Bestaan er goede en slechte koolhydraten als het gaat om vetverlies?
Bestaan er goede en slechte koolhydraten als het gaat om vetverlies?
27 november 2015 

Bestaan er goede en slechte koolhydraten als het gaat om vetverlies?

Moet je werkelijk altijd ‘cleane’ koolhydraatbronnen eten voor je strakke zomerlichaam?

Is een koolhydraat een koolhydraat?

Er zijn verschillende soorten koolhydraatbronnen. Denk bijvoorbeeld aan koekjes, snoepjes, hagelslag, witte suiker, nutella (I know, ik kon het niet laten hem te benoemen), groente, fruit, brood, pasta en rijst. Veel mensen zijn er van overtuigd dat suiker en suikerrijke producten je vet maken. Er zijn zelfs mensen die beweren dat je dikker wordt van simpele witte suiker dan dezelfde hoeveelheid calorieën uit koolhydraten in andere vorm. Andere mensen zeggen dat het niets uitmaakt omdat alle koolhydraten uiteindelijk omgezet worden in glucose en de oorspronkelijke bron er niet toe doet. Er is dus een groep mensen die beweert dat het voor je lichaamssamenstelling uitmaakt welke koolhydraatbron je eet, en een groep die zegt dat dit niet uit maakt. En er is ook vast een groep die zich afvraagt waar de andere twee groepen zich in hemelsnaam druk om kunnen maken.

Een argument dat voortkomt uit de voorgenoemde discussie is het argument dat ieder soort voeding een ander effect op het lichaam heeft. Dit staat in mijn ogen echter helemaal los van de vraag of een koolhydraat een koolhydraat is met oog op je lichaamssamenstelling en of je van de ene koolhydraatbron vetter wordt dan van de andere. We vragen tenslotte of een koolhydraat een koolhydraat is in dit vraagstuk, en niet ‘heeft ieder voedingsmiddel hetzelfde effect op het lichaam?’. Het is waar dat ieder voedingsmiddel een ander effect heeft op het lichaam. 10 gram koolhydraten uit een eetlepel suiker en 10 gram koolhydraten uit een aardappel zijn hetzelfde, het is beide 10 gram koolhydraten. De manier waarop het verpakt is in de voedselbron is echter verschillend en een hap witte suiker heeft andere effecten op o.a. het insuline in je bloed dan een aardappel. Daarnaast bevat een aardappel veel verschillende voedingsstoffen terwijl een hap witte suiker loze calorieën zijn en geen micronutriënten bevat. Dus ondanks dat het voor je lichaamssamenstelling niet uitmaakt welke koolhydraatbronnen je gebruikt, heeft ieder soort koolhydraatbron wel degelijk verschillende effecten op je gezondheid.

Snelle (simpele) en langzame (complexe) koolhydraten

Er is een verschil tussen ‘snelle’ en ‘langzame’ koolhydraten. Simpele koolhydraten hebben 1 of 2 suikers. Complexe koolhydraten hebben er 3 of meer. Simpele koolhydraten zijn fructose (fruitsuikers), lactose (melksuikers) en sucrose (tafelsuiker). Complexe koolhydraten zitten bijvoorbeeld in aardappelen en graanproducten.

De snelle koolhydraten doen het insuline in je bloed snel stijgen omdat deze koolhydraten snel opgenomen worden. Langzame koolhydraten worden minder snel door je lichaam opgenomen waardoor de insulinepiek minder groot is. Het hoger laten pieken van je insuline wil echter niet zeggen dat je er vetter van wordt.

Snelle en langzame koolhydraten hebben een verschillende glycemische index (GI). De GI van voedingsmiddelen valt tussen de 0 en 100 en hoe hoger de GI hoe sneller het lichaam de suikers opneemt met een snelle insulinepiek tot gevolg. Lage GI voeding heeft een lagere opnamesnelheid en daardoor een constantere en lagere insulinepiek tot gevolg. Echter doet de GI er voor gezonde mensen niet toe. Omdat je vrijwel altijd de koolhydraten tegelijk binnen krijgt met vetten en/of eiwitten, verandert de GI en is de opname snelheid heel anders dan wanneer je een koolhydraat in geïsoleerde vorm zou eten. De GI als uitgangspunt van een gezond voedingspatroon nemen is dan ook zinloos.

Zijn langzame koolhydraten en cleane bronnen beter voor je?

Het maakt voor je gewicht of vetverlies niets uit of een koolhydraat simpel of complex is. Wat wel uit maakt voor je gewicht en vetverlies is de hoeveelheid koolhydraten en calorieën in totaal. Je wordt niet ‘droger’ (minder vet) van een monotoon voedingspatroon waarin je enkel rijst en havermout eet en angstvallig alle niet-cleane bronnen mijdt. Je wordt niet vetter door een keer een koekje hier en daar. Je wordt wel vetter als ‘hier en daar’ voor jou inhoudt ‘6 keer per dag’ en je daardoor dagelijks 500 calorieën meer eet dan je verbrandt. Dit komt echter niet door de bron want ook van 500 calorieën extra uit rijst zou je in dat geval aankomen.

Voor je gezondheid zijn ‘cleane’ bronnen wel beter omdat zij meer voedingsstoffen bevatten. Je lichaam heeft meer aan een eetpatroon bestaande uit groente, fruit, aardappelen, rijst, en brood dan een eetpatroon bestaande uit koekjes, ijs en chocoladesaus. Een goede richtlijn om aan te houden is 80/20. 80% van je voeding laat je bestaan uit volwaardige voedzame producten en 20% gebruik je om lekker in te vullen zoals je wilt. Gewoon, omdat het kan.

Conclusie

Voor je lichaamssamenstelling maakt het niet uit of je simpele of complexe koolhydraten eet. Ook maakt het niets uit of de GI of insuline index hoog of laag is. Wat wel telt is de totaal hoeveelheid koolhydraten en calorieën die je eet, want als je te veel calorieën eet kom je aan.

Voor je gezondheid maakt het wel degelijk uit welke bronnen je eet. De ene koolhydraatbron bevat veel voedingsstoffen terwijl de ander amper voedingsstoffen bevat. Voor je algehele gezondheid is het daarom sterk aan te raden om het grootste deel van je koolhydraten uit voedzame bronnen te halen zoals uit fruit, aardappelen, rijst, brood en groente. Maar je hoeft niet dwangmatig alle ‘niet-cleane’ bronnen van koolhydraten af te slaan en je kunt gerust af en toe een minder gezonde koolhydraatbron eten. Zo lang je er maar voor zorgt dat je binnen je macro’s blijft kun je op een gezond en tegelijkertijd afwisselend voedingspatroon je strakke zomerbody krijgen!

Advies

Bereken je benodigde macronutriënten en vul die in met voeding waar je van houdt. Wissel af tussen clean en niet-zo-super-clean en geniet ook af en toe van een stukje chocola, plak brood met pindakaas of een ijsje. Houd ongeveer de verdeling 80/20 aan waarbij (minimaal) 80% van je voeding bestaat uit voedzame en zo onbewerkt mogelijke voeding en 20% uit de wat minder voedzame soorten.

Behalve lichamelijke gezondheid zijn ontspanning en genieten ook heel erg belangrijk. Wanneer je vanaf nu altijd extreem gezond eet en helemaal panikeert wanneer je een koekje aangeboden krijgt, kun je vanaf nu de rust in je leven laten wederkeren. Voor je lichaamssamenstelling maakt het niet uit of je 100% clean of 80% clean eet maar voor je geestelijke gesteldheid en gemoedstoestand kan dat percentageverschil wel degelijk grote gevolgen hebben. Dus naast dat je moet genieten van je successen en hard moet werken aan je persoonlijke doelen, moet je ook niet vergeten te ontspannen en te genieten van dat-waarvan-je-dacht-dat-verboden-was (zoals nutella.).

 

 

Over de schrijver

Door

Beckx

op 17 April 2014

Je schrijft lekker luchtig, duidelijk, zonder al teveel vakjargon of duur doenerij! Ik hou d'r van...

Reactie plaatsen

Phoenix WebsitePhoenix Website