De kracht van positieve affirmaties / positief denken | LSOB
Positieve affirmaties: De kracht van denken

Positieve affirmaties: De kracht van denken

Mijn vader kwam jaren terug thuis met een anekdote. Voor ik hier meer over ga vertellen wil ik graag nog kwijt dat positieve affirmaties belangrijk zijn in het dagelijks leven. Je manier van denken beinvloed namelijk zowel je eigen leven als die van anderen.

Positieve affirmaties

Er was een wereld voor hem open gegaan nadat hij van een toptrainer in het hockey had gehoord dat je hersenen het woord ¨niet¨, niet kunnen verwerken. Een van de speelsters had moeite met haar backhand. In haar hoofd zat ¨ik moet niet op de backhand spelen¨.

Met als gevolg dat ze vooral op de backhand speelde. Haar spel verbeterde geenszins. Pas toen ze het woord ¨niet¨ weg liet, en in haar hoofd ¨ik moet wel op m´n forehand spelen¨ liet rond gaan, werd duidelijk waarom ze geselecteerd was voor het hoogste team.

Dat is een mooi voorbeeld hoe positief denken bijdraagt aan je beter voelen. Sterker nog, positief denken is een cadeau voor de ziel, las ik terwijl ik wat onderzoek deed voor dit artikel. En ik ben het daar mee eens. Tegelijkertijd weet ik dat positief denken niet altijd makkelijk is. Ik neem je mee in een aantal gedachtes!

Verander al je niet-denken naar wel-denken

Psychologie van de koude grond: we zijn mensen, en als mensen worden we constant geconfronteerd met perfectie. Het is makkelijk om naar een foto van La Doutzen te kijken, en te verzuchten dat je nooit zo beroemd wordt. En omdat je toch nooit zo´n strak lijf krijgt prop je nog even een hand chips naar binnen en spoel je dat weg met een glas cola. Je hebt nu eigenlijk een gat voor jezelf gegraven en bent er in gevallen. Na die calorie-bom is Kroes haar lijf nog een stapje verder weg.

Wat als je had gedacht, ik kan WEL (proberen) net zo prachtig als Doutzen te worden, maar dan moet ik WEL die chips laten staan. Je bent nog mogelijk on track voor Hollands Next topmodel.

Nog fijner zou zijn als je stopt met vergelijken. Bewonder de schoonheid van anderen, zonder die van jezelf teniet te doen. Nauurlijk moedig ik je aan om constant aan jezelf te werken, maar ga daarbij uit van je eigen kracht.

Niet alleen uiterlijk

Bovenstaand voorbeeld gaat erg over uiterlijk, maar geldt net zo goed voor andere doelen die je jezelf stelt. In salaris onderhandelingen bijvoorbeeld. Als je die al in gaat met het idee ¨ik ben dit niet waard¨, dan krijg je dat gedroomde salaris (en leuke lease auto) natuurlijk nooit. Met een goede voorbereiding kun je onderbouwen waarom je het bedrag wat je gaat vragen wél waard bent. Vertrouw me, ik vind dit zelf ook ontzettend moeilijk, maar hoe vaker je het probeert, hoe beter je er in wordt.

Een andere wellicht herkenbare situatie voor velen is als je niet helemaal lekker in je vel zit op je werk. Elke maandag voel je de aandrang om in al je Whatsapp groepen en social media ¨het is weer maandag¨ te plaatsen. Op woensdag schrijf je ¨de week is door midden¨ en op vrijdag om kwart voor vijf pak jij je tas in en om stipt 5 uur ren je gillend het kantoor uit “WEEKEND¨.

Je weet dat je niet lekker in je vel zit, maar je denkt bij jezelf ¨een betere (of andere) baan kan ik niet krijgen¨, ¨ik doe t altijd zo beroerd in sollicitaties ¨er zijn geen leuke vacatures”. Heb je al gekeken voor andere functies? Heb je het al geprobeerd? Of heb je misschien voor jezelf onderzocht waarom je niet blij bent met je baan? Heb je gekeken naar sollicitatie training?

Er zijn zo veel mogelijkheden om de dingen waar je mogelijk geen olympisch kampioen in bent te verbeteren. Maar je moet wel eerst in jezelf geloven. Probeer je negatieve gedachte eens om te zetten naar positieve gedachten. In plaats van ¨ik ben heel slecht in netwerken¨, ga je het volgende netwerk-event in met de gedachte ¨ik kan dit¨ en je zult merken dat al je gesprekken een stuk leuker worden.

De kracht van positieve affirmaties

Positieve affirmaties zijn een hulpmiddel bij je gedachten positief maken of houden. Deze korte zinnen spreek je hardop uit. In het begin voelde ik me enigszins onwennig. Maar het helpt om lekker in je vel te zitten of te komen. Ik had zelf een aantal zinnen door het hele huis geplakt. Op mijn spiegel hing lange tijd ¨ik ben een hotte chick¨. Op mijn laptop hing ¨ik kan dit¨ en de achtergrond van mijn telefoon is nog steeds ¨I go to the gym because this great personality deserves a banging body¨. Alhoewel die laatste misschien niet helemaal een positieve affirmatie is, helpt het mij te onthouden waarom ik bepaalde keuzes maak.

Een aantal tips voor het opstellen van positieve affirmaties zijn:

  1. Houd het actief dus ¨ik ben¨ of ¨ik heb¨ (niet ik zou graag willen, of ik zou graag zijn)
  2. Houd het lekker kort
  3. Spreek de affirmaties regelmatig hardop uit
  4. Denk goed na over wat je wil en formuleer dat zo precies mogelijk.

Komt er per ongeluk toch een negatieve gedachte in je op, no worries. Dat hoort er ook bij, zolang je er maar niet onder lijdt. En bewustzijn is de eerste stap, daarna kun je actie ondernemen.

Je kunt het!

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Phoenix WebsitePhoenix Website