Visualiseren en Mentale Contrasten Maken | Mindset Mastery #25
Visualiseren en Mentale Contrasten Maken | Mindset Mastery #25
25 januari 2016 

Visualiseren en Mentale Contrasten Maken | Mindset Mastery #25

Visualiseren helpt je om duidelijk te krijgen wat je wilt bereiken. Maar toch is visualiseren alleen niet genoeg om succesvol je doelen te gaan behalen.

Gabriel Oettingen constateerde dat wanneer je enkel visualiseert hoe het eruit ziet als jij je doel behaalt, je jezelf demotiveert. Het brengt je bloeddruk omlaag, maakt je meer ontspannen en resulteert uiteindelijk in meer gemakzucht en afname van wilskracht. Een bijkomend nadeel is dat visualiseren je niet voorbereidt op eventuele obstakels en tegenslagen wat kan resulteren in opgeven zodra jij een obstakel tegen komt.

Mensen die visualiseren én kijken naar hun huidige ik, mensen die mentale contrasten maken, zijn de mensen die hun bloeddruk omhoog werken. En daardoor meer energie en doorzettingsvermogen ervaren. Ook resulteert het kijken en inschatten van je obstakels erin dat je meer noodzaak ziet om aan het werk te gaan. Door vooraf je obstakels in te schatten en te bepalen hoe je daarmee om kunt gaan, voorkom je dat je te gemakzuchtig wordt en opgeeft als het even moeilijk is.

Waarom visualiseren alleen niet slim is

Veel zelfontwikkelingsboeken vertellen je dat visualiseren de manier is om je doelen te bereiken. Er is echter weinig wetenschappelijke onderbouwing voor visualisatie. Visualisatie kan wel zeer effectief zijn als jij de stappen die je moet zetten voor je ziet in plaats van het einddoel alleen. Visualiseren én kijken naar de te zetten stappen, resulteert in een optimistische maar realistische planning en voorbereiding richting je doel. Door te visualiseren wat je gaat doen om bij je einddoel te komen, kun je jezelf laten zien dat je het kunt. En het beste daarvan is dat je daarin ook absoluut gelijk hebt.

Download hier het worksheet 25_Mentale contrasten maken

visualiseren en mentale contrasten

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Phoenix WebsitePhoenix Website