die muziek hield en nog steeds van hou), dus ik hang aan de gewichten in de krachthoek en doe waar ik mij goed bij voel. Dat is dan ook gelijk mijn uitlaadklep. Daarbij let ik al mijn hele leven op wat ik eet en vind ik het bakken van bananenbrood, cupcakes, mugcakes etc. erg leuk om te doen. Sinds een jaar of 8 werk ik met veel plezier in de zorg en daarnaast ben ik sinds 2,5 maand freelancer op administratief gebied.

Over keuzes maken

Mijn cliënten in de zorg had ik allemaal al die jaren onder mijn hoede en je bouwt toch een band met ze op. Maar er is meer in het leven dan elke keer van hen te horen wie er nu weer is overleden en het te hebben over wat voor weer het morgen wordt. Dus heb ik in 2011 de opleiding tot Directie Secretaresse behaald. Heel wat anders inderdaad, maar wel iets wat me erg interessant leek en waar ik ook zeker voldoening uit haal om mee bezig te zijn.

Helaas bleef het hierbij en kreeg ik er geen baan in. Ik was niet heel actief in het solliciteren moet ik eerlijk bekennen, want bij mijn werkgever zat ik immers toch wel ‘safe’. Ook al kun je daar ook je vraagtekens bijzetten, maar ik had wel een vast contract, dus bleef ik daar netjes werken. Alleen helemaal tevreden was ik stiekem toch niet met deze keus.

Ik wou heel graag voor mezelf beginnen nadat ik een aantal dingen had mee gemaakt, meer in de richting van het administratieve werk omdat ik dat zo leuk vond. Want dat kleine beetje administratieve werk wat ik nu voor de werkgever deed stelde niet zo veel voor.

Hard werken is belangrijk voor mij, ik wil niet het idee hebben dat ik niet het maximale uit mijn leven haal. Ik wil voldoening uit mijn werk kunnen halen. Tja, misschien vraag ik soms iets teveel van mij zelf, maar dan roept mijn lichaam mij wel weer terug. Daar leer ik dan weer van (iets met hardleers?) Maar daarna vind ik dan vanzelf de balans weer terug.

Mijn lichaam die me terugroept?

Jup, doordat ik last van mijn schouder krijg, toch die zwakke plekken die zich als eerste melden. Want een van de dingen die ik heb meegemaakt is dat ik namelijk ziek ben. Chronisch ziek.

Deze chronische ziekte waar ik 2 jaar geleden achter ben gekomen heet Reumatoide Artritis (RA), reuma in mijn gewrichten ofwel ontstekingsreuma. Bij mij is het sluipend begonnen, maar het kan ook plotseling opkomen. Ik was net 30 toen het bij mij begon, ik heb er nog ruim een half jaar mee doorgelopen, toen ik echt niet meer wist wat ik nog moest met de pijn.

Ik was bij de huisarts langs geweest en hij liet mij een bloedtest doen waaruit bleek dat de Reumatische waarden iets hoger lagen. De dokter adviseerde mij naar de Reumatoloog te gaan en daar kreeg ik een aantal testjes.

Bij hem kreeg ik dus te horen dat ik RA heb. Ik was alleen gegaan want ik dacht: “Joh ik ben nog jong, het zal vast iets anders zijn.” Helaas was dit niet het geval en even leek het wel of de wereld onder mijn voeten weggleed, het duurde even voor het kwartje viel. Zo jong nog, chronisch ziek? Medicatie nodig hebben? Geen genezing? Pfff.

Over omgaan met tegenslagen…

Mijn vriend had dit ook niet verwacht en was daarom niet mee gegaan. Toen ik het hem thuis verteld had schrok hij ook zichtbaar, mijn ouders kwamen langs en ik kon mijn verhaal doen. Ik zag mezelf al voor me, zwaarlijvig, niet kunnen werken, met een rollator lopen. Nee, dat kan toch niet waar zijn?!

Dat was ook een van de eerste dingen die ik tegen de Reumatoloog zei. Hij stelde me gerust en zei dat dat absoluut niet klopte. Ik kreeg eerst een stootkeur Prednisolon, Methotrexaat en foliumzuur. Dit om de RA in te dammen, daarna mocht ik rustig af gaan bouwen met de Prednisolon. Nou hij had gelijk hoor, ik mag dan nog wel een wandelende apotheek zijn maar ik squat wel 100 kilo!

100 kg squat

… En het creëren van kansen door te starten als freelancer

Toen kwam begin dit jaar een kans voorbij die ik niet kon laten lopen, al moet ik zeggen liep het allemaal wel even anders. Maar hey, het is wel 100% MIJN keus en MIJN uitwerking. Dus ik zeg; dik geslaagd en daar gaat het om!

Ik heb na al die jaren nu toch EINDELIJK voor mij zelf gekozen door als freelancer aan de slag te gaan! We zijn nu 2,5 maand verder en ik ben met opdrachtgever drie bezig. Nee dat gaat niet met een paar uurtjes achter een laptop zitten. Daar werk ik ‘s nachts rustig nog een paar uur voor door. Dan maar een paar nachten wat minder slaap, maar wel een super start!

Een van de redenen dat ik dus als freelancer begonnen ben heeft met mijn ziekte te maken (blijft raar klinken dat ik ziek ben). Maar zo voel ik me niet en zo zie ik er dus ook niet uit, gelukkig.
Maar of het schoonmaken in de zorg wel altijd even goed voor mijn gewrichten is betwijfel ik. Veel kilometers maken, trap op/trap af, tillen etc. is toch niet altijd even goed voor mijn lichaam, maar aan de andere kant is altijd stil zitten achter een bureau dus ook weer niet goed.
Ik zal daar een balans in moeten vinden, het scheelt dat ik geen stilzitter ben. En als ik voor een baas had gewerkt op een kantoor dan zit je toch een aantal uur achter elkaar. Nu kan ik tussendoor de was ophangen, gaan sporten, stofzuigen noem maar op. De ideale balans als je het mij vraagt

Mijn definitie van een kick-ass leven

Ik mag dan wel ‘chronisch ziek’ zijn, ik wil dit niet in de weg laten staan om mijn dromen na te jagen en een kick-ass leven te creëren. Omdat je misschien niet altijd de omstandigheden waar je mee te maken krijgt kan beïnvloeden, maar wel altijd kan kiezen hoe je hier vervolgens mee omgaat.

Liefs, Charlotte

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Phoenix WebsitePhoenix Website