3 valkuilen van zzp-ers; en hoe ze te voorkomen.
arrow_drop_up arrow_drop_down
4 februari 2017 

3 valkuilen van zzp-ers; en hoe ze te voorkomen.

[Door: Ineke]

“Daarom zeg ik onze arbeidsovereenkomst, met inachtneming van de opzegtermijn van een maand, op per 1 januari 2017.” Eind november overhandigde ik mijn ontslagbrief aan mijn vorige werkgever en startte mijn eigen bedrijf: Kien Tekst en Foto. Na een jaar (te) hard werken koos ik voor mezelf door te focussen op de dingen waar ik energie en geluk uithaalde. Een eigen onderneming is leuk, interessant, spannend en … veel werk, ingewikkeld en onzeker. Lees hieronder 3 valkuilen waar ik zelf of andere starters in heb zien vallen.

Alles vanaf het begin perfect bijhouden

Je wilt je goed voorbereiden, je administratie bijhouden, alles weten wat je moet weten en goed nadenken over je plannen. Helaas zul je, zoals bij elk nieuw begin, leren door te doen. Leren door te vallen en op te staan. Als starter ga je je niet alleen bezighouden met hetgeen waar jij goed in je bent, maar ook met de administratie die er bij komt kijken. Het is onmogelijk om alles vanaf het begin perfect te doen. Streven naar perfectie zal je onnodig afremmen en misschien wel demotiveren, omdat het niet lukt. Dus loop jij vast bij het schrijven van je ondernemingsplan of worstel je al weken met je financiële administratie? Neem dan voor nu even genoeg met wat je hebt en ga verder met iets anders. Zo boek je toch vooruitgang en blijf je gemotiveerd.

Lees ook eens: KickAss boekentip: “De moed van imperfectie” door Brené Brown

10 dingen tegelijk willen doen

Je weet wat je moet doen en hebt een keurig to-do-lijstje gemaakt. Een website bouwen, een ondernemingsplan schrijven, een logo ontwerpen, contact onderhouden met mogelijk klanten etc. Waar begin je? Hoewel sommige mensen goed kunnen multitasken, kunnen ook zij niet alles tegelijk.

Kies daarom één of twee taken en focus je daar op. Of misschien nog wel belangrijker: accepteer dat je niet alles tegelijk kunt doen en dat het tijd kost. Denk aan het einde van dag aan de dingen die je wél gedaan hebt. Ik plan zelf van te voren maximaal zes taken per dag in en ben tevreden als ik deze volbreng. Zo heb ik aan het einde van mijn werkdag een volledig afgestreept lijstje in plaats van een takenlijst waar geen einde aan komt.

Wachten op kansen

Je bent nu je eigen baas, eigenaar van een eigen bedrijf en verantwoordelijk voor álles wat er mee te maken heeft. Een succesvolle eigen onderneming komt niet zomaar aanwaaien. Mogelijke klanten weten nog niet wie jij bent en wat jij kunt. Je zult daarom zelf actief op pad moeten. Heb lef, steek veel tijd in het opbouwen van een netwerk en probeer eens wat nieuws uit. Hiermee creëer je kansen die je misschien niet direct ziet! Het komt vaak voor dat een gesprek of actie niet direct wat oplevert. Door jezelf en je product op dienst we onder de aandacht te brengen kan het zomaar zijn dat iemand later aan je denkt!

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Phoenix WebsitePhoenix Website